Linkuri accesibilitate

Violențe în Statele Unite după verdictul în cazul polițistului din Ferguson


Pro Publica: probabilitatea ca bărbați negri să fie împușcați de poliție în America este de 21 de ori mai mare decît în cazul albilor.

Decizia unui mare juriu de a nu-l inculpa pe politistul alb Darren Wilson care l-a ucis pe tinarul negru american, Michael Brown a dus la izbucniri de violenta in localitatea Ferguson din statul american Missouri. Corespondentul Europei Libere la Washington relatează.

Dupa o noapte de violență in suburbia orasului St. Louis, guvernatorul statului Missouri, Jay Nixon, a ordonat triplarea numarului de membrii ai Garzii Nationale pentru a stopa aceste izbucniri. „Ceea ce am trait in aceasta zi este inacceptabil”- a spus guvernatorul Nixon, referindu-se la violenta, incendii, distrugeri ale unor autovehicule si businessuri din localitate, ca reactie la decizia marelui juriu, in cazul unui politist alb care a ucis un tinar negru.

La Chicago, presedintele Obama a spus ca i-a cerut Ministrului Justitiei, Eric Holder sa dispuna revizuirea practicilor Poliției, pentru a se asigura ca legea se aplica in mod egal, tuturor. In alocutiunea de dupa decizia juriului, Obama a spus ca America este o tara a legilor si ca hotarirea trebuie respectata, dar a adaugat ca poate intelege minia celor care vad in cele intimplate doar un exemplu, intre alte cazuri de abuz si persecutie. Presedintele a cerut insa ca protestele sa fie pasnice, ceea ce nu avea sa fie cazul.

Intre timp, manifestatii de amploare medie s-au raspindit in intreaga tara. Atit acolo cit si in Ferguson, protestele au fost in cea de-a doua zi, in mare parte pasnice. Intr-un editorial aparut in New York Times, se arata ca decizia ar fi stirnit minie oricum, dar ca procurorul regional Robert McCulloch a inrautatit-o din cauza manierei in care a instrumentat cazul si pentru ca este vazut ca fiind in „buzunarul” politiei. Ziarul apreciaza ca McCulloch ar fi trebuit sa accepte numirea unui procuror special sau sa investigheze cazul si sa prezinte recomandari, nu sa-l puna la dispozitia unor jurati, cu un munte de dovezi contradictorii in fata.

Deliberarile au durat mai mult de trei luni. In plus, el a facut anuntul seara, expunind orasul pericolului unor violente greu de oprit, la adapostul intunericulu. New York Times arata ca pentru locuitorii negrii ai regiunii St Louis decizia este ultima picatura dintr-un sir de persecutii, facute de politie.

Asociatia Pro Publica a anuntat in context o statistica legata de cele intimplate si anume ca probabilitatea ca barbati negrii sa fie impuscati de politie in America este de 21 de ori mai mare decit in cazul albilor. Editorialul citeaza declaratia lui Barack Obama care a spus „Revoltele care au speriat strazile din regiunea St. Louis, si nemultumirea care se manifesta in intreaga tara scot in evidenta un fapt de netagaduit. Arata inca o data ca neincrederea in fortele de ordine prezinta un pericol grav pentru constructia civica a Statelor Unite”.

XS
SM
MD
LG