Linkuri accesibilitate

Alegerile şi voluntarii din Diaspora (Hotnews)


Victoria morală a României (Gândul)

În turul al doilea al alegerilor pentru președintele României, au votat în străinătate de două ori mai mulți români decât la primul tur. Acest lucru s-ar explica prin ajutorul unor voluntari din diaspora, care au ajutat la fluidizarea procesului de vot în prea puținele secții de votare. Vlad Mixich explică pe site-ul hotnews cum au funcționat aceste echipe și de ce a trebuit să intre în funcțiune: pentru că funcținarii din străinătate ai Ministerului de Exetrne au cerut insistent întăriri de la București, dar nu le-au primit. Investigația lui Mixich descrie votul de la consulatul român din München. Acolo, nu doar că la al doilea tur sprijinul voluntarilor a făcut ca niciun român să nu mai rămână pe dinafară, ci chiar consulul a avut cuvinte de apreciere față de efortul acestor oameni. O româncă a muncit la scecția de votare 14 ore, cot la cot cu funcționarii consulatului, și a încasat împreună cu ei nemulțumirile și acuzațiile oamenilor care stătuseră și 10-12 ore în frig.

Un articol semnat pe contributors de Oana Marinescu scoate în față lecțiile care ar trerbui învațate după șocul pozitiv al acestor alegeri: românii ar trebui să ia act de fragilittea structurilor constituționale și instituționale ale statului lor față de voința discreționară a unor persoane care dețin la un moment dat puterea. Ar trebui, de asemenea, să ia act de faptul că puterea stă în votul lor, iar acest lucru s-a dovedit prin mobilizarea masivă la urne și prin victoria candidatului opoziției, chiar dacă guvernul asigurat de Partidul Social Democrat a folosit toate pârghiile abuzului: a modificat legi prin ordonanță de urgență, astfel încât a racolat 400 de primari ai opoziției, considerând că ei pot aduce voturi în coșul candidatului PSD Victor Ponta, și multe altele.

A fost cea mai mare vitorie morală a ultimilor 25 de ani ai României, arată Rodica Ciobanu în Gândul. Pentru PSD, a fost însă cea mai usturătoare înfrângere din ultimii 25 de ani – scrie Andreea Pora din revista 22. Ce i-a scos totuși din case în atât de mare număr pe români? Farmecul personal al candidatului opoziției, Klaus Iohannis? Nu, arată tot în 22 Andrei Cornea. Iohannis a rămas până în ultima clipă taciturn și prea puțin fermecător, dar a inspirat încredere prin simplul fapt că e altfel decât Victor Ponta. S-a votat cu sete împotriva unui candidat mincinos și plagiator – e vorba de Victor Ponta, care, împreună cu miniștrii partidului său, au umilit și tratat arogant pe români, mai ales pe cei din diaspora. Presa scrie că imaginile cu cozile impresionante de la secțiile de votare din străinătate au avut în țară un imens impact emoțional. Românii din afara plecați la muncă sau la studii în afara țării și-au sunat cu indignare rudele din țară, au scris pe facebook și astfel lumea s-a mobilizat.

După anunțarea rezultatelor, postările autodefăimătoare care curgeau de luni de zile pe internet, iar Rodica Ciobanu le citează – ”nație de rahat”, ”popor îndobitocit” și altele – au fost dintr-o dată înlocuite de mesaje de genul în sfârșit am dovedit că suntem uniți, de mult nu m-am mai simțit mândru că sunt român.

Este sloganul de campanie al învinsului de duminică, Victor Ponta: ”mândri că suntem români” și pe care Andreea Pora îl întoarce, conform votului: ”la 25 de ani de la revoluție, mândria de a fi român a că­pătat chipul neamțului Iohannis”.

XS
SM
MD
LG