Linkuri accesibilitate

Edgars Rinkevics: „să creăm un canal TV de știri pentru comunitățile ruse din țările UE”


La Chișinău în noiembrie 2013
La Chișinău în noiembrie 2013

Cu ministrul leton de externe despre perspectivele politice pentru viitoarele șase luni ale președinției rotative a UE.

De la 1 ianuarie 2015 , timp de șase luni presedintia prin rotatie a Uniunii Europene va fi preluata de Letonia. Europa Libera a stat de vorba cu ministrul leton de externe Edgars Rinkevics.

Oficialul leton a fost întrebat care sunt ambitiile presedinţiei letone fata de Parteneriatul Estic si sumitul de la Riga, planificat pentru luna mai.

Edgars Rinkevics: „Din punctul meu de vedere eu vad summitul parteneriatului estic de la Riga ca pe un semn dat de Uniunea Europeana ca Uniunea Europeana este implicata activ in promovarea relatiei cu partenerii sai estici, asa ca si mai inainte. Si exista o diferentiere intre cei șase parteneri din acest program. Cei care sunt vazuti drept cei mai avansati, vor primi o asistenta mai mare din partea Uniunii Europene, cind vorbim despre evolutiile lor interne.Tarile acestea vor primi o asistenta mai mare, iar cu tarile care nu vor relatii mai strinse cu Uniunea Europeana, vom aborda o politica mai flexibila, mai adaptata pentru fiecare tara in parte. Si, desigur, as vrea sa vad, poate intr-o lume ideala ca o tara, sau poate mai mult decit una din tarile Parteneriatului Estic sa vada liberalizarea regimului de vize.”

Seful diplomatiei letone a fost intrebat despre sancţiunile impuse Rusiei. Ele ar trebui sa fie reinnoite in luna martie.

Edgars Rinkevics despre Parteneriatul Estic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00

Edgars Rinkevics: „As vrea sa spun ca pozitia noastra este foarte limpede. Daca vom vedea ca situatia se imbunataţeste in Ucraina, ca este resopectat acordul de încetare a focului, ca se respecta intelegerile de la Minsk la care Rusia este parte, daca vom vedea toate acestea, ne vom gindi la ridicarea sau la diminuarea sancţiunilor. Daca vom vedea insa ca situatia se inrautaţeste, ca tensiunile escaladeaza, atunci desigur ca si pozitia noastra va deveni mai dura si probabil ca va trebui sa impunem noi sancţiuni. Multe depind de cum vor evolua lucrurile in saptaminile si lunile viitoare. Nu as vrea sa speculez eu ce va fi in martie cind suntem abia in decembrie, dar aceasta este abordarea in majoritatea statelor europene.”

Edgars Rinkevics despre sancțiunile împotriva Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00

Credeti ca exista o strategie specifica pe care Uniunea Europeana ar putea sa o foloseasca pentru tarile Parteneriatului Estic pentru a combate propaganda ruseasca pe care o vedem de la declansarea conflictului din Ucraina, incoace?

Edgars Rinkevics: „Da. Cred ca Uniunea Europeana ar trebui sa pregateasca o strategie in domeniul comunicatiilor de raspuns. Se dezbate acest subiect in cadrul Consiliului de relatii externe de citva timp. Cred ca ar trebui sa actionam in cadrul Uniunii Europene, poate sa cream un canal de televiziune de stiri, dar si de divertisment care sa se adreseze comunitatilor rusesti din tarile Uniunii Europene şi nu numai celor din Estonia sau Letonia, dar şi celor din Germania, din Belgia sau Marea Britanie, unde in ultimii 20 de ani de zile am vazut o crestere importanta a comunitatilor de rusi. Cred ca trebuie sa ne adresam si acelor comunitati.

Cred ca ceea ce am putea face - si Letonia este unul din avocatii acestui posibil proiect - este sa cream un canal de televiziune pan-european, nu cum este Euronews in rusa sau serviciul in rusa al BBC. Un program care sa fie de stiri, dar si de divertisment, sa nu fie precum Russia Today sau alte canale rusesti care sunt canale de propaganda, ci sa fie cu stiri echilibrate si adevarate, dar si cu programe distractive, nu cu comentarii cum are Rusia Today. Si vad ca, odata cu trecerea timpului, acest proiect dobindeste tot mai multi sustinatori intre tarile Uniunii Europene.”

Ce va face presedintia letona a Uniunii Europene in legatura cu ţările Asiei Centrale ?

Edgars Rinkevics: „Cu siguranta ca vrem sa revedem strategia Uniunii Europene fata de tarile Asiei Centrale, care a fost adoptata in 2007. A fost un document important, dar are deja opt ani si cred ca trebuie acum sa ne concentram pe trei prioritati strategice: in primul rind, securitatea. Stim ca regiunea joaca un rol principal in legatura cu Afganistanul, mai ales anume tari din Asia Centrala. Stim ca exista anumite tensiuni intre tarile regiunii mai ales in ceea ce priveste resursa de apa potabila si sunt si tensiuni etnice. Nu trebuie sa neglijam aceste probleme ale regiunii.

Apoi, educatia si modernizarea soceitatii si cred ca trebuie sa invitam mai multi studenti in tarile Uniunii si sa sustinem intarirea societatii civile din aceste tari si apoi, in al treilea rind, trebuie sa ne gindim la o colaborare in domeniul transporturilor si energiei, ceea ce ar fi in avantajul ambelor parti.”

XS
SM
MD
LG