Linkuri accesibilitate

„Dezastrul Roșu”: filmul care l-a demascat pe Ceaușescu


Disidenta Doina Cornea în 1988 filmată la Cluj
Disidenta Doina Cornea în 1988 filmată la Cluj

După difuzarea filmului în iarna lui 1988-1989 în numeroase țări din Europa occidentale în Belgia s-a declanșat „Opération Villages Roumains”, iar mii de sate occidentale au „adoptat” localități românești ce riscau să dispară.

Dan Alexe în 1988
Dan Alexe în 1988

Dezastrul Roșu” este titlul filmului documentar belgian care, în 1988, a demascat în Occident regimul lui Nicolae Ceaușescu. Acest film, realizat de de regizorul belgian Josy Dubié, a reprezentat o dată marcantă in jurnalismul de investigație al ultimelor decenii. Filmat in bună parte cu o cameră ascunsă, în România totalitară si paranoică a sfârsitului de regim Ceaușescu, filmul a modificat definitiv imaginea de despot luminat si deschis spre exterior a liderului statului român, si a dat o nouă dimensiune documentarului prin implicarea regizorului in subiect.

Dezastrul roșu
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:53:58 0:00

Un film prezentat în România de Digi24

Circumstanțele realizării filmului au fost următoarele: regizorul, Josy Dubié - care grație acestui film avea să devină șef de programe audio-video al ONU - mersese să filmeze în ascuns, ca turist, în România, după ce vreme de un an de zile încercase să obțină oficial o autorizație de filmare.

La Cluj, avea să se întâlnească cu Doina Cornea, care i-a dat faimoasa păpușă - ce apare în film - în care cususe o scrisoare deschisă către Ceaușescu, ce avea să fie citită la Europa Liberă.

Dubié a reușit, după multe peripeții, să scoată totul din țară. La Paris, s-a adresat cuplului Monica Lovinescu Virgil Ierunca cerându-le să îi sugereze pe cineva care să-l ajute la scrierea comentariului filmului, traduceri, explicații etc. Monica Lovinescu a recomandat Europa Liberă - pe atunci cu sediul la München - și pe mine, care mă aflam la Bruxelles, după ce tocmai ieșisem din România și primisem azilul politic în Belgia.

Filmul a fost un șoc total… Ceaușescu fusese până atunci văzut ca un soi de Tito care se opunea Moscovei. Parlamentul European a organizat pentru prima dată o dezbatere publică extrem de critică despre una din țările continentului.

Pe marginea documentarului „Dezastrul roșu”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:25 0:00

Emil Hurezeanu comentează „Dezastrul roșu” pentru Digi24

Recent, Antena 3, postul de televiziune al lui Dan Voiculescu din România, a încercat sa recupereze si sa difuzeze acest film, „Le Désastre Rouge”, in ciuda refuzului regizorului belgian, ceea ce a dus la o tentativă de manipulare din partea Antenei 3.

In decembrie 2012, în plină campanie electorală, pus pe recuperarea memoriei rezistenței anticomuniste, dar primind un refuz din partea lui Josy Dubié, Antena 3 a sfârșit prin a prezenta în direct o manipulare. Invitat sa participe la emisiunea Secvențial a Antenei 3, de la București, duminică 25 noiembrie, Josy Dubié și-a argumentat refuzul prin aceea că televiziunea respectivă, reprezintă astăzi exact ceea ce filmul lui de atunci denunța: naționalismul demagogic si agresiv, populismul izolaționist, anti-europeanismul manipulator.

Cu toate astea, si in ciuda refuzului lui Josy Dubié de a permite Antenei 3 să difuzeze imagini din film, realizatorii postului l-au intervievat prin Skype pe unul din foștii colegi lui Dubié, un om deja la pensie, căruia i-au ascuns faptul ca autorul filmului refuzase sa participe la emisiune, lăsând de înțeles in același timp, pentru spectatorii români, printr-o traducere simultana deturnată, că acel om ar fi fost de fapt Josy Dubié.

După difuzarea filmului în majoritatea țărilor Europei occidentale în iarna lui 1988-1989, s-a declanșat în Belgia acea Opération Villages Roumains, care a făcut ca mii de sate occidentale „să adopte” localități românești ce riscau să dispară sau să fie afectate de planul lui Ceaușescu de „sistematizare” a mediului rural.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG