Linkuri accesibilitate

Ce își amintesc moldovenii despre 11 septembrie 2001


Sondaj de opinie pe străzile Chișinăului.

„Aoleu, a fost o tragedie, probabil, pentru toţi oamenii de acolo. Familii întregi s-au pierdut. A fost o tragedie pentru întreaga lume. Eram mică, oricum, ne-a marcat pe toţi. E o pagină foarte tristă a istoriei. Au trecut atâţia ani, însă oamenii au rămas cu durere în suflet.”

„Îmi aduc aminte bine acea zi. Urmăream evenimentele la televizor. A fost o tragedie pentru toţi oamenii lumii. De atunci mi se pare că în lume lucrurile s-au schimbat în rău. Auzim doar de războiaie, de neplăceri, inclusiv printre ai noştri. E foarte trist. Din păcate, nimeni nu se poate proteja de terorism. În general, trăim cu frică”.

„America a avut de suferit de pe urma acelui act terorist. Oamenii şi azi suportă consecinţele acelor forţe care au atacat atunci Statele Unite”.

„Anul trecut, în această perioadă, eram în Statele Unite. În această zi de 11 septembrie am văzut cu au fost coborâte în bernă drapelul Statelor Unite. Era o linişte apăsătoare. Americanii şi astăzi îşi aduc aminte cu multă tristeţe şi cu durere de acest eveniment.”

„Îmi amintesc cu foarte multă durere în suflet. Ca azi am deschis televizorul şi am văzut tragedia care a avut loc în acea zi. Am avut oaspeţi la masă. Au plecat întristaţi de la mine. Nu au mâncat, nu au băut, mi-au dorit sănătate şi au plecat acasă.”

Europa Liberă: Să înţeleg că sunteţi născută pe 11 septembrie?

„Exact... şi în ziua de azi mă marchează acea tragedie.”

„Au avut de suferit oamenii simpli. Nici astăzi nu înţeleg ce au avut de câştigat cei care au pus la cale acel act terorist. Să nu dea Domnul să se repete istoria, nu dorim război nici în Ucraina, nici probleme în regiunea transnistreană. Ne rugăm de pace”.

Europa Liberă: Revenind la zilele noastre, vă simţiţi în siguranţă?

„Nu cred, din păcate, cu fiecare zi, siguranţa tot creşte şi creşte. Avem războaie în vecinătate.”

„Absolut nu, mai ales dacă luăm în consideraţie ceea ce se petrece în Ucraina. În plus, avem armament în transnistria, toate aceste lucruri fac să mă simt în nesiguranţă.”

Europa Liberă: Cine ar putea să apere cetăţenii moldoveni?

„Nu ştiu, în orice caz, numai nu Rusia.”

„Ucraina nu are nimic cu noi.”

Europa Liberă: Păi, e la graniţă, e statul vecin?

„Eu cred că Rusia nu are niciun interes să pornească ceva în Republica Moldova. Ruşii nu au ce lua de la moldoveni, rămânem noi pe seama noastră, deocamdată.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG