Linkuri accesibilitate

„O situaţie paradoxală, când toată căruţa merge spre Europa, iar roata stângă merge spre Rusia...”


Punct și de la capăt la demararea campaniei electorale cu Vasile Botnaru și invitații săi: Valeriu Vasilică și Dorin Scobioală.

De acum încolo, pe durata câtorva luni de zile, subiectul electoral va fi unul prioritar, chiar și pentru oamenii care pretind că nu îi interesează politica, deoarece, așa cum spune un dicton cunoscut, atunci când nu te ocupi de politică, se ocupă ea de tine, cu sinonimele de rigoare pentru verbul „se ocupă”. Deci, ne vedem siliți să pornim pe acest itinerar după ce politicienii au demarat în trombă campania electorală, chiar dacă formal ar trebui să-și pornească motoarele abia după ce se declară concurenți electorali cu acte în regulă. Și vom vorbi astăzi despre primele trăsături ale campaniei din acest an, trăsături care deja se profilează și ar putea trăda intențiile strategice ale competitorilor.

Așadar, cu ce muniție intră în „războiul” electoral formațiunile politice? Aceasta este întrebarea pe care am adresat-o interlocutorilor mei, jurnaliștii Valeriu Vasilică, directorul Agenției „Info-Prim Neo”, și Dorin Scobioală, corespondentul de la Chișinău al mai multor posturi de televiziune din străinătate.

Europa Liberă: Domnule Vasilică?

Valeriu Vasilică: „Din punctul meu de vedere, campania electorală a început. Şi cum se derulează acum mă podidesc îngrijorările că, atunci când vor avea voie în mod oficial să facă campanie electorală, situaţia va exploda şi mai tare. Sunt două elemente care mă fac să cred că a început această campanie, sunt acţiunile deschise, oficiale, şi mă refer aici la acţiunea Partidului Democrat privind alegerea candidaţilor de către populaţie, de către susţinători ai PD-ului, dar şi la anumite acţiuni din subsol. Când zic „subsol”, mă refer în special la reţele de socializare, la bloguri, la comentarii şi comentatori. Şi aici schimbul de replici este incisiv. Înţeleg că la astfel de temperatură a schimburilor de replici se ajunge mai spre sfârşitul campaniei electorale, or vedem că aceste schimburi de replici, de atacuri, de venin, dacă vreţi, este la cota maximă deja.”

Europa Liberă: Presupun că vă referiţi la incidentul cu Ioniţă versus Vlad Filat. Dacă aceasta este cota minimă a campaniei, într-adevăr ne putem întreba ce ar fi însemnând cota maximă, domnule Scobioală? Sau aceasta este muniţia cea mai grea?

Dorin Scobioală: „Eu cred că de ochii lumii actualii membri ai alianţei vor încerca să nu se împroaşte cu noroi, deschis, în această campanie. În schimb vor face uz din plin de tehnologii tenebre, ca să zic aşa, şi vor încerca să-şi denigreze şi să-şi compromită actualii parteneri de coaliţie, care în campanie însă le vor fi adversari, le vor fi concurenţi şi se va da lupta inclusiv între partidele din actuala coaliţie de guvernare, se va da lupta pentru fiecare vot. Fiecare are handicapurile sale pe care şi le conştientizează sau poate nu. În primul rând vor găsi multe de reproşat şi vor fi argumentate aceste reproşuri din partea opoziţiei către actuala guvernare. Pentru că, obiectiv, în ultimii patru ani, moldovenii nu au început să o ducă mai bine, ba dimpotrivă, au început să o ducă mai prost.

Vor avea ce să-şi reproşeze unii altora şi partenerii de coaliţie, vor avea ce să le reproşeze şi alegătorii care le-au încredinţat votul în urmă cu patru ani. Vorbesc aici şi despre sloganul din campania precedentă a PLDM-ului – „Moldova fără sărăcie. Moldova fără comunism”. Iată că din

O situaţie paradoxală, când toată căruţa merge spre Europa, iar roata stângă merge spre Rusia...

cele două componente nu s-a realizat niciuna. Partidul Democrat ar avea şi el de dat răspuns la foarte multe întrebări, începând cu acei membri PD absorbiţi, din Găgăuzia, care au organizat acel referendum pro-Uniunea Vamală. Este o situaţie paradoxală, când toată căruţa merge spre Europa, iar roata stângă merge spre Rusia. PL-ul iar intră vizibil rănit după desprinderea aripii reformatoare şi se va zbate din răsputeri pentru a-şi menţine poziţiile. Va fi o campanie murdară, ca de fiecare dată. Miza este foarte mare.”

Europa Liberă: Dacă vorbiţi despre căruţa cu patru roţi, cum se poate întâmpla aşa încât toate partidele arcului de guvernământ să pledeze pentru Uniunea Europeană, căutându-şi în acelaşi timp purici în brânză? Electoratul în situaţia aceasta rămâne, cel puţin, debusolat.

Valeriu Vasilică: „Aici este gafa cea mai mare. Aş putea găsi şi alte noţiuni pentru acest comportament pe care îl au actualii parteneri. Şi aici este pericolul cel mai mare pentru cursul european al Republicii Moldova. Situaţia din ultimii ani arată că acest curs nu are de unde avea un suport mai mare, semnificativ mai mare decât îl oferă actualele partide de la guvernare. Şi în cazul în care acestea se cotonogesc, la modul direct, şi aşa arată şi viitorul tablou, eu zic că acest lucru afectează în primul rând cursul european al Republicii Moldova.

Cunoaştem cu toţii că opţiunea pro-estică şi pro-vestică în societate are echilibru în susţinere, 50 la 50, cu plus şi minus neesenţial. În cazul în care partidele pro-europene, declarate pro-europene şi cu comportament relativ pro-european până acum, ar aduce prejudicii acestui echilibru, pentru că societatea, alegătorii se vor debusola şi mai tare decât sunt acum, în condiţiile în care partidele de orientare pro-estică deocamdată nu se cotonogesc, nu se suportă, dar nici nu se atacă atât de tare cum deja încep să o facă partidele pro-europene.”

Europa Liberă: Aţi folosit un verb contondent – a se cotonogi. Şi atunci să discutăm un exemplu, cel mai recent, punând întrebarea în modul în care probabil o formulează orice cetăţean care priveşte de la o parte acest spectacol. Oare chiar nu se putea cădea de acord, că au avut o vară întreagă la dispoziţie, asupra acestei iniţiative privind referendumul pe care liberal-democraţii şi cu liberalii reformatori îl propun pentru ziua scrutinului – dacă este să fie ales preşedintele în continuare în Parlament sau de către întreg poporul? Chiar trebuia să lanseze iniţiativa fără ca să se fi asigurat că şi democraţii cel puţin o tolerează, domnule Scobioală?

Dorin Scobioală: „Este una dintre promisiunile electorale ale PLDM-ului din campania precedentă. O promisiune a cărei nerespectare la fel i s-ar fi reproşat acum, în cadrul acestei campanii, şi probabil că membrii PLDM, sau fracţiunea PLDM este conştientă de faptul că nu prea are sorţi de izbândă într-un termen atât de restrâns realizarea acestei propuneri. Vor avea însă o scuză în faţa electoratului, vor spune: „Noi am promis, cel puţin am încercatʾ.”

Europa Liberă: Adică mai bine să se certe cu democraţii decât cu alegătorii?

Dorin Scobioală: „Cred că este o înţelegere tacită între ei şi nu cred că acesta va fi un motiv. Au avut pe parcursul acestor patru ani motive mult-mult-mult mai serioase pentru a se certa. Nu cred că va fi un motiv de ceartă.”

Europa Liberă: Domnule Vasilică, dumneavoastră aveţi aceeaşi impresie, că este o făcătură?

Valeriu Vasilică: „Toate lucrurile sunt obligat să le privesc din perspectiva campaniei electorale. Am discutat, am vorbit până acum despre o iniţiativă a Partidului Democrat, pe care trebuie să o apreciez ca una foarte bună din perspectiva campaniei electorale, chiar dacă ei zic că încă nu au intrat în campanie electorală, s-ar putea să fie acest umblat prin popor, ar putea să fie partea cea mai importantă din campania lor electorală. Sau dacă vor avea o altă parte şi mai bună, Partidul Democrat îşi adjudecă nişte avantaje în această campanie electorală.

Fie că Partidul Liberal Democrat şi-a dat seama de acest handicap pe care îl are, fie că a păstrat această pauză voit, până la ultimul ceas şi PLDM-ul a lansat o iniţiativă care urmează să-i aducă dividende. Fie în forma în care a menţionat-o domnul Scobioală, fie dacă se ajunge totuşi să se facă acest referendum, vor avea şi ei nişte atuuri tot atât de puternice sau poate şi mai puternice în dialogul cu electoratul. Va fi osatura, cheia discuţiei cu electoratul. Pentru că celălalt mesaj pro-european are încărcătură mai puţin puternică decât ar fi trebuit şi fiecare acum îşi caută o nouă găselniţă.

Cred că această iniţiativă face parte din arsenalul de muniţii ale PLDM-ului în paralel cu ceea ce a lansat PD-ul. Şi dacă PD-ului nu-i impută nimeni acest lucru ca mişcare electorală nu văd de ce ar trebui să se impute PLDM-ului. De exemplu, un reprezentant marcant al PL-ului a zis că PL apreciază, susţine această idee de alegere a preşedintelui de către întreg poporul, dar nu ca o iniţiativă a PLDM-ului. Şi aceasta mă face să cred că PLDM-ul anume în aspect electoral şi-a lansat această iniţiativă.”

Europa Liberă: Pentru că nu suntem la prima campanie, am văzut mai multe şi pentru că deja şi-au anunţat cumva procedeele, trucurile, ziceam, muniţia, spuneţi-mi, vă rog, ce credeţi că va fi folosit cu precădere: forma sau conţinutul, mesajul, promisiunile sau micile tertipuri, sau marile trucuri teatrale ca să determine electoratul să voteze actuala guvernare? Domnule Scobioală, ce credeţi că va funcţiona mai bine sau pe ce vor pedala concurenţii electorali?

Dorin Scobioală: „Am văzut zilele trecute, la o întâlnire cu alegătorii, miniştrii PD încercau să facă uz de o tehnologie simplă, dar accesibilă şi pe înţelesul omului simplu.”

Europa Liberă: Şi eficientă.

Dorin Scobioală: „Şi eficientă. Aceasta chiar mi s-a părut eficientă. Nu ştiu dacă au inventat-o ei sau le-a sugerat-o cineva, dar aceasta chiar este eficientă. Aveţi drumuri bune – este meritul ministrului PD. Aveţi internet de mare viteză cu care să vorbiţi cu cei plecaţi în străinătate – este meritul ministrului PD. Aveţi pensii mărite, deşi din gura doamnei ministru Buliga, care acum câteva luni le sugera tinerelor mămici să spele pelincuţe, este caraghios şi ridicol, dar, mă rog, este membru PD şi pretinde că are nişte merite în această funcţie.

Nu m-aş grăbi însă să împărtăşesc felicitările pe care le-a cules PD-ul pentru această imitaţie, ca să nu zic parodie de primaries american, pentru că odată chemându-i pe oameni să îşi înainteze candidaţii, acei oameni vor avea anumite aşteptări. Şi dacă în primă fază PD-iştii se vor bucura de un mare aflux de cetăţeni,care vor umple pe 28 septembrie birourile teritoriale ale partidului, ulterior o mare parte dintre acei oameni care îşi vor înainta, pe bune, îşi vor înainta, candidaţii pentru a fi incluşi pe listă, în momentul în care nu-i vor regăsi, iar noi nu ne îndoim nicio secundă că listele vor fi făcute oricum la sediul central al partidului şi nu va ţine nimeni cont, este o mişcare teatrală acest primaries. Pentru acei oameni care nu îşi vor regăsi candidaţii înaintaţi de data aceasta de ei personal pentru a fi incluşi în listă, va fi un motiv în plus pentru a nu se prezenta în data alegerilor la secţia de votare, în semn de protest, sau în semn de supărare pentru a vota alţi concurenţi.”

Europa Liberă: Deci, băţul este cu două capete...

Dorin Scobioală: „Absolut.”

Europa Liberă: La fel cum scepticii care spun că referendumul pus în aceeaşi zi cu scrutinul s-ar putea să demagnetizeze campania. Adică mesajele electorale să fie, volens nolens, mai palide decât miza pentru alegerea preşedintelui.

Dorin Scobioală: „Şi aceasta este adevărat. Pentru că ştim din sondaje, peste 80% dintre moldoveni şi-ar dori să îşi poată alege ei personal preşedintele. Plus, avem, după acel referendum eşuat, din

Este prea puţin probabil ca după alegerile din 30 noiembrie să se schimbe semnificativ conjunctura sau structura Parlamentului moldovean...

2010, acest subiect eşuat din cauza boicotării de către comunişti. Am avut experienţa unui an de criză politică în ţară, cauzată de acest mecanism nefuncţional, de votare a preşedintelui prin Parlament. Şi aşa va fi de fiecare dată.

Şi este prea puţin probabil ca după alegerile din 30 noiembrie să se schimbe semnificativ conjunctura sau structura Parlamentului moldovean. Şi, respectiv, la următoarea, la expirarea mandatului preşedintelui Timofti, noul Parlament se va ciocni de aceeaşi problemă şi va fi din nou sub pericolul dizolvării multiple, pentru că nu se va putea ajunge la o personalitate de compromis. Este cea mai bună soluţie pentru Moldova, dar sunt de acord că în cazul în care va fi pusă pe masă o miză atât de mare, cum este modalitatea alegerii preşedintelui, celelalte mesaje ale partidelor din campania pentru parlamentare vor fi obturate.”

Europa Liberă: Un psihanalist îmi descria lanţul logic şi mai acutizat. Nu doar va fi eclipsată agenda politică a concurenţilor, dar în mod inevitabil se atrage, prin logica referendumului, energia negativă asupra Parlamentului. Pentru că, îndemnând electoratul să îşi amintească despre faptul că Parlamentul nu a putut să aleagă foarte mult timp un preşedinte, provoacă genul de reacţie: „Ian dă-i încolo de parlamentari, noi trebuie să alegem Preşedintele”. Şi atunci tot ce spun parlamentarii şi la alte subiecte nu este credibil. Mă rog, poate este un calcul steril, poate iniţiatorii acestui referendum au avut în vedere şi alt tip de reacţie, deocamdată suntem în discuţie. Domnule Vasilică, dumneavoastră cum credeţi, revin la aceeaşi întrebare pe care am adresat-o mai devreme, vom ajunge să discutăm în subiecte de substanţă?

Valeriu Vasilică: „Tot ce s-a vorbit până acum aduce la concluzia că se va merge pe găselniţe, eu nu le-aş zice şiretlicuri. Actorii electorali sunt obligaţi, sunt nevoiţi, sunt obligaţi, sunt învăţaţi să-şi facă drum în această campanie electorală pentru propria formaţiune în detrimentul altor formaţiuni. În sensul acesta, pornind de la calitatea clasei politice a Republicii Moldova, dar şi de la calitatea clasei alegătorului din Republica Moldova, mai degrabă că despre mesaje, promisiuni şi capacitate de realizare a acestor promisiuni se va vorbi mai puţin, deşi vom avea anumite bifări, se va teatraliza, se va diversifica comportamentul electoral în aşa fel ca formaţiunile politice, eventual şi candidaţii independenţi, să-şi atingă scopul mai lesne. Tot ceea ce se face până acum, aproape categoric confirmă această bănuială a mea.

