Linkuri accesibilitate

Parlamentul European cere Rusiei să nu desființeze Fundația „Memorial”


Oleg Orlov, Liudmila Alekseieva și Serghei Kovaliov în 2009 la Strasbourg la înmînarea Premiului Saharov
Oleg Orlov, Liudmila Alekseieva și Serghei Kovaliov în 2009 la Strasbourg la înmînarea Premiului Saharov

La cinci ani după ce, la 22 octombrie 2009, Premiul Saharov al PE a fost acordat celebrei organizații pentru apărărea drepturilor omului în Rusia.

Parlamentul European a votat joi cu 529 voturi pentru, 57 împotrivă și 34 abțineri o rezoluție care cere autorităților ruse să nu desființeze organizația pentru apărarea drepturilor omului „MEMORIAL”.

„Am luat notă de votul aproape unanim care a susținut adoptarea acestei rezoluții. Remarc faptul că o singură voce s-a exprimat împotrivă în timpul dezbaterii ”, a arătat la Strasbourg Comisarul pentru sanatate publica Tonio Borg, vorbind în numele Comisiei Europene.

În Parlamentul European a fost condamnată solicitarea adresată de Ministerul rus al justiției către Curtea Supremă de la Moscova privind închiderea legendarei organizații „MEMORIAL”, nimeni alta (au amintit o serie de europarlamentari) decât deținătoarea prestigiosul Premiu „Saharov”, acordat anual de legislativul european organizațiilor sau persoanelor individuale care se luptă pentru drepturile omului. Legislativul european face apel la ministrul justiției al Federației Ruse să retragă acest dosar înaintea audierii programată a avea loc pe 13 noiembrie.

Exact cu cinci ani în urmă, la 22 octombrie 2009, Premiul Saharov al Parlamentului European era acordat organizatiei pentru apararea drepturilor omului „Memorial” din Rusia, al carei prim lider a fost savantul Andrei Saharov, reprezentată atunci de Oleg Orlov, Serghei Kovalev si Ludmila Alexeeva. „Acest premiu este insa si pentru ceilalti aparatori ai drepturilor omului din Rusia”, a declarat, la Strasbourg, presedintele de atunci al Parlamentului European, Jerzy Buzek.

„Nu mi-a venit să imi cred urechilor când am auzit o serie de argumente s-au poziționat împotriva acestei rezoluții. Unii europarlamentari au susținut faptul că economia rusă merge foarte bine (am dubii că așa este) și, ca atare, Rusia are dreptul să dizolve organizațiile neguvernamentale. Altfel spus, de câte ori într-o țară economia merge bine, activitățile de apărare a drepturilor omului trebuie desființate. Sunt uimit să aud în Parlamentul European astfel de argumente, dar sunt bucuros că au fost destui care le-au contracarat”, a declarat comisarul european Tonio Borg.

În rezoluția adoptată astăzi se spune că legea privind agenții străini adoptată în anul 2012, care le cere organizațiilor neguvernamentale finanțate din exterior și care sunt angajate politic să se înscrie într-un registru guvernamental încalcă angajamentele asumate de Rusia în fața Consiliului Europei și OSCE.

Prin intermediul rezoluției Parlamentul European cere Comisiei și Înaltului Reprezentant pentru Politica externă să ridice această problemă în cadrul întâlnirilor pe care le vor avea cu partenerii ruși.

XS
SM
MD
LG