Linkuri accesibilitate

Negocieri nucleare: Occidentul - aliat obiectiv al Iranului


John Kerry, Catherine Ashton. şi Mohammad Javad Zarif la Viena, 15 octombrie 2014
John Kerry, Catherine Ashton. şi Mohammad Javad Zarif la Viena, 15 octombrie 2014

Rămâne ca noua atitudine față de Teheran să fie prezentată în termeni acceptabili politici, după ce Iranul a fost prezentat drept cel mai mare inamic al occidentului.


Secretarul de stat american John Kerry s-a întâlnit astăzi la Viena cu ministrul de externe al Iranului Javad Zarif și cu șefa diplomației europene Catherine Ashton pentru noi negocieri în legătură cu viitorul programului nuclear al Iranului.

Pe fundalul crizei acute din Siria și Irak, Iranul a redevenit treptat un aliat obiectiv al occidentului, așa încât programul său nuclear nu mai este o prioritate, după ce, vreme de ani de zile, occidentul a insistat, impunând chiar sancțiuni, ca Iranul să-și abandoneze în totalitate programul nuclear.

Deja, Iranul a primit tacit dreptul de a îmbogăți uraniu pentru centralele sale nucleare, despre care Teheranul afirmă că sunt strict civile. Occidentul închide acum ochii, deși în mod tehnic Iranul are termen până pe 24 noiembrie pentru a dovedi că renunță la programul său nuclear, însă în mod foarte probabil se va ajunge la o prelungire a răgazului impus.

Occidentalii sunt practic forțați să să anunțe public că sunt convinși de realitatea promisiunilor Iranului că programul său nuclear nu are nici un fel de latură militară. Iranul e singura putere regională care ar putea juca un rol direct pentru a bloca ascensiunea Statului Islamic din Siria și Irak. Iranul șiit sprijină în mod direct atât guvernul de la Bagdad, cât și regimul din Siria al lui Bașar Asad, ambele fiind la rândul lor de orientare șiită.

Până acum, exista riscul unui alt conflict regional, generat de o intervenție de la distanță a Israelului, care este permanent pregătit să bombardeze instalațiile nucleare ale Iranului, însă asta ar fi declanșat un nou focar de violență, ducând la destabilizarea întregului Orient apropiat, la posibila creare a unui stat kurd și la atragerea Turciei într-un conflict militar.

Turcia fiind un membru NATO, condițiile ar fi fost prezente pentru declanșarea unui conflict mondial.

Așa se face că occidentul se regăsește, în contextul Orientului apropiat, un aliat obiectiv al Iranului și al Rusiei, ambele fiind susținătoare ale regimului de la Damasc al dictatorului sirian Bașar Asad.

Rămâne acum ca noua atitudine față de Teheran să fie prezentată în termeni acceptabili politici, după ce în ultimele două decenii Iranul a fost prezentat drept cel mai mare inamic al occidentului.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG