Linkuri accesibilitate

Oazu Nantoi: „Se creează impresia că regimul lui Putin a renunțat la scenariul aberant al Novorosiei”


Soldăţei de plumb din colecţia "Ostaşii Novorosiei" într-un magazin la Moscova
Soldăţei de plumb din colecţia "Ostaşii Novorosiei" într-un magazin la Moscova

Șeful forțelor NATO din Europa a declarat că în Moldova și regiunea ei transnistreană sunt vizibile „unele semne ale unui scenariu” de felul celui care a dus la anexarea Crimeii de către ruși.

Șeful forțelor NATO din Europa, generalul american de aviație Philip Breedlove, a declarat că în Moldova și regiunea ei transnistreană sunt vizibile „unele semne ale unui scenariu” de felul celui care a dus la anexarea Crimeii de către ruși. Potrivit agenției Reuters, Breedlove a spus că trupele ruse au ținut anul acesta exerciții militare în regiunea transnistreană, învecinată cu Ucraina, iar președintele moldovean a avertizat Moscova să nu anexeze regiunea așa cum a făcut-o în Crimeea. Vorbind la o conferință la Bruxelles, generalul american a mai spus că Alianța Nord-Atlantică „nu are în prezent o politică despre ce se poate face în acele țări care nu sunt în NATO, dar nici în Federația Rusă”. Cum ar trebui să reacţioneze Chişinăul sau ce s-ar putea aștepta?

Europa Liberă: Ce reacție ar trebui să aibă guvernarea de la Chișinău la această declarație a șefului forțelor NATO din Europa care spune că în Moldova și regiunea ei secesionistă transnistreană sunt vizibile unele semnale ale unui scenariu de felul celui care a dus la anexarea Crimeii de către Federația Rusă? Poate fi anexată și Transnistria asemeni Crimeii?

Oazu Nantoi: „În cazul dacă regimul lui Putin va decide să anexeze, pe lângă Crimeea, și așa-zisa Novorosie, atunci sigur că soarta Republicii Moldova este ca și decisă. Însă, la moment, cel puțin se creează impresia că regimul lui Putin a renunțat la acest scenariu aberant deoarece realizarea lui presupune vărsări de sânge masive din ambele părți, inclusiv din partea Federației Ruse și compromiterea totală a Federației Ruse în fața comunității internaționale. Deci, riscurile există, însă în comparație cu perioada din martie, când Federația Rusă a anexat Crimeea și nu se știa ce se va întâmpla după aceasta, aceste riscuri s-au redus substanțial.”

Europa Liberă: Trebuie sau nu să reacționeze Chișinăul? Și dacă da, cum?

Oazu Nantoi: „Eu nu cred că aici Chișinăul trebuie să reacționeze. Problema securității naționale și de soluționare a conflictului din raioanele de est ale Republicii Moldova trebuie să fie o preocupare permanentă sinceră a guvernărilor de la Chișinău.”

Europa Liberă: Și la ce s-ar reduce această preocupare a autorităților de a Chișinău în raport cu regiunea transnistreană care…

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi

Oazu Nantoi: „…se află sub ocupația Federației Ruse. Deci, aceasta înseamnă că trebuie să aplici consecvent, ferm două politici: divide et impera (dezbină și stăpânește) și carrot and stick (morcovul și bățul). Aceasta înseamnă că raioanele de est ale Republicii Moldova, pe de o parte, trebuie ademenite în proiectul de reintegrare a Republicii Moldova, iar cei care sunt încăpățânați sau agenți ai Rusiei trebuie să fie puși în fața dilemei de a fi penalizați sau să plece din Republica Moldova. Statul trebuie să se consolideze, statul trebuie să fie capabil să se apere. Timp de peste 20 de ani noi trebuia să investim în serviciile noastre speciale, în armata noastră, chiar acea care nu este în stare să lupte nici cu Ucraina, nici cu România. Însă, ținând cont de specificul situației din raioanele de est ale Republicii Moldova, noi avem nevoie de o armată care trebuie să fie adaptată la realitățile existente. Or, eu îmi aduc aminte de octombrie 2008, când ex-președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că Republica Moldova nu are nevoie de armată.”

Europa Liberă: Cum e posibil de adaptat Armata Națională la rigorile timpului?

Oazu Nantoi: „Nu la rigorile timpului, Armata Națională trebuie să fie subordonată unui singur scop: capacitatea, fie și teoretică, dar reală, totodată, de restabilire a integrității teritoriale a Republicii Moldova în baza ordinului primit de la Comandantul Suprem al țării. Dacă armata nu este capabilă să execute un asemenea ordin, ea își pierde sensul existenței în situația când statutul nostru de neutralitate permanentă nu este recunoscut de aceeași Federație Rusă. Dacă Republica Moldova ar fi făcut parte din Alianța Nord-Atlantică, atunci, cu contribuția sa modestă, Republica Moldova ar fi putut pretinde la protecție din partea Alianței Nord-Atlantice. Or, în situația când noi ne jucăm de-a neutralitatea, singurul rost de existență a Armatei Naționale este capacitatea, posibilitatea de realizare a acestei operațiuni militare.”

Europa Liberă: De fapt, NATO nu poate face nimic în acele state care nu sunt membre ale Alianței, aceasta a spus-o și generalul american, șeful forțelor NATO din Europa.

Oazu Nantoi: „Problema este că Alianța Nord-Atlantică este un sistem de apărare colectivă, dar nu un sistem de binefacere, în raport cu acei care nu sunt preocupați de propria lor securitate națională. De ce NATO ar trebui să își răpească viețile propriile soldați ca să ne rezolve problemele noastre? Sau resursele lor interne care sunt și ele limitate. De aceea aici fie este realizat un parteneriat între Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică care poate să ne acorde asistență de ordin logistic, standarde, pregătire, antrenare, dar eu totuși consider că problema securității naționale nu poate fi asigurată prin armată. În primul rând se cere realizarea unui complex de acțiuni, începând de la politica externă și terminând cu serviciile noastre speciale, inclusiv cu asigurarea securității energetice a țării, securității informaționale, deci, consolidarea națiunii civice moldovenești și doar să mergem pe calea consolidării statului. Și atunci noi ne vom simți mai siguri, chiar dacă în Ucraina vecină au loc procese dramatice care pot fi calificate drept agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei.”

Europa Liberă: Dumneavoastră admiteți acest scenariu despre care a pomenit premierul ucrainean Arseni Iațeniuk care îl suspectează pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că vrea să creeze un coridor către Transnistria prin Odesa?

Oazu Nantoi: „Un asemenea scenariu nu este imposibil. La moment probabilitatea realizării lui este și foarte joasă, dar aceasta deloc nu înseamnă că noi trebuie să ne relaxăm și să excludem asemenea scenarii pe viitor.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG