Linkuri accesibilitate

Contestatarii alegerilor


Pe ultima sută de metri, partidele care se cred nedreptățite contestă rezultatele alegerilor.

Curtea Constituțională urmează să decidă marţi dacă alegerile parlamentare din 30 noiembrie au fost sau nu legale. Cel puţin patru partide, PCRM, PSRM, Partidul Comunist Reformator şi Partidul „Patria”, au anunţat că nu recunosc rezultatele scrutinului şi că le vor contesta la Curte.

Înainte de a pronunţa verdictul confirmând sau infirmând legalitatea alegerilor, magistraţii de la Curtea Constituțională vor examina, mâine, argumentele contestatarilor, ne-a comunicat serviciul de presă al Curţii. Până la această oră cel puţin două partide, comuniştii şi socialiştii, au contestat la Curte rezultatele alegerilor şi au cerut anularea acestora iar, în consecinţă, declanşarea alegerilor anticipate. Ambele formaţiuni invocă cam acelaşi set de argumente. PCRM şi PSRM susţin că disfuncționalitatea registrului electronic al alegătorului ar fi permis votarea multiplă, iar admiterea în cursă a Partidului Comunist Reformator, în pofida unei decizii a Curţii de Apel, ar fi ilegală. PSRM mai invocă şi imposibilitatea de a vota în care au ajuns cetăţenii moldoveni aflaţi în Rusia, dar şi excluderea din cursă a Partidului „Patria”. În opinia celor două partide toate aceste pretinse încălcări ar fi influenţat direct rezultatul alegerilor şi au fost intenţionat admise pentru ca partidele pro-ruse să nu aibă pretenţia la guvernare. Fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi e de părere că dacă pretinsele încălcări invocate de cele două formațiuni au la bază şi dovezi întemeiate atunci există probabilitatea invalidării scrutinului, însă ultimul cuvânt aparţine Curţii Constituţionale:

Stanislav Pavlovschi
Stanislav Pavlovschi

„Faptul că au depus contestări nu este suficient. Important e ce argumente şi probe au fost prezentate Curţii. Nu pot să zic că aceste încălcări sunt grave şi pot determina invaliditatea alegerilor, depinde de probatoriu. La prima vedere aceste încălcări există, iar Curtea trebuie să dea dovadă de vigilenţă foarte mare. Acum totul este în mâinile magistraţilor de la Curte. Ei au posibilitate să restabilească democraţia, sau ei au posibilitatea să înghită aceste încălcări, care sunt, în opina mea, destul de obraznice şi atestă deschis ignorarea principiilor de bază ale democraţiei. Ei au posibilitatea să înghită aceste încălcări şi să zică că de dragul integrării europene e ok. Acest exerciţiu o să fie o piatră de încercare chiar şi pentru Curtea Constituţională.”

În fond, magistraţii de la Curtea Constituțională ar trebui să se pronunţe dacă aceste încălcări semnalate au influenţat sau nu rezultatele finale ale alegerilor, iar marja de discreţie e destul de mare, spune Stanislav Pavlovschi. Şi asta pentru că bunăoară nimeni nu a stat să contabilizeze numărul de cetăţeni moldoveni din Federaţia Rusă care pretind că nu şi-au putut exercita dreptul la vot. Sau nimeni nu poate proba că dacă Partidul „Patria” nu era exclus din cursă ar fi acumulat procentele din cele peste 60 de mii de buletine de vot declarate nule. Stanislav Pavlovschi întrevede totuşi o abordare selectivă şi discriminatorie în cazul a doi concurenţi electorali, Partidul Comunist Reformator şi Partidul „Patria”, însă şi în acest caz e greu de probat impactul asupra rezultatelor alegerilor.

„Dacă presupunem că aceste încălcări au avut loc, iar Curtea va constata că ele au avut loc, această constatare într-adevăr duce la concluzia logică că aceste încălcări inevitabil au influenţat rezultatele alegerilor.”

Partidul „Patria” a anunţat şi el astăzi că nu recunoaşte rezultatele scrutinului, însă deocamdată nu e limpede dacă a depus contestaţie la Curtea Constituțională. Invocând acelaşi set de pretinse încălcări, reprezentanţii formaţiuni au declarat că se vor adresa şi la CEDO să se expună asupra legalităţii scoaterii Partidului Patria din cursa electorală cu doar câteva zile înainte de alegeri. Expertul Stanislav Pavlovschi spune că Partidul Patria are mari şanse să aibă câştig de cauză la CEDO, însă o eventuală hotărâre pozitivă puţin probabil că va servi drept temei pentru anularea scrutinului şi declanşarea alegerilor anticipate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG