Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Poloniei la București: Rusia s-ar putea folosi de Transnistria ca să îngreuneze drumul R. Moldova spre Europa (România Liberă)


Cum este mai nou văzută Bulgaria în Europa (Adevărul).

Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului „România liberă”, ambasadorul Poloniei la București, Marek Szczygiel, a exprimat temerea că Federația Rusă s-ar putea folosi de Transnistria ca să îngreuneze drumul Republicii Moldova spre Europa.

Speranța sa este că totuși țara de peste Prut nu se află în situația Ucrainei, pentru că „Republica Moldova a pus deja în practică unele reforme, și-a întărit economia și pare să se folosească de acordurile semnate cu UE. Chișinăul a făcut mari progrese pe drumul european”. Pe de altă parte, Uniunea Europeană ar trebui să rămână puternică, să protejeze de Rusia cele trei țări care au semnat la Vilnius acorduri de asociere - Ucraina, Georgia și Republica Moldova, a spus diplomatul polonez.

Țara lui încearcă să convingă statele europene să accepte un sistem de negociere unitară cu compania Gazprom a prețului la gazul rusesc și să pună astfel capăt modului în care Gazprom folosesște gazul ca pe un factor de divizare și de ulterioară stăpânire - principiul divide et impera. Marek Szczygiel recunoaște în interviul din „România liberă” că mai multe țări europene au interese economice importante legate de Rusia.

Pomenește însă doar cazul Germaniei, ca să explice de ce tocmai Berlinul este cel mai puțin entuziast față de ideea unei piețe comune a gazelor. Și ar mai trebui făcut ceva, spune ambasadorul Poloniei la București: ”să nu începem să concurăm unii împotriva altora, lăsând Gazprom să poată să juca împotriva noastră” .

Ediția de weekend a cotidianului „Adevărul” publică în pagina de politică externă un articol despre cum este mai nou văzută Bulgaria în Europa. S-ar părea - și aici cotidianul românesc citează presă străină - că echilibristica bulgarilor, de a-și demonstra loialitatea față de Uniunea Europeană dar, în același timp, de a menaja Rusia, ar fi stârnit deja suspiciuni.

Unii (Agenția France Presse, în speță, reluată de Mediafax) chiar numesc Bulgaria „calul troian” al Moscovei. Ca argument este adus procentul mare al celor care se opun sancțiunilor impuse de Occident Rusiei după agresiunea împotriva Ucrainei (40% dintre bulgari), față de 13% care le aprobă, dar și participarea mare, an de an, la o ”sărbătoare rusofilă”, cum o numește „Adevărul”.

La Lacul Koprinka s-au ținut și anul acesta discursuri despre legăturile tradiționale dintre Bulgaria și Rusia: limba înrudită, alfabetul chirilic, aceeași religie. Alte publicații europene au scris, și „Adevărul” informează la București, că oligarhii bulgari apără interesele Rusiei și că tronsonul bulgar al conductei de gaz Southstream nu ar fi fost cu totul scos din joc. Sofia doar ar fi suspendat construcția, la presiunea Bruxelles-ului.

„Evenimentul zilei” prezintă declarațiile președintelui ucrainean Petro Poroșenko: Ucraina nu se federalizează, ci rămâne un stat autocefal și unitar, a spus domnia sa.

În recenta înțelegere cu autoritățile de la Kremlin, menită să pună capăt conflictului sângeros din estul ucrainean, ar fi vorba strict despre ”delegarea unor competențe către consiliile locale, în conformitate cu un statut special pentru Donbas, atribuit unor zone din estul țării pentru o perioadă de trei ani”.

Iar această măsură, a mai spus Poroșenko citat de „Evenimentul zilei”, este conformă cu legea privind acordarea unui statul special pentru unele zone din Donbas (regiunile Lugansk şi Doneţk), lege adoptată de Rada Supremă de la Kiev încă din 16 septembrie.

XS
SM
MD
LG