Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: E-sanatate.md


Moldova - Pablo, generic, newspapers, undated
Moldova - Pablo, generic, newspapers, undated

Invitata noastră de astăzi este Irina Papuc.

„Platforma E-Sănătate a aderat în aceste zile la campania „Ajută-l să crească mare”, lansată de Asociația Învingem Fibroza Chistică din Moldova. Campania a început în luna noiembrie și are drept scop acumularea resurselor financiare pentru cele 59 de familii din Moldova, care au un copil afectat de această maladie. Asociația și-a pus drept scop să adune 5.900 de euro, pentru ca să poată procura echipamente care le-ar permite să facă proceduri esențiale, acasă, fără să fie nevoiți să se interneze în spital.

În acest context, reporterii E-Sănătate au mers la o familie din Cahul, unde o adolescentă se luptă cu maladia de la naștere. Fibroza chistică este o boală genetică și afectează căile respiratorii și sistemul digestiv. Din cauza unei bacterii, organele sunt afectate de un mucus lipicios și tare, care îi împiedică să respire. Pentru ca să supraviețuiască ei au nevoie de antibiotice zilnic și de diferite proceduri medicale. Jasmina, eroina poveștii noastre, înghite zilnic peste 20 de pastile. Maladia nu-i permite să-și împartă timpul decât între școală, casă și spital. În Moldova sunt 60 de copii înregistrați oficial cu fibroză chistică. Maladia reduce drastic șansele de viață – în Moldova un bolnav a trăit cel mai mult până la 25 de ani.

Pe site-ul nostru mai citiți și despre Alexandru Bodean, tânărul moldovean care a suferit un accident vascular cerebral în SUA. El a fost externat recent de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău, iar de câteva săptămâni face reabilitare intensivă la un centru privat din Capitală. Dacă până acum nu se scula și nici merge, acum se ține pe propriile picioare, vorbește chiar și vede ceva mai bine, povestesc specialiștii. Medicii afirmă că putem vorbi fără îndoială despre un caz de reabilitare miraculoasă după un astfel de atac cerebral acut.

Citiți un articol al Sorinei David despre alimentația copiilor din școli. Toți medicii, indiferent de specializare, ne îndeamnă să ținem un regim alimentar sănătos și tot ei spun că să mănânci sănătos trebuie să înveți încă din copilărie. În Moldova însă se întâmplă invers – copiii învață de mici să pășească peste mesele principale ale zilei. Mai mult, alimentația acestora este pe departe de a fi una sănătoasă. Sunt constatările unui studiu realizat de Centrul Național de Sănătate Publică, potrivit căruia aproximativ 20 la sută dintre copii nu obișnuiesc să ia micul dejun, iar trei din zece - se alimentează o dată sau de două ori pe zi, deși ar trebui să ia cinci mese. Datele mai arată că peste 70 la sută dintre copii nu i-au masa nici la cantina școlii. 55 la sută dintre elevii au recunoscut că nu au consumat legume în stare crudă, iar peste 80 la sută au afirmat că nu au consumat nici pește, în ultima perioadă. În același timp, aproape jumătate dintre elevii participanți la cercetare au mărturisit că nu au consumat nici produse lactate.”

XS
SM
MD
LG