Linkuri accesibilitate

Alegerile ca test de rezistenţă a moldovenilor în faţa propagandei ruseşti (Ziarul Național)


Igor Dodon și rolul său în scenariile politice ale Rusiei (Valeri Crîlov/IPN).

Apropiatele alegeri sunt ca niciodată un test de rezistenţă a moldovenilor în faţa propagandei ruseşti care se revarsă zilnic, în volum industrial, peste capetele lor, fără ca autorităţile să încerce nişte măsuri elementare de protecţie, scrie Nicolae Negru în editorialul său din „Ziarul Naţional”. Potrivit autorului, pe 30 noiembrie 2014 se va vedea dacă mai este capabil creierul moldoveanului la operaţii logice, dacă mai poate analiza faptele şi filtra minciuna cu multe feţe. Negru mai scrie că cei care nu sunt dependenţi de televiziunile ruse, care simt că mai pot cugeta, că ambele emisfere ale creierului lor funcţionează cum se cuvine, trebuie să-şi ajute confraţii să voteze raţional. Numai aşa se mai poate salva ceva, crede autorul.

Editorialistul Mircea V. Ciobanu se întreabă în articolul său din „Jurnal de Chişinău” ce înţelege alegătorul despre atitudinea actualei guvernări faţă de Rusia, dacă partidele de la guvernare dau asigurări că Rusia şi Putin sunt parteneri de nădejde, iar politologii şi jurnaliştii afiliaţi puterii scriu că orientarea estică e catastrofală? Editorialistul mai scrie că a te răsti la monstrul din est ar fi desigur contraproductiv, dar totuşi nu ar strica o atitudine limpede: una spusă corect, diplomatic, dar ferm, calm şi cu demnitate.

Un fostul ministru al Securităţii din anii 1990-1991 şi 1997-1999, generalul Tudor Botnaru este prezent pe paginile „Jurnal de Chişinău” spunând că forţele şovine din Federaţia Rusă fac tot posibilul ca să păstreze RM în sfera sa de influenţă. Potrivit generalului Botnaru, pericolul ar veni din partea grupărilor din spatele lui Igor Dodon, Iurie Roşca şi al lui Valeri Klimenko, şi din partea Partidului „Patria”. Despre „Antifa”, fostul ministru crede că ea nu mai prezintă pericol după ce liderii acesteia – Mark Tkaciuk, Grigori Petrenko, Igor Muntean – s-au separat de PCRM. „Antifa s-a bazat pe şovinii de la Universitatea Slavonă şi adepţii lui Valeri Klimenko. A mai rămas ceva acolo, dar ea e aproape moartă. Cred că pe teritoriul RM există grupări mai periculoase, care dispun şi de armament. Sunt posibile scenarii asemănătoare celor din 2009, dar cred că au fost deja luate măsuri preventive de către structurile de forţă”, a mai spus Botnaru.

Politicianul Valentin Crîlov, unul dintre fondatorii PSRM, partid preluat ulterior de Igor Dodon, îl acuza vehement pe acesta din urmă că ar fi „instrument al unor scenarii care pot provoca vărsare de sânge în Republica Moldova şi în regiune”. Într-un interviu pentru IPN, Valentin Crîlov spune că „eu sunt etnic rus, dar ţara mea natală este Republica Moldova, de aceea nu vreau ca ţara mea să fie atrasă în jocuri atât de periculoase, cum o face etnicul moldovean Igor Dodon”. „Avem convingerea că lui Igor Dodon îi este rezervat în loc central în mai multe scenarii posibile legate de campania electorală actuală, de rezultatele alegerilor, dar şi de conjunctura regională, în special de conflictul armat din sud-estul Ucrainei. […] Conform unuia dintre scenarii, în cazul posibilei confruntări directe dintre Rusia şi NATO sau cu scopul prevenirii acesteia, Rusia poate examina şi varianta de a lovi Ucraina din spate, de pe teritoriul Republicii Moldova, teritoriul regiunii transnistrene fiind insuficient pentru aceasta, pe motiv că, acum, forţele militare amplasate acolo, sunt foarte limitate şi prinse ca în cleşte de către Chişinău şi Kiev. Pentru o operaţiune militară de asemenea proporţii, Rusia poate avea nevoie de întreg teritoriul Republicii Moldova pentru a-l folosi în scopuri de atac şi ca teritoriu din spatele inamicului, cu voia sau fără voia autorităţilor moldoveneşti”.

Într-un interviu pentru portalul „Tribuna”, liderul PSRM, Igor Dodon spune, între altele, că formaţiunea sa a devenit alternativa reală pe stânga pentru alegătorii orientaţi spre Uniunea Vamală şi relaţii de prietenie cu Rusia, mai ales după ce Voronin şi PCRM au reconfirmat ataşamentul lor faţă de vectorul integrării europene. „Întâlnirea noastră din 4 noiembrie cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a dat un semnal clar tuturor – Partidul Socialiştilor este cea mai credibilă forţă politică din Moldova pe segmentul de stânga”, a mai spus dl Dodon.

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, declară într-un interviu realizat de Irina Astahova pentru portalul „Noi” că, în cazul revenirii PCRM la putere, „va fi revizuit totul. Şi de data asta – nici un fel de amnistii politice, nici un târg cu cei care au jefuit şi şi-au bătut joc de popor. […] Nimeni nu va împiedica procuratura, CNA şi MAI să deschidă dosare penale şi nu doar să le deschidă, dar şi să le finalizeze”.

XS
SM
MD
LG