Linkuri accesibilitate

Omul are dreptul să nu fie „pentru”


Dmitri Spirin
Dmitri Spirin

Cântărețul punk Dmitrii Spirin, care a pledat în cadrul unui concert public împotriva războiului, le sugerează concetățenilor săi ”să gândească cu capul”.

Solistul grupului punk „Tarakanî” (Gândacii de bucătărie) Dmitrii (Seed) Spirin, în cadrul concertului public organizat cu ocazia zilei orașului Moscova pe 6 septembrie, a făcut un apel către public „să gândească cu propriul cap” și să nu creadă în propaganda oficială. „Încă acum jumătate de an era imposibil să-ți imaginezi așa ceva: fratele să meargă cu război împotriva fratelui”, a spus de pe scenă Dmitrii Spirin, însă microfonul lui a fost imediat deconectat.

Concertul s-a ținut în Piața Bolotnaia, aceeași în care, pe 6 mai 2012, au avut loc confruntări cu poliția care au devenit pretext pentru cele mai dure persecuții împotriva activiștilor civili în Rusia perioadei lui Putin – așa-numitul „Dosar Bolotaia”. Lângă stația de metrou Novokuznețkaia, în paralel cu artiștii care cântau de pe scenă, a avut loc și un pichet în susținerea „deținuților de la Bolotnaia”. Solistul grupului punk „Tarakanî” (Gândacii de bucătărie), Dmitrii Spirin a participat anterior la acțiuni de caritate în susținerea deținuților în dosarul Bolotnaia, iar în primăvara acestui an intenționa să meargă cu un turneu în Ucraina și chiar a tradus unul dintre cântecele sale în limba ucraineană. Iar de ziua orașului Moscova Dmitrii Spirin a vorbit de pe scenă împotriva războiului. Se pare însă că organizatorii erau pregătiți de astfel de surprize din partea lui Spirin și „au luat măsuri”, deconectând microfonul. Colega noastră de la Radio Svoboda, Evghenia Nazareț, a stat de vorbă cu cântărețul.

Europa Liberă: Cum s-a putut întâmpla ca să vă fie oprit microfonul? Nu era regizorul Dvs. de sunet la pupitru de sunet? Sau poate ați avut ceva avertismente din partea organizatorilor?

Dmitrii Spirin: Era regizorul nostru de sunet, care, din motive deocamdată neînțelese pentru noi, nu știu de ce a mers pe mâna avertismentelor unui om necunoscut lui până în acel moment și care s-a prezentat drept organizator, care i-a spus să scoată sunetul de la microfonul lider-vocalistului în cazul în care de pe scenă se va auzi propagandă. Din păcate, este chiar angajatul nostru și nu am avut destul timp pentru a clarifica lucrurile imediat după încheierea concertului – cu ce ocazie acesta pur și simplu a dat curs indicațiilor unui personaj bizar care a apărut chiar imediat înainte de ieșirea noastră pe scenă.

Europa Liberă: De ce ați decis să vă adresați publicului cu un astfel de mesaj, cu un astfel de apel – să nu creadă propagandei și să gândească cu propriul cap și ați amintit și despre perioada recentă de un an și jumătate, interval de timp în care multe lucruri s-au schimbat? Ce sens ați pus în aceste cuvinte?

„Gândiți cu propriul cap, nu credeți propagandei oficiale, fiți pentru pace!

Dmitrii Spirin: În general, încerc mereu să mă exprim cât se poate de precis, atât în discuții private, cât și în interviuri, în textele cântecelor sau în adresările către oameni de pe scenă. Cu alte cuvinte, nu construiesc duble sensuri și nu încerc să exprim niciun fel de sensuri ascunse sau nespuse până la capăt. Ceea ce ați auzit, ceea ce au auzit spectatorii, exact acest lucru am vrut să-l spun. Gândiți cu propriul cap, nu credeți propagandei oficiale, fiți pentru pace!

Europa Liberă: Ați avut în vedere evenimentele legate de „Cazul Bolotnaia”, de opoziția din Rusia, de războiul din Ucraina? Legat de asta ar trebui oamenii să gândească cu propriul cap, să nu creadă propagandei?

„Suntem pentru responsabilitatea personală, pentru ca oamenii să încerce mereu să-și facă o proprie opinie

Dmitrii Spirin: Ideea este că toate acestea sunt verigi ale unui singur lanț. Așa că nu este nicio diferență. Au fost evenimente și până la tensiunile din Ucraina. Noi suntem pentru responsabilitatea personală, pentru ca oamenii să încerce mereu să-și facă o proprie opinie, să încerce să folosească cât mai multe surse de informare, ca să-și poată forma această proprie opinie.

Europa Liberă: Ați tradus unul din cântece, „Strada Libertății”, în ucraineană. Eu cred că admiratorii Dvs din Ucraina v-ar fi înțeles și în limba rusă. Care a fost semnificația gestului în sine – de a traduce un cântec în limba ucraineană?

Dmitrii Spirin: În acel moment planificam un turneu în Ucraina și în felul acesta am vrut să transmitem un salut admiratorilor noștri ucraineni, să le arătăm că noi ca trupă muzicală, ca oameni cu o poziție civică activă nu jucăm în jocurile acestea politice, că suntem deasupra lor, iar mesajul nostru poate fi transmis în orice limbă – nu avem limbi interzise, cum nu avem public interzis.

Europa Liberă: Pe data de 6 septembrie, de pe scenă ați chemat oamenii să nu tacă, să-și spună punctul de vedere. Dvs. aveți posibilitatea să vă spuneți punctul de vedere, sunteți un om de creație, o figură publică. Cum se pot manifesta și spune propriul punct de vedere astăzi în Rusia admiratorii Dvs, cei cărora le-ați vorbit? Prin mitinguri?

„În orice situație orice om își poate păstra dreptul de a nu susține, de a nu face, de a nu fi „pentru”

Dmitrii Spirin: În general, cred că mitingurile, marșurile și demonstrațiile au început să devină aventuri periculoase. Cel puțin puterea ne-a dat de înțeles asta. Din punctul meu de vedere, în orice situație orice om își poate păstra dreptul de a nu susține, de a nu face, de a nu fi „pentru” – iată-așa o rezistență tăcută daoistă. Ai putea să oprești televizorul și să nu mai fii o victimă a propagandei de la știri? Ai putea. Fă asta. Poți să nu-l consideri pe fratele tău drept dușman? Poți. Nu fă asta. Măcar așa, măcar la modul pasiv – dar o astfel de rezistență ar fi deja una eficientă. În definitiv, dacă toată lumea ar refuza să lupte, cum ar mai putea continua războiul, dacă fiecare soldat ar spune: „Nu, eu las automatul jos și merg acasă!”?

http://www.svoboda.org/content/article/26572274.html

XS
SM
MD
LG