Linkuri accesibilitate

Scandalul Lukoil și avertismentul Rusiei către România


Ambasadorul rus la București: Lukoil a devenit un element important în relațiile româno-ruse.

Reprezentanţii Lukoil România au notificat luni Garda de Mediu că opresc activitatea rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti fără a preciza un motiv şi fără a da un termen la care rafinăria va fi repornită. Anunțul a fost făcut după ce tot luni Parchetul a pus sechestru pe stocurile de materii prime ale rafinăriei.

Rafinăria Petrotel, fondată în 1904 de către Societatea Româno-Americană, a fost vândută de statul român rușilor de la Lukoil în 1998. Aceștia au ținut-o închisă până în 2004 sub pretextul retehnologizării cu o investiție de 120 de milioane de dolari.

La sfârșitul săptămânii trecute o echipă de procurori, ofițeri de poliție, inspectori vamali și reprezentanți ai Direcției Naționale Antifraudă au făcut o perchiziție inopinantă la sediile Lukoil sub suspiciunea de săvârșire a infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare bani. Prejudiciul estimat, așa cum apare în dosarul procurorilor, este de 230 de milioane de euro, din care peste 100 de milioane ar proveni din evaziune fiscală, iar restul din spălare de bani, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de apel Ploiești.

Ambasadorul Federației Ruse la București, Oleg Maginov s-a declarat foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă la rafinăria Petrotel a companiei rusești Lukoil. „O preocupare aparte”, spune diplomatul acreditat în România, „este dată de faptul că în cadrul măsurilor de anchetă s-a dispus ca uzina să oprească producția”. Din punctul de vedere al lui Maginov, asta pune în pericol funcționarea întregului lanț de producție al companiei Lukoil din România. Nu rezultă, însă, din niciuna dintre comunicările Parchetului, imperativul de oprire a producției, măsură ce pare mai degrabă decisă de oficialii companiei ruse.

Ambasadorul Maginov susține că Lukoil a fost verificată de mai multe ori de către organele de control în ultimii ani și că această companie ar fi îndeplinit întotdeanua dispozițiile scriseîn notele adresate acesteia. „Vreau să subliniez că în cursul tuturor verificărilor întreprinderea nu s-a oprit niciodată”, a adăugat ambasadorul rus.

Oleg Maginov a precizat că-și pune speranțele într-o anchetă nepărtinitoare și obiectivăcare să țină cont atât de interesele mediului de afaceri și ale muncitorilor, cât și de „interesele relațiilor româno-ruse”.

Nu este deocamdată prea clar de ce ambasadorul rus acreditat la București implică relațiile bilaterale ale celor două țări într-o anchetă penală în care este investigată o societate privată. E posibil să fie, însă, un avertisment adresat indirect României, care să presupună în subsidiar repercursiuni de natură economică. De altfel în declarația sa de presă, diplomatul rus, menționează de două ori problematică relațiilor româno-ruse.

Astfel după ce vorbește de implicarea activă a companiei Lukoil în comunitățile autohtone, despre sprijinul social pe care l-a acordat celor aflați în dificultate și despre specializările oferite inginerilor români, ambasadorul Maginov trage concluzia că activitatea Lukoil a devenit “un element important” și în “relațiile româno-ruse”.

Folosind limbajul diplomatic, Oleg Maginov, atenționează, de fapt, România că viitorul relațiilor româno-ruse depinde și de felul în care este soluționat acest dosar în care compania Lukoil este acuzată de evaziune fiscală și spălare de bani.

De câteva săptămâni cantitățile de gaz livrate de Gazprom României se află sub pragul contractual, iar săptămâna trecută a avut loc o nouă reducere, conform transprotatorului național de gaz (Transgaz). Ministrul pentru energie a dat, însă, asigurări că există suficiente rezerve pentru ca „în această iarnă populația să nu aibă de suferit”

XS
SM
MD
LG