Linkuri accesibilitate

Un guvern compus numai din femei? Ar fi interesant…


Dată fiind prestaţia mereu modestă sau lamentabilă a conducătorilor în anii tranziţiei, o guvernare feminină ar putea să îmbunătăţească starea lucrurilor.

Deunăzi vocea răspicată a unui lider al societăţii civile a spus că cel mai bun guvern pentru Moldova ar fi unul compus doar din femei. Liderul societăţii civile a precizat că cele mai mari scandaluri legate de conflictele de interese şi de privatizări i-au avut ca protagonişti pe bărbaţi. Ideea asta cu o guvernare a femeilor mi s-a părut foarte interesantă şi m-a pus pe gînduri.

E de presupus că ea vine şi dintr-un soi de decepţie profundă. Atîţia ani au trecut de la proclamarea independenţei RM, iar conducătorii au cam dat cu bîta-n baltă şi nu prea au cu ce se lăuda. Şi cum aceşti conducători au fost mai mult bărbaţi, e cumva explicabilă tentaţia liderului societăţii civile pentru o soluţie proprie mai curînd feminismului radicalist: un guvern compus numai din femei.

Aşadar, ce să spun? Dată fiind prestaţia mereu modestă sau lamentabilă a conducătorilor în anii tranziţiei, o guvernare feminină ar putea, cred, să îmbunătăţească starea lucrurilor. Nu-i vorbă, e riscant să generalizezi. Există şi printre femei făcătoare de mişmaşuri şi fiinţe iresponsabile. Eu, bunăoară, îmi amintesc deseori de vînzătoarele care îmi dădeau produse alterate cu zîmbetul pe buze. Dar mai rău decît a fost nu va fi, în mod cert. Ba chiar mi se pare de domeniul evidenţei că o guvernare feminină ar avea mai mare grijă de grădiniţe, şcoli şi spitale. Iar dacă stau să mă gîndesc mai bine, aş zice că sub o guvernare compusă din femei s-ar fura mai puţin. Nu pot băga mîna-n foc, dar asta cred după ce am simţit ani de zile gustul amar al tranziţiei.

Recunosc că aveam o altă preferinţă. Mă gîndeam că se poate scăpa de corupţie şi de evaziunea fiscală cu nişte conducători scandinavi sau elveţieni, veniţi din state în care se fură mult mai puţin. Dar nici ideea liderului societăţii civile nu e rea. Cel puţin, ar merita tradusă în viaţă. Altceva e că punerea ei în practică, aici în Moldova patriarhală, pare de-a dreptul imposibilă. Nu prea văd cum ar putea fi oferite femeilor cele mai importante funcţii din stat. Dar nimeni nu ne poate interzice să visăm frumos, nu-i aşa?

XS
SM
MD
LG