Uitaţi-vă câte concerte foarte scumpe, foarte mari şi din arca guvernamentală, şi din opoziţie, şi câte lucruri teatralizate cu participare masivă, de sute de mii de oameni pe metru pătrat, pe săptămână, cât deranj pentru traficul din Chişinău. Este o tendință, este o modă și nu-mi pot închipui că peste o săptămână sau începând cu prima zi a campaniei electorale, cineva va renunța la ele. Este o modă așa cum la modă au fost anumite tehnologii în alte campanii electorale, amintiți-vă cu culorile partidelor, cu sloganele, cu mănușa roșie, de exemplu. Cred că se va merge pe teatralizări, pe forme eficiente, simple, dar pustii ale mesajului electoral…”

Europa Liberă: Dar scumpe.

Valeriu Vasilică: „Dar și foarte scumpe.

Europa Liberă: Dumneavoastră, când spuneți că e modă, cineva spune că e drog. Pentru că după ce ai folosit în campania precedentă sute de kilometri pătrați de billboarduri, în următoarea campanie nu poți să renunți…

Valeriu Vasilică: „Este adevărat. Tendințele scumpirii campaniilor

Toată lumea întreagă la cap trebuie să-și dea seama că partidele, concurenții electorali, nu au de unde avea atâția bani cinstit făcuți, contabilizați, trecuți prin conturi....

electorale sunt sălbatic de îngrijorătoare pentru că toată lumea întreagă la cap trebuie să-și dea seama că partidele, concurenții electorali, nu au de unde avea atâția bani cinstit făcuți, contabilizați, trecuți prin conturi. Și dacă acești bani sunt bani la negru, trebuie să vedem în genere ce se întâmplă cu viața noastră, cu economia noastră, câți bani circulă la negru, de unde se iau, de unde se fură și cum se cheltuie.”

Europa Liberă: De aceea și Legea privind finanțarea partidelor încă mai stă prin sertare. Vroiam să vă mai întreb ceva: dacă până acum identificat această dificultate a partidelor de guvernământ, ele fiind ca și cum într-o barcă, sunt nevoite, se văd silite să se cotonogească, predicatul folosit de domnul Vasilică, crengian. Adversarii guvernării, lor, în aparență, le este mai simplu. Trebuie doar să scoată în vileag, să accentueze gafele guvernării și să pledeze pentru vectorul opus al dezvoltării Republicii Moldova. Numai că pe vectorul opus lucrurile nu sunt atât de evidente. Ceea ce era roz și roșu sau ademenitor, din punctul de vedere al lui Igor Dodon, acum e tot mai greu de vândut, vedem că nici Belarusul nu este foarte încântat, nici Kazahstanul. Și atunci cum stânga, în special, să pledeze pentru euroasiatism, dacă acolo lucrurile nu sunt atât de limpezi, ba chiar sunt fierbinți, domnule Scobioală?

Dorin Scobioală: „Electoratul de stânga, actualmente, electoratul partidelor de opoziție, nu a fost niciodată caracterizat printr-o mare consecvență. Adepții lui Voronin i-au cântat osanale și i-au bătut din palme atunci când el, prin 2005-2006 ne ducea cu pași hotărâți spre Uniunea Europeană. La fel de încântați sunt acum, când Voronin înjură Uniunea Europeană și ne duce spre fratele de la Răsărit. Ei, cu Voronin în frunte, au fost adepții partidului care lupta cu religia, acum cu Voronin în frunte merg la biserică. Deci, ei au niște idoli, niște simboluri, ei nu votează idei, votează simboluri și idoli.”

Europa Liberă: Sunt disciplinați.

Dorin Scobioală: „Sunt disciplinați și aceasta confirm prin experiența personală. La ora matinală a deschiderii secțiilor de votare, secțiile de votare sunt pline de bătrâne trecute de 80 de ani, cu pieptul plin de medalii și cu pașaportul sovietic în mână.”

Europa Liberă: Dar ele, pardon, observă oare că Voronin vine cu un MINI Cooper la secția de votare?

Dorin Scobioală: „Nu știu, dar cel puțin nu a fost taxat pentru aceasta, niciodată. Deci, pentru schimbarea radicală de 180 de grade a retoricii și a mesajului nu a fost penalizat niciodată. Nu a fost penalizat pentru faptul că înainte de alegerile din 2005 se împrietenise brusc cu Traian Băsescu, „cel mai bun prieten” al lui, ca să-l citez pe președintele de atunci, Voronin. Nu l-a taxat nimeni pentru faptul că se împrietenise brusc în plină campanie cu Iușcenko…”

Valeriu Vasilică: „…cu Mihail Saakașvili.”

Dorin Scobioală: „Ulterior cu Mihail Saakașvili, după care i-a trecut din nou în lista dușmanilor. Deci, mesajul cu Uniunea Vamală… mie mi se pare că cea mai mare problemă a acestor partide de stânga este că e prea aglomerat pe acest segment. Sunt prea mulți care vor să speculeze pretinsele avantaje ale acestui Tamojenîi Soiuz. Am auzit deja despre anumite inițiative de coaliții sau de coalizare pentru a putea promova mesajul în grup in corpore, în speranță că măcar așa vor putea trece pragul electoral.

Pe de altă parte, singura realizare real palpabilă sau pe care au resimțit-o moldovenii de rând de pe urma apropierii de Uniunea

Oricât de antieuropean ai fi, nu poate să nu îți placă să îți iei pașaportul și să mergi unde vrei tu...

Europeană este libera circulație, un avantaj indiscutabil, incontestabil, a cărui valoare este greu să o subestimezi. Oricât de antieuropean ai fi, nu poate să nu îți placă să îți iei pașaportul și să mergi unde vrei tu, fără să stai la coadă la ambasadă. Și acest atu va fi speculat și va fi jucat în special de PLDM care, am văzut deja, prin acel șir de spoturi semnate de „al vostru, Vlad Filat”, încearcă să își adjudece prin faptul că el, Vlad Filat, a fost premier pe perioada negocierii, iar actualul premier, Leancă, reprezentantul PLDM-ului, a fost ministru negociator de Externe, iar la modul practic Acordul a fost semnat la fel de premierul PLDM-ist Leancă.

Partidul Democrat va încerca să fie mai atent în abordarea acestui subiect de frică să nu cumva să își supere electoratul mai puțin pro-european, ca să-i spun așa. PD-ul încearcă de fiecare dată să împace și capra, și varza, dar teamă mi-e că această strategie de partid de stânga-dreapta le poate juca festa la un moment dat. Pentru că, dacă sunt de orientare pro-europeană sau am niște convingeri pro-europene, mă sperie să fiu în aceeași barcă cu Dudoglo și mi se transmite un semnal incert prin faptul că jumătate din liderii PD-ului spun că vorbesc română, jumătate vorbesc moldovenească. Deci, e o debusolare prin acest mesaj confuz.”

Europa Liberă: Domnule Vasilică, despre dificultatea stângii care pledează pentru o cauză nu tocmai certă sau tot mai îndoielnică?

Valeriu Vasilică: „Eu mă tem că stânga noastră nu este în mare dificultate, tare mă tem că într-o dificultate mai mare este dreapta sau partidele pro-europene. De ce sunt în dificultate partidele pro-europene am discutat până acum, inclusiv pentru atacurile reciproce, inclusiv pentru că sunt la guvernare și guvernarea totdeauna trebuie să răspundă pentru ceva. E o chestiune foarte firească, democratică, de aceea și se schimbă guvernările. Dar sunt și lucruri nefirești despre care spuneam, lovituri sub centură, ascunse ș.a.m.d. Stânga nu trebuie să facă nimic. Am impresia că și de data aceasta, la o emisiune recentă, liderul Voronin a reluat un mesaj pe care îl formula mai în toate campaniile electorale: noi nu trebuie să facem nimic, noi trebuie să le dăm voie oponenților noștri pe dreapta sau, mai nou, pro-europeni, să se bată între ei.”

