Linkuri accesibilitate

Există vreo legătură între Partidul Patria și organizația Antifa?


Renato Usatîi la Comisia Electorală Centrală de la Chișinău
Renato Usatîi la Comisia Electorală Centrală de la Chișinău

O relatare de Valentina Basiul.

Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie se vor pronunţa sâmbătă dacă Partidul Patria rămâne sau nu în cursa electorală. Reprezentanţii formaţiunii afirmă că oamenii legii ar încerca să-i acuze de destabilizarea situaţiei din ţară. Valentina Basiul a încercat să afle dacă există legătură dintre acest caz şi dosarul în care membri ai organizaţiei Antifa sunt bănuiţi că ar fi vrut să organizeze un anti-Maidan la Chişinău, după alegerile de duminică.

Politicianul Renato Usatîi a difuzat dimineaţă o înregistrare video în care susţine că a fost nevoit să părăsească ţara, întrucât ar fi urmat să fie arestat de oameni legii.

Ulterior câţiva colegi din echipa sa electorală au ţinut o conferinţă de presă, fără liderul formaţiunii, acuzând guvernanţii că ar fi continuat să opereze percheziţii, inclusiv în anturajul lui Renato Usatîi, şi că ar încearcă să pună pe seama Partidului „Patria” organizarea unei răscoale armate.

Potrivit lui Ilian Caşu, unul dintre fruntaşii formaţiunii, guvernarea a recurs la acest gest, fără precedent pentru Moldova, pentru că Partidul „Patria” strica în toate ecuaţiile de viitoare coaliţie. În opinia sa, când un partid cu şanse de a accede în Parlament este exclus din cursa electorală nu se mai poate vorbi despre alegere libere şi corecte.

Liderii Partidului „Patria” au spus că nu au chemat şi nu au de gând să-şi cheme simpatizanţii la o răscoală armată, subliniind însă că îşi rezervă dreptul să recurgă la orice mijloace legale de contestare a acţiunilor întreprinse împotriva formaţiunii. Ei au dat de înţeles că ar exista o legătură dintre scoaterea lor din cursă şi presupusa organizare de violenţe după alegeri, pe care o investighează oamenii legii.

L-am întrebat pe procurorul Viorel Morari, şef al Secţiei conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi Serviciului Vamal din cadrul Procuraturii Generale, care este legătura dintre reţinerile şi percheziţiile la domiciliile membrilor organizaţiei Antifa şi Partidul Patria. Procurorul a susţinut că atât el, cât şi angajaţii MAI nu au făcut careva declaraţii ce ar viza implicarea Partidului „Patria” în cazul anchetat de oamenii legii.

„Dacă cei de la Patria susţin, înseamnă că ei au careva temeri sau consideră că pot fi identificate careva legături între ei şi «Antifa». Pe perioada campaniei electorale, fiecare concurent electoral beneficiază de imunitate referitor la reţinere, percheziţie, arestare. Ca procuror nu aveam să permit să fie o astfel de situaţie”.

Procurorul Viorel Morari a mai spus că interceptările difuzate de presă, din care rezultă că membrii organizaţii Antifa ar fi încercat să organizeze un anti-Maidan după alegeri, fiind totodată în legătură cu oameni care apar pe lista electorală a Partidului Patria, sunt veridice şi se conţin în dosarul penal.

El afirmă că interceptările au fost difuzate presei pentru a prezenta societăţii situaţia reală şi pentru preveni destabilizarea situaţiei.

Există deci o legătură între Patria şi Antifa?

„Există legătura pe care o invocă pe care o invocă cei bănuiţi”.

Fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi crede că procedural în cazul interzicerii Partidului „Patria” organele de anchetă s-au cam grăbit, iar acest lucru a dus la prejudicii de imaginii pentru Republica Moldova. În opinia sa, scoaterea din cursă a formaţiunii nu trebuie legată de presupusa organizare de proteste violente, întrucât fondul juridic a fost altul.

„Problema nu este în domunul Usatîi, nici în partidul Patria, problema este în conștiința politică a mii de oameni, fie ea şi din punctul nostru de vedere greşită. Dar democraţia înseamnă în primul rând inclusiv că şi ai dreptul la greşeală”.

Totodată, Stanislav Pavlovschi afirmă că după alegeri orice membru al partidului sau concurent electoral de pe liste formaţiunii Patria poate face plângere la CEDO, întrucât i-a fost încălcat un drept de bază, cel de a fi ales.

Previous Next

XS
SM
MD
LG