Linkuri accesibilitate

Concediul de Crăciun


Pomul de Crăciun de la Praga, 17 decembrie 2014
Pomul de Crăciun de la Praga, 17 decembrie 2014

Unul din primele drepturi ale lucrătorilor.

Concediul de Crăciun este o cucerire relativ recentă în istoria de peste un secol a activității sindicatelor și asociațiilor lucrătorilor.

Obiceiul nici nu s-a instaurat de altfel peste tot. Sigur, nu putem vorbi de concediu de Crăciun în țări lipsite de tradiție creștină. De asemenea, în cele foste comuniste, concediul de Crăciun a fost introdus mult mai recent, după 1989.

In Statele Unite, unde nu există o legislație federală a concediilor și unde sărbători precum Crăciunul sunt lăsate la latitudinea autorităților locale, se pune în permanență problema corectitudinii politice și culturale, și anume dacă nu cumva sărbătorirea Crăciunului ar vexa sensibilitatea altor comunități culturale sau religioase: evrei, musulmani sau chiar atei.

De aceea s-a ajuns la acele "felicitări de sezon”, urări fade și prudente, care evită menționarea Crăciunului (sau, alternativ, a Paștelui).

In Rusia s-a ajuns la situația inversă. Dintr-un exces de zel, pentru a sublinia contrastul cu epoca comunismului, în urmă cu un deceniu primarul de atunci al Moscovei Iuri Lujkov a obligat, prin decret local și cu amenințarea unei amenzi toate magazinele, restaurantele și alte locuri de consum din capitala Rusiei să instaleze decorații și iluminație de Crăciun, pe cheltuială proprie.

Crăciunul rămâne privit diferit de la o cultură la alta. Fiind atât de apropiat de Anul Nou, chiar și în timpul comunismului școlile și universitățile aveau vacanță imediat după. Astăzi, în multe țări, administrațiile și intreprinderile închid ochii dacă, așa cum se întâmplă anul acesta, ziua de 25 cade într-o joi iar oamenii vor să beneficieze de un weekend foarte lung, până în lunea care urmează.

De asemenea, în special în Europa occidentală, guvernele reglementează în această perioadă sezonul soldurilor, care nu pot avea loc decât la o perioadă anume, Crăciunul, cu cadourile sale, fiind considerat perioada ce amai nimerită.

Tolerarea concediului de Crăciun urcă de altfel până in epoca pre-industrială. Intotdeauna patronii au acceptat concedarea unor zile libere —sau cel puțin a singurei zi a Crăciunului, 25 decembrie—, chiar în absența unei obligații legale, anul fiind ritmat între Paști primăvara și Crăciun iarna.

----------

După ce la sfârşitul anului trecut Parlamentul de la Chişinău i-a atribuit statut de sărbătoare oficială şi Crăciunului pe stil nou din 25 decembrie, cetăţenii moldoveni s-au ales cu încă o zi de odihnă pe an, la cele 12 existente până atunci. Dat fiind însă obiceiul autorităţilor de a mai crea nişte punţi libere între sărbători sau weekenduri prelungite se întâmplă că în perioada acestor sărbători de iarnă cetăţenii moldoveni vor avea două minivacanţe de Crăciun, sărbătorit pe stil nou şi vechi, şi una de Revelion, cumulativ 13 zile libere. Parte din acestea vor fi recuperate în zilele de sâmbătă, însă specialiştii nu cred în eficienţa acestor recuperări. Iată bunăoară opinia economistului Alexandru Fala:

„Teoretic, dacă te odihneşti devii mai productiv, cel puţin în primele zile de lucru. şi asta ar putea cumva compensa. Pe de altă parte depinde cum te odihneşti. Dacă te-ai odihnit rău, nu mai compensezi. În acest caz nu există un răspuns echivoc. Cel mai bine ar fi de calculat productivitatea după zilele de odihnă şi dacă acestea ar fi de lucru şi de comparat.”

În urmă cu două săptămâni, când Guvernul a aprobat la propunerea Ministerului Muncii aceste minivacanţe pentru sărbătorile de iarnă, premierul în exerciţiu Iurie Leancă şi-a exprimat şi el rezervele faţă de durata destul de mare a acestora:

„Situaţia în ţară nu e atât de bună ca să ne permitem aceste minivacanţe, macro-vacanţe. Eu ştiu că ele se recompensează, dar cu toţii avem anumită experienţă şi ştim că în ziua în care se recompensează nu ştiu dacă am putea avea un indicator de evaluare al eficienţei activităţii în ziua în care se recompensează. Dacă spuneţi că decizia e analizată raţional, ok.”

Un prilej de bucurie pentru bugetari, vacanţele prelungite costă peste un miliard de lei bugetul Republicii Moldova, a estimat la începutul anului expertul economic Ion Preaşcă. Partea leului revine sărbătorilor de iarnă, perioadă moartă din punct de vedere economic, când instituţiile publice şi private se pomenesc într-o aparentă paralizie sublinia Ion Preaşcă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG