Linkuri accesibilitate

Sofia pare surprinsă de decizia Moscovei de a renunța la „South Stream”


Startul simbolic al construcţiei gazoductului South Stream pe segmentul din Bulgaria, în apropiere de satul Rasovo, 31 octombrie 2013
Startul simbolic al construcţiei gazoductului South Stream pe segmentul din Bulgaria, în apropiere de satul Rasovo, 31 octombrie 2013

Oficialităţi bulgare spun că proiectul este necesar pentru țară, însă trebuie adus în concordanță cu regulamentele europene.

Luni 1 decembrie președintele rus Vladimir Putin a anunțat surprinzător că Rusia renunță la proiectul gazoductului „South Stream”, care urma să ducă gaze rusești în Europa ocolind Ucraina prin Marea Neagră, Bulgaria, Serbia, Ungaria și Austria. Anunțul lui Putin a venit după ce Bulgaria, sub presiunea occidentului, a „înghețat” lucrările la gazoduct anul trecut.

Bulgaria pare surprinsă de decizia Rusiei de a renunța la gazoductul „South Stream”.

Președintele Rosen Plevneliev a declarat că în momentul de fața nimeni nu poate să spună dacă țara va câştiga sau va pierde de pe urmă închiderii proiectului.

Vicepreședinta Comisiei Europene și comisar pentru politica fiscală Cristalina Gheorghieva consideră că renunțarea la „South Stream” și modul în care a fost luata aceasta decizie pune în evidență odată în plus necesitatea diversificării surselor energetice. Comisia Europeană va putea acorda compensații financiare Bulgariei.

Ministrul economiei Lukarski a spus că proiectul este necesar pentru țară, însă trebuie adus în concordanță cu regulamentele europene.

Vicepreședintele comisiei parlamentare pentru energetică, Martin Dimitrov, consideră că Rusia nu va renunța la ruta bulgară pentru că cea prin Turcia este „de două-trei ori mai scumpă”. Transferul rutelor de tranzit de la Ucraina în Turcia va putea crea la un moment dat probleme politice și mai grave „Gazprom”-ului. Declarația lui Putin reprezintă o manevră tactică prin care sunt exercitate presiuni asupră Bulgariei și a Comisiei Europene.

Fostul ministru-socialist al energeticii, Rumen Ovciarov, apreciază că acum se repeta scenariul din 1998 când Rusia a redirecționat gazoductul „Blue Stream” din Bulgaria spre Turcia. După el, pierderiledin taxele de tranzit din „South Stream” dar și a celor pentru actualul tranzit evaluat la 17 miliarde metri cubi, vor depăși 600 de milioane de dolari pe an. „Dacă 30% din exportul de gaze al Rusiei traversează Bulgaria, țara își va putea garanta independența energetică prin dependența mutuală”, consideră Ovciarov.

Într-un interviu, expertul energetic rus Mihail Krutihin avertizează că presiunile Kremlinului asupră Sofiei vor putea căpăta forma unor întreruperi a livrărilor de gaze în cursul iernii. „Se vede foarte clar că „Gazprom”-ul nu poate funcționa în condiții de concurență”, spune Krutihin. „Principalul scop al proiectului a fost să fie pedepsită Ucraina. Până la urmă Putin va putea accepta condițiile Uniunii Europene. Bulgaria nu va putea fi ocolită nici în varianta turcească a „South Streamului” întrucât ruta elenă a fost deja rezervata gazoductului transadriatic TAP.”

XS
SM
MD
LG