Linkuri accesibilitate

Exporturile regiunii transnistrene pe piața din dreapta Nistrului (MoldStreet)


„SIS-ul a prins un omuleţ verzui” (Ziarul Național).

„MoldStreet” oferă date despre exporturile regiunii transnistrene cu importanta precizare că mărfurile din regiune îşi găsesc cea mai bună piaţă de desfacere pe malul drept al Nistrului. Potrivit cifrelor puse cap la cap de publicaţie, în perioada ianuarie-iunie 2014 valoarea comerţului malului stâng cu malul drept al Nistrului a constituit 134,6 milioane de dolari, sau peste 37% din volumul total al exporturilor regiunii de 362,9 milioane de dolari. Pe primul loc a fost energia electrică de la Centrale Electrică Moldovenească de la Cuciurgan şi pe locul doi - cimentul: circa 80% din producţia regiunii de 217.000 de tone au ajuns din regiunea ei separatistă în Republica Moldova.

„Moldavskie Vedomosti” îşi concentrează atenţia pe ceea ce crede a fi un „precedent ce ameninţă să se repete de discriminare a muncitorilor moldoveni din Rusia. Discriminarea ar fi din partea Chişinăului, nu a Moscovei, şi s-ar produce în ziua alegerilor. Tema este abordată într-un interviu cu secretarul general al Partidului Social Democrat, Serghei Corobceanu, care susţine între altele că „în 2010 pe teritoriul UE au fost deschise 49 secţii de votare, iar pe teritoriul Federaţiei Ruse (FR) - patru. Şi asta în condiţiile în care în UE locuiesc şi muncesc circa 200 de mii de moldoveni. Adică, în medie o secţie de votare a revenit la 4000 de alegători. Iar în FR, unde locuiesc 750 de mii de migranţi moldoveni, la o secţie revin 187500 de persoane. O discriminare absolută”, consideră liderul social-democrat, care dă asigurări că partidul său a şi găsit soluţia problemei în discuţiile cu guvernul rus - pentru deschiderea mai multor secţii în Rusia nici nu ar fi nevoie de banii de la bugetul moldovenesc, pentru că cel rus este gata să dea gratis şi birouri, şi pază şi comunicaţii pentru secţiile de votare. Ar fi nevoie doar de o cerere oficială din partea Chişinăului.

Subiectul fierbinte al gazoductului Iaşi-Ungheni, inaugurat cu fast de doi premieri la sfârşit de august, dar care stă fără treabă, rămâne acut pentru Natalia Melnic de la „Newsmaker”. Moldova nu are cum să mizeze în acest an pe gazul românesc, este concluzia autoarei, doar că motivul invocat de ea ar fi în primul rând faptul că România nu ar avea dreptul să livreze gaz în legătură cu angajamentele faţă de UE şi faţă de bilanţul de gaze al acesteia. În plus, autorităţile moldovene nu pot soluţiona rapid probleme tehnice legate de livrări, arată autoarea. Experţii citaţi în articol mai spun că autorităţile R. Moldova nu trebuiau să se grăbească cu promisiunea gazului românesc deja pentru septembrie şi văd în construcţia conductei de gaze transfrontaliere mai „mult PR”, decât soluţii reale ale pentru problema securităţii energetică a ţării.

SIS-ul a prins un omuleţ verzui”, titrează „Ziarul Naţional”. Publicaţia scrie că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a reținut săptămâna trecută și i-a interzis intrarea în R. Moldova unui militar rus, instruit în cadrul unui batalion de apărare și cercetare, care urma să ajungă la Tiraspol pentru serviciu militar de spionaj”. Potrivit publicaţiei, care prezintă nişte documente, „Nicolai Hmara, originar din regiunea Kursk, fusese trimis oficial în R. Moldova pentru încadrarea în rândul pacificatorilor ruși. Anterior, acesta și-a satisfăcut serviciul militar în cadrul Forțelor de Rachete Strategice Ruse, mai exact în componenţa terestră a arsenalului nuclear al Federaţiei Ruse”.

XS
SM
MD
LG