Linkuri accesibilitate

Război mediatic între Rogozin și Sofia


Un aparat MIG-29 la decolare
Un aparat MIG-29 la decolare

Guvernul interimar a reacționat prompt la declarațiile vicepremierului rus care a vorbit despre ingratitudinea Bulgariei.

Între Sofia și Moscova au apărut tensiuni în urmă declarațiilor vicepremierului rus Dmitri Rogozin care a comentat cu ironie unele decizii ale guvernului bulgar.

Guvernul interimar a reacționat prompt la declarațiile vicepremierului rus care a vorbit despre ingratitudinea Bulgariei, comentând dorința Sofiei de a renunța la avioanele militare sovietice MIG-29, MIG-21 și SU-25. Demnitarul rus a criticat și decizia guvernului bulgar privind oprirea proiectului „South Stream” până când el nu va fi aliniat la criteriile pachetului energetic nr.3 al Uniunii europene.

Primul ministru Gheorghi Bliznașki a anunțat că se pregătește o poziție comună a ministerelor de externe și al apărării.

Ministrul apărării Velizar Șalamanov a spus că dependența fața de livrările de echipament militar din Rusia este periculoasă și va trebui limitată. El a recomandat urgentarea procedurii de înlocuire a avioanelor militare din perioada Tratatului de la Varșovia.

Viceprim-ministrul și ministru al justiției Hristo Ivanov a declarat la rândul său că „poziția lui Rogozin este un compliment ascuns la adresa guvernului în condițiile în care reprezintă o reacție la deciziile unor miniștri luate în apărarea intereselor naționale”.

„Comentariile viceprim-ministrului Rogozin sunt totat inacceptabile”, a spus ministrul de externe Daniel Mitov. Bulgaria este un stat suveran care adoptă într-un mod independent deciziile cu privire la securitatea sa. Comentariile dlui Rogozin indiferent de forma și de mijlocul de comunicare ales pun în evidența lipsa de respect fața de instituțiile și de statul bulgar. Suntem membri ai UE și NATO și nu datorăm explicații unor terțe țări pentru deciziile noastre.

În reacția sa la declarațiile miniștrilor bulgari Rogozin a publicat în Twitter fraza „NATO este o producție fără deșeuri” – aluzie la intenția Sofiei de a cumpăra avioane militare mîna a două. Medii progovernamentale moscovite au lansat ipoteza că avioanele bulgare vechi vor fi trimise Ucrainei.

XS
SM
MD
LG