Linkuri accesibilitate

Incursiunile avioanelor de luptă rusești la frontierele Nato (politicon.md)


„Cine îl vânează pe Dorin Chirtoacă?” (adevărul.md).

Trei comentarii de pe site-ul politicon.md discută despre menirea recentelor incursiuni ale avioanelor de luptă ruseşti la frontierele NATO. Politologul Oazu Nantoi le crede o demonstraţie de forţă care să potolească sancţiunile occidentale împotriva Rusiei. Nicolae Negru avansează ideea că acestea ar putea fi legate de politica, deocamdată incoerentă, a Moscovei în raport cu Ucraina şi UE. „E greu să găseşti un rost, decât că am avea de a face cu o anumită mentalitate din perioada Războiului Rece,” scrie Negru. Iar Ion Tăbârţă de la Politicon crede că e o simplă testare a reacţiei occidentului.

Cine îl vânează pe Dorin Chirtoacă?”, se întreabă pe site-ul adevărul.md, George Damian. Editorialistului i se pare că în actuala campanie electorală cineva încearcă din răsputeri să-l transforme pe primarul Dorin Chirtoacă în principalul personaj negativ al oraşului. Cam o dată pe săptămână îi este livrat un scandal, observă autorul şi le recapitulează: Domnica Cemortan care a vrut să reclame lipsa coşurilor de gunoi de pe străzile Chişinăului, dar a aruncat în faţa primăriei mai multe pungi cu gunoaie; percheziţie la domiciliul părinţilor primarului; disputa cu membrii unei asociaţii de veterani şi refugiaţi din războiul de pe Nistru care vor să cumpere în proprietate personală apartamentele închiriate de la primărie…

Victor Ciobanu scrie în Ziarul Naţional despre ceva esenţial ce ar lipsi, în opinia sa, din promisiunile electorale ale actualei campanii – obiectivul consolidării clasei de mijloc. De ce crede el asta? Pentru că anume clasa de mijloc ar fi, după părerea sa, fundamentul stabilității economice și al dezvoltării democratice. Ar fi nevoie de o clasă de mijloc de cam zece ori mai vastă, conchide analistul. Dacă am atinge acest obiectiv, am ajunge cândva să ne batem la alegeri pe programe economice, taxe, impozite etc., adică s-ar intra în albia normalității și a raționalului.

„NewsMaker” scrie despre întâlnirea conducătorilor PSRM, Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi, cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin. În zilele apropiate, sunt aşteptate şi alte acţiuni ale Moscovei în sprijinul partidului dlui Dodon, anticipează publicaţia. Despre strategia Kremlinului în alegerile moldoveneşti, autorii de la acest portal au aflat că la Moscova se mizează pe faptul că, în condiţiile în care autorităţile moldovene au decis să deschidă pe teritoriul Federaţiei Ruse numai cinci secţii de votare, participarea activă a migranţilor în alege poate schimba situaţia în favoarea partidelor vectorului estic. „Cu cât mai mulţi migranţi moldoveni, care muncesc pe teritoriul Rusiei, vor vota acasă la ei, în Moldova, cu atât rezultatele lui Dodon vor fi mai bune”, a spus o sursă informată pentru „NewsMaker”.

Ţigările rămân principalul produs „exportat” în România”, se arată într-un articol publicat de portalul „MoldStreet”. Portalul citează un studiu, potrivit căruia „valoarea medie a unui pachet de ţigări pe piaţa din Moldova este de 1,04 euro, în timp ce preţul mediu pe piaţa românească este de 2,81 euro, adică de 2,7 ori mai mare. Astfel valoarea ţigărilor de contrabandă şi contrafăcute livrate ilicit din Moldova pe piaţa din România a constituit circa 400 milioane de euro, cifră ce egalează exportul legal de mărfuri” în ultimii cinci ani.

Într-un articol publicat în „Revista 22” şi intitulat „Speranțe și neliniști electorale în Moldova”, editorialistul Vitalie Ciobanu scrie că „în pofida succeselor incontestabile ale ac­tua­lei guvernări în relația cu UE și a unor im­por­tante proiecte de in­fra­struc­tu­ră demarate în ultimii patru ani – drumuri, ape­ducte, școli, grădinițe etc. –, nu atât că­lă­toriile fără vize, cât sărăcia și corupția par să influențeze soarta alegerilor din 30 noiembrie”. Editorialistul se referă şi la controversatul politician şi businessman Renato Usatîi. Potrivit dlui Ciobanu, „Usatîi, s-a ivit din ne­ant: presa scrie că ar avea legături cu grupări cri­mi­nale de la Moscova și cu FSB. Acest aven­tu­rier și-a dobândit faima grație concertelor cu vedete pop aduse din Rusia și banilor aruncați în stânga și-n dreapta la întrunirile electorale”. Pe de altă parte „liderii coa­li­ției de guvernământ îl privesc oa­recum ti­mo­rați […], pentru că, dacă ar lua pro­cen­te­le prorocite în ultimele sondaje el și alții de teapa lui („omuleții verzi“ pe care Rusia ar vrea să-i trimită în Parlamentul Mol­do­vei), ar pu­tea bloca, alături de comuniști, încercările de constituire a unei noi coaliții de democratice”, mai notează editorialistul în publicaţia de la Bucureşti.

XS
SM
MD
LG