Linkuri accesibilitate

John Kerry a cerut Congresului american sa autorizeze operațiuni militare împotriva ISIS


Portavionul american George H.W. Bush în apele Golfului, octombrie 2014.
Portavionul american George H.W. Bush în apele Golfului, octombrie 2014.

Administrația Obama dorește o autorizare fără limite geografice.

Secretarul de stat american John Kerry a fost audiat la Congres cu privire la operatiunile militare americane impotriva gruparii Statul Islamic - ISIS. John Kerry a cerut Congresului sa autorizeze operatiuni militare impotriva aceste organizații, spunind ca aceasta autorizatie nu trebuie sa se limiteze la Irak si Siria si nu trebuie sa ingradeasca prerogativele presedintelui Obama de a recurge la forte terestre, daca se va dovedi necesar.

In lupta impotriva ISIS Obama se bazeaza pe autorizarea de catre Congres a operatiunilor anti-teroriste de dupa atentatele din septembrie 2001. Dar expertii spun ca o astfel de extrapolare a acelei imputerniciri este problematica din punct de vedere legal. Presedintele sustine ca este autorizat sa actioneze, dar a lasat sa se inteleaga ca isi doreste o re-autorizare.

Interventia lui Kerry este prima in care o oficialitate americana se refera la tipul de autorizare avut in vedere.

Senatorul democrat Robert Menendez, care va ceda curind republicanilor conducerea Comisiei pentru relatii externe, s-a intrebat de ce a nu a cerut administratia o astfel de autorizare cu luni in urma. Dar putini sint cei care asteapta ca actualul Congres sa voteze noi prerogative prezidentiale pina in ianuarie, cind republicanii preiau controlul in Senat.

Cel care il va inlocui pe Menendez la conducerea Comisiei pentru relatii externe, senatorul republican Bob Corker, a spus ca trebuie audiate si oficialitati militare si din servicii de informatii.

Kerry a precizat ca administratia doreste o autorizare fara limite geografice. El a spus ca nu sint anticipate actiuni in afara Irakului si Siriei, dar ca nu ar fi indicat sa li se dea de inteles militantilor ISIS ca se pot refugia in alte parti. Seful diplomatiei americane a mai afirmat ca desi presedintele nu intentioneaza sa trimita forte tereste impotriva ISIS, Congresul nu trebuie sa-i ingradeasca aceasta posibilitate.

In cele din urma, John Kerry a spus ca lupta impotriva ISIS poate fi indelungata si ca desi administratia nu doreste termen nelimitat, ar trebui prevazuta posibilitatea extinderii duratei initiale a mandatului acordat presedintelui.

Un proiect de rezolutie al carui autor este senatorul Menendez prevede o operatiune limitata la trei ani si care sa permita forte terestre in anumite conditii.

XS
SM
MD
LG