Linkuri accesibilitate

Cît a costat un mandat în noul Parlament de la Chișinău (Anticoruptie.md)


Agenția de publicitate a lui Vlad Plahotniuc face publicitate pentru CNA (Ziarul de Gardă).

Alegerile din acest an au fost cele mai scumpe din ultimii cinci ani, afirmă Olga Ceaglei şi Cornelia Cozonac într-o analiză publicată pe portalul Anticoruptie.md. Costul unui fotoliu de deputat a variat între 166.000 lei, în cazul unor formaţiuni, şi 1,8 milioane lei, în cazul altora, ceea ce ar fi de 5 ori mai mult decât în scrutinul precedent.

Cele mai mari cheltuieli pentru un loc de deputat îi revin, ca şi în 2010, Partidului Democrat, care a cheltuit în campania electorală, potrivit rapoartelor oficiale, peste 35 milioane de lei.

Autoarele mai constată că şomeri şi tineri fără o leţcaie, pensionari şi milionari s-au avântat în cursa pentru cele 101 fotolii din parlament. Dovezi că unii şi-ar fi cumpărat locurile nu sunt, dar o observaţie relevantă ar fi că cei care, conform rapoartelor financiare, au făcut donaţii mari au fost plasaţi pe locuri de frunte în lista electorală, fapt ce le-a asigurat mandatul de deputat.

Unii dintre aspiranţii la fotoliul de deputat au fost într-atât de generoşi, încât au donat partidului tot venitul familiei agonisit într-un an sau în doi, alţii au făcut donaţii mai mari decât bugetul familiei pe doi ani”, mai scriu autoarele după ce au analizat rapoartele financiare ale celor cinci formațiuni politice care au intrat în Parlament şi declaraţiile pe avere ale proaspeţilor deputaţi.

Jurnaliştii portalului Noi.md publică o opinie extrem de critică la adresa liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a lui Andrei Safonov, preşedintele Asociaţiei politologilor independenţi din Transnistria. „Odată cu venirea sa la putere în 2012, a schimbat cursul social-economic al statului, fapt ce a dus la slăbirea Transnistriei în interior şi, la rândul său, la uşurarea sarcinii inamicilor RMN de a distruge republica”, spune acesta. Ce are el în vedere? În trecut, beneficiind de faptul că o parte dintre întreprinderile industriale funcţionau, iar tarifele la gazele rusești pentru ei au fost neînsemnate, populaţia, inclusiv numeroşii pensionari din Transnistria, beneficiau de un şir de înlesniri sociale. Acest lucru avantaja RMN în faţa opiniei publice, în comparaţie cu Republica Moldova, în care de mult timp politica socială se ducea după modelele occidentale. Totodată, Rusia, care acorda Transnistriei asistenţă, putea face referire la modelul de succes al cooperări sale cu Tiraspolul.

Portalul Moldova.org a preluat o investigaţie realizată în cadrul proiectului „The Black Sea” despre organizarea Olimpiadei de iarnă de la Sochi. Pentru Federația Rusă asta a însemnat costuri de aproape 7 miliarde de dolari, în timp ce pe multe familii din țările ex-sovietice i-a costat viața oamenilor apropiați, este concluzia anchetei. Despre moldoveni, jurnaliştii scriu că, potrivit datelor cu care operează autorităţile de la Chişinău, 33 de cetățeni moldoveni au decedat în Sochi din 2009, 19 dintre ei în perioada 2012-2013. În același timp, autoritățile ruse au comunicat reporterilor o cifră mai mare, de 26 de lucrători care ar fi murit în Sochi în perioada 2012-2013.

Alexandru Bolfa scrie în „Ziarul de Gardă” agenția de publicitate, deținută de omul de afaceri şi politicianul Vlad Plahotniuc, face publicitate pentru Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), într-un proiect pentru combaterea corupţiei. Contractul dintre instituție și ÎCS „Casa Media” este în valoare de 280 de mii de lei. ZdG a contactat alți doi jucători importanți de pe piața publicității, Nova TV şi Alkasar Media, iar aceștia au spus că nu au fost informați că CNA organizează o licitație pentru prestarea serviciilor publicitare. Reprezentanții CNA au negat însă faptul că licitația ar fi fost una secretă sau formală.

Petru Bogatu analizează în editorialul său publicat pe pagina web a „Ziarului Naţional” felul în care au reflectat jurnaliştii decesul liberal-democratului Ion Butmalai. Potrivit autorului, tragedia a scos în evidenţă „deficitul de profesionism şi partizanatul deşănţat al presei de la Chişinău”. „În loc să anunţe că deputatul PLDM a fost găsit mort prin împuşcare, mai multe portaluri şi televiziuni s-au apucat să lanseze din capul locului cele mai năucitoare ipoteze, prezentându-le drept nişte cvasicertitudini. (...) Această paradă de necrofilie trezeşte scârbă, dar şi suspiciuni. Vrând-nevrând, te bate gândul că unele surse de informare manipulează în mod deliberat opinia publică în tentativa de a induce o anumite interpretare acestui episod trist”, scrie Petru Bogatu.

XS
SM
MD
LG