Linkuri accesibilitate

Monica Macovei vs. Elena Udrea: două proiecte despre România


Elena Udrea la lansarea campaniei electorale
Elena Udrea la lansarea campaniei electorale

Decalogul Macovei se încheie cu porunca a 10-a: „să-ți respecți identitatea, valorile și trecutul”.

Monica Macovei, fostă ministră a Justiției și Elena Udrea, fostă ministră a Dezvoltării, candidate pentru președinția României au cariere și profiluri politice total diferite. Udrea, care și-a lansat astăzi în mod oficial campania și programul pe platforma industrială Republica, a apărut în salopetă muncitorească, purtând o cască galbenă și a vorbit despre revigorarea industriei autohtone, despre care crede că a fost distrusă din „prostie”, cu intenția „subminării economiei naționale”.

La 41 de ani, Elena Udrea, deși este susținută de Traian Băsescu nu pare să înțeleagă sensul dezvoltării țării din ultimii 25 de ani, deși chiar președintele a vorbit recent despre faptul că productivitatea României se află mult deasupra celei din perioada industrializării ceaușiste. Proiectul ei intitulat România frumoasă nu conține prea multe idei noi, iar în cele 45 de pagini a preferat mai degrabă să enumere probleme, decât să găsească soluții. Atunci când vorbește de corupția la nivel înalt propune spre exemplu ca prin viitoarea Constituție, miniștrii să nu mai poată fi desemnați din rândul parlamentarilor, pentru ca în acest fel „Parlamentul să nu mai poată decide vinovăția sau nevinovăția miniștirilor”, deși ar fi suficientă păstrarea imunității politicienilor doar pentru discursurile lor, așa cum a cerut mai demult Monica Macovei.

Elena Udrea are o campanie prin care vrea să surprindă sau chiar să șocheze prin imagine, dar în spatele toaletelor alese cu grijă, a salopetei muncitorești, a salturilor cu parașuta, a pantofilor prea înalți și a machiajului perfect nu are prea multe de spus. A preluat aproape totul din programul președintelui Băsescu, a cărei moștenitoare oficială este.

Despre relația cu Republica Moldova, în programul Elenei Udrea se precizează că România susține „suveranitatea, independența și integritatea Republicii Moldova” și că cetățenilor din cele două state „trebuie să li se ofere posibilitatea de a se pronunța cu privire la lichidarea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov, decizie care a separat pe nedrept națiunea română”. În acest fel Udrea introduce teza unionistă a mentorului său, care la rândul lui nu a înțeles că Basarabia nu a fost pierdută în urma acestei înțelegeri secrete, ci ca urmare a unui schimb de note între București și Moscova, fără ca România să tragă nici un foc de armă în apărarea ei. Mai departe în programul Elenei Udrea, aceasta spune explicit „în calitate de Președinte al României voi milita deschis pentru unirea celor două state românești”

Monica Macovei în schimb și-a lansat programul în prezența filosofului Gabriel Liiceanu, care o susține explicit („Manifest pentru Monica Macovei. Să credem în basmul democrației”). Intitulat Decalogul Monicăi Macovei, „Zece porunci pentru politicieni, o sută de principii și proiecte pentru România” programul ei este o reluare a poruncilor biblice în 25 de pagini prin care își expune crezul. Nu este un program propriu-zis, nu propune căi de rezolvare a problemelor și nici strategii de punere în aplicare a „poruncilor”, ci mai degrabă pare o viziune despre viitor.

„Să nu ai alt stăpân decât cetățeanul” este primul capitol în care Monica Macovei se declară „angajata” românilor și crede că Parlamentul trebuie să fie unicameral cu doar 300 de membri.

„Să nu trădezi interesul național” este al doilea capitol în care declară că „interesul României este la Vest” și că va continua să sprijine „integrarea europeană a Republicii Moldova” astfel încât până la 1 decembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, Chișinăul „să primească un calendar ferm de aderare la Uniunea Europeană”.

Capitolul 3 se intitulează „Să nu ataci instituțiile statului”, iar Monica Macovei promite aici că va fi un președinte „arbitru”, „nici jucător, nici spectator”. „Să nu furi și să nu risipești banul public” (capitolul 4) pornește de la premisa statului minimal și încheie cu necesitatea grantării proprietății.

„Să nu minți, sp nu plagiezi, să nu calomniezi” este următorul capitol despre moralitatea nației. Urmează partea economică, intitulată „să-ți înmulțești banii” (cap. 6), cea referitoare la educație, „Să-ți educi copiii” (cap. 7) și cea privind solidaritatea socială și sănătatea sub titlul „Să-ți respecți părinții și să-ți ajuți semenii” (cap. 8), plus proiecția Monicăi Macovei despre mediu, energie și agricultură (cap. 9: „Să cultivi solul și să protejezi natura”).

Decalogul Macovei se încheie cu porunca a 10-a: „să-ți respecți identitatea, valorile și trecutul” în care vorbește despre necesitatea separării statului de biserică, despre patrimoniu, propunând și un Muzeu Național al Crimelor comise de Regimurile Totalitare.

Monica Macovei nu are în spate nici un partid și mizează pe nemulțumiți și nehotărâți, în vreme ce Elena Udrea îl are pe Traian Băsescu și Partidul Mișcarea Populară. Potrivit sondajelor de până acum nici una dintre ele nu are șanse să intre în turul al doilea, cu toate că cercetări recente scot în evidență că aproape jumătate dintre români ar vota o femeie pentru președinția României, în vreme ce mai mult de 40% din electorat socotește că genul nu este o variabilă fundamentală pentru profilul viitorului șef de stat (sondajul INSCOP, septembrie 2014).

XS
SM
MD
LG