Europa Liberă: Deci, proverbul chinez: să stea pe malul râului să aștepte să treacă hoitul adversarului…

Valeriu Vasilică: „Exact. Și în condițiile în care partidele de stânga nu se prea lovesc unele pe altele, în condițiile când din stânga, din zona estică, vin nu doar amenințări gen situația din Ucraina, pe care nu toată lumea le vede, le înțelege, le sesizează, dar dincolo vin presiuni foarte mari, încolo vin bani foarte mulți, iarăși, necontabilizați, nu are să mă convingă nimeni că Partidul Socialiștilor și Renato Usatîi au niște bani proprii și îi cheltuie așa, nu este firesc, nu este logic.

Este susținere mare, sunt presiuni foarte mari și presiunile pot crește. Poate de aceea am presimțirea că ceea ce s-a întâmplat deja, destul de deranjant în campania actuală electorală, de facto, pornită, este abia începutul pentru că pot veni deranjuri mult mai mari. Și pot veni deranjuri în formă de „omuleți verzi”, în formă de bani, în formă de ce vrei, Doamne ferește, și actualilor parteneri care pretind să își poată duce sarcina la capăt, de integrare europeană a Republicii Moldova, să le pară foarte rău pentru acest început de comportament pe care-l au.”

Europa Liberă: Deci, dumneavoastră sugerați că factorul extern încă nu și-a demonstrat pe deplin potențialul?

Valeriu Vasilică: „Categoric. Haideți să ne dăm seama că ceea ce se întâmplă în Ucraina este sută la sută asemănător cu situația de astăzi din Republica Moldova. Ucraina urma să meargă să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Rusia a considerat că astfel pierde influența asupra Ucrainei, ce a urmat știți, groază, film de groază în viață reală... Nu cred că cineva, după ce s-au liniștit mai mult ori mai puțin spiritele în Ucraina, unde nu sunt antrenate toate forțele, tehnologii politice și „omuleți verzi”, nu cred că oamenii aceștia vor rămâne fără lucru. Am impresia și sunt niște semnale, SIS-ul nostru zice că „omuleți verzi” deja avem.”

Europa Liberă: Domnule Scobioală, sunteți de acord cu ipoteza aceasta pe care o sugerează domnul Vasilică, că atunci când se vor fi epuizând metodele democratice, cineva va fi ispitit să folosească Kalașnikov sau bâta?

Dorin Scobioală: „Factorul extern în această campanie va fi unul de o singură orientare – estic. Nu văd pârghiile prin care Occidentul ar putea influența în puținul timp rămas, ar putea exercita presiuni psihologice sau alte metode de a-i influența pe moldoveni în schimbarea sau în întărirea unor opțiuni. În schimb, Rusia, care a demonstrat că atunci când cineva nu acceptă regulile ei de joc, ea și le impune cu „Grad”-ul, cu „Kalașnikov”-ul și cu „BUC”-ul. Ar putea fi tentată să încerce să își recapete influența aici, în Moldova, ceea ce nu este foarte greu, în condițiile în care jumătate dintre alegători sunt potențial loiali, în condițiile în care avem o Transnistrie bine înarmată și strategic poziționată la doar 60 de kilometri de Chișinău, în condițiile unei coloane a cincea, inclusiv reprezentată prin partide, mai mici sau mai mari, aici, la Chișinău, da, mi se pare realistă și chiar îmi este frică de un asemenea scenariu.”

Europa Liberă: După asemenea pronosticuri, mai îmi vine să bobinez filmul înapoi, dar nu este posibil… Dacă tot am cumpărat bilet, suntem nevoiți să stăm în sala de cinema și să așteptăm ce se mai întâmplă în următoarele episoade. Vă mulțumim, vom urmări împreună.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG