Linkuri accesibilitate

Anneli Ute Gabanyi: „Rusia lucrează tare şi lucrează inteligent”


În ajun de alegeri de vorbă cu o analistă de la Berlin despre „o măsură soft pentru a influența rezultatul scrutinului”.

Europa Liberă: Au dreptate experţii când spun că aceste alegeri parlamentare din Moldova vor fi nu atât politice, cât geopolitice, iar miza acestora este vectorul politicii externe pentru următorii ani – Uniunea Europeană sau cea Euroasiatică?

Anneli Ute Gabanyi
Anneli Ute Gabanyi

Anneli Ute Gabanyi: „Într-un fel, da. Deşi ar trebui să ne gândim că această opţiune pe care Moldova eventual ar avea-o cu astfel de alegeri nu va fi un lucru permanent. Totuşi, riscul este foarte mare ca politica Republicii Moldova să fie direcţionată într-o zonă sau alta cu consecinţe destul de grave şi importante.

Sigur, în primul rând, cred că pentru oamenii, pentru cetăţenii Republicii Moldova această importanţă nu este atât de clară şi nu îi va impresiona pe cei mai mulţi dintre votanţi, întrucât pentru omul de rând sunt alte teme care îl preocupă. Totuşi, trebuie să ne gândim aşa: ce fel de guvern va ieşi după rezultatele alegerilor?; ce va face acest guvern?

Pentru că anumite lucruri nu le mai poate schimba, este practica internaţională, pacta sunt servanda, adică acordurile pe care le-ai semnat trebuie preluate şi de guvernele succesive. Şi ce se întâmplă, de exemplu, concret la începutul anului 2015, când şi în Transnistria va trebui să se ia o hotărâre în legătură cu Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană? Acestea sunt întrebările concrete în afara întrebării pe care mi-aţi pus-o, vor avea alegerile un impact geopolitic sau nu.”

Europa Liberă: Tot mai multe voci sunt cele care spun că factorul extern este implicat masiv şi că anume aceasta ar putea să vorbească despre impredictibilitatea scrutinului electoral.

Anneli Ute Gabanyi: „Depinde întotdeauna de felul cum priveşti o evoluţie sau alta. Văzut din punctul de vedere al Occidentului, s-ar putea spune că Occidentul a făcut, şi mai ales Uniunea Europeană, foarte multe eforturi pentru a semnaliza atât guvernanţilor din Republica Moldova, cât şi votanţilor că au sprijin, s-au făcut eforturi şi diplomatice şi s-au dat credite sau chiar s-au făcut plăţi din partea Uniunii Europene. Bineînţeles, este foarte importantă liberalizarea traficului peste graniţă, fără vize. Totul este extraordinar, totuşi un lucru nu s-a făcut, care ar fi, aş spune, poate decisiv pentru drumul şi orientarea cetăţenilor din Republica Moldova către Occident.

Primul ar fi, spunând, Republica Moldova trebuie să aibă o perspectivă de integrare sigură. Nu spun că integrarea aceasta trebuie să se întâmple în cinci, zece sau 20 de ani. Nu trebuie să fie un termen chiar, dar ar trebui să fie o perspectivă clară. Este vorba nu numai de speranţa cetăţenilor din Republica Moldova, care, vorba aceea, de atâtea şi atâtea decenii tot aşteaptă ca să fie viaţa mai bună şi, mă rog, în comunism oricum aceste promisiuni au fost fără niciun rezultat pozitiv. Dar s-a putut observa foarte clar: în momentul în care o ţară are o perspectivă de integrare, imediat se schimbă atitudinea investitorilor. S-a văzut foarte clar în cazul României. Sigur că Republica Moldova nu este o piaţă atât de mare, totuşi îndată acest lucru s-ar întâmpla. Şi acest lucru ar avea repercusiuni foarte directe şi imediate atât asupra locurilor de muncă din Republica Moldova, în legătură cu salariile şi cu stabilitatea economică. Fără acest lucru nici Occidentul, dacă nu ia o atitudine clară, nu se poate aştepta nici la o atitudine foarte clară din partea cetăţenilor Republicii Moldova, care se văd şi ei lăsaţi într-o zonă gri să se descurce.”

Europa Liberă: Factorul rusesc joacă vreun rol în acest scrutin parlamentar?

Anneli Ute Gabanyi: „Da, este clar că joacă un rol mare. S-a văzut clar că în afară de presă, în afară de tot felul de încercări de a influenţa opinia publică, ultima mişcare pe care a negociat-o domnul Dodon la Moscova, cu retrimiterea a 230 de mii de lucrători din Republica Moldova pentru a-şi clarifica statutul, înapoi în Republica Moldova, exact până în ziua alegerilor, este, evident, o măsură soft pentru a influenţa rezultatul alegerilor. Şi vă mai spun un lucru: în primul rând, noi nu ştim ce se va întâmpla cu aceşti muncitori în cazul în care stânga nu va câştiga alegerile sau nu aşa cum se aşteaptă la Moscova, dacă aceşti muncitori vor fi realmente reprimiţi. Şi dacă nu vor fi, atunci este pericolul ca această masă de oameni care se vor regăsi fără post şi fără mijloace de subzistenţă, ar putea să devină şi un focar de nelinişte. În al doilea rând, putem să ştim câţi informatori au fost racolaţi care revin în masa aceasta de muncitori. Deci, de asemenea, un pericol pentru stabilitatea internă. Rusia lucrează tare şi lucrează inteligent.”

XS
SM
MD
LG