Linkuri accesibilitate

Raport OSCE despre circulația de la granița ruso-ucraineană după încheierea armistițiului


Observatori OSCE într-un cartier de locuinţe la Doneţk, 9 septembrie 2014
Observatori OSCE într-un cartier de locuinţe la Doneţk, 9 septembrie 2014

A crescut numărul persoanelor în uniforme de camuflaj care părăsesc Ucraina prin punctul de trecere a frontierei de la Doneţk.

Misiunea de observatori OSCE a publicat miercur un raport care rezumă evenimentele din ultima săptămână la două puncte de frontieră dintre Ucraina şi Rusia: Gurkovo şi Doneţk.

Misiunea de observatori, care cuprinde 19 experţi internaţionali,

se află permanent la Gukovo şi Doneţk, iar mandatul acesteia se încheie pe 23 Octombrie 2014.

Documentul arată că traficul dinspre Rusia către Ucraina s-a diminuat, însă a crescut cel în sens invers, adică dinspre Ucraina către Rusia.

După intrarea în vigoare a armistiţiului, numărul de persoane în costume de camuflaj care părăsesc Ucraina prin punctul de trecere a frontierei de la Doneţk a crescut, spun observatorii OSCE.

Expertii internaţionali notează că există, practic, trei categorii de persoane care traversează graniţa dintre Rusia şi Ucraina: pe de o parte familii cu copii, fie pe jos, fie cu maşina, refugiaţi, în fapt, care au de regulă foarte multe bagaje, pe de altă parte, adulţii tineri, fără bagaje sau cu maşinile goale, precum şi persoanele îmbrăcate în costume care imita hainele militare sau costume de camuflaj.

Numarul persoanelor care traversează graniţa pe la cele două puncte de frontieră a crescut în ultima săptămână de la peste 6500 la aproape 10.000 de persoane.

Pe parcursul ultimelor zile observatorii au notat o creştere a numarului de persoane, femei şi bărbaţi tineri, îmbracaţi în haine stil militar, în amble directii. Aceştia nu păreau să aibă arme asupra lor, însă cei mai mulţi părăseau Ucraina pentru a reintra în Rusia.

Potrivit raportului unii dintre ei erau răniţi, revenind în Federaţia Rusă cu diferite părţi ale corpului bandajate. Alte persoane rănite mai serios erau scoase din Ucraina cu ambulanţele. Rănitii, arata raportul OSCE, erau insoţiţi de persoane îmbrăcate în costume care imitau uniforma militară.

Vehiculele, in marea lor majoritate, aveau numere de înmatriculare din regiunea Luhansk.

Dincolo de persoanele imbracate in costume de camuflaj, raportul noteaza şi că un numar de 149 de persoane îmbrăcate în haine militare autentice, de astă dată, au parasit în aceeaşi perioadă Ucraina pe la cele două puncte de frontieră.

Cât priveşte armistiţiul, focurile de artilerie şi bombardamentele au fost răzlete în perioada analizată.

Cei mai multi dintre locuitorii zonei sunt sceptici însă că armistiţiul va rezolva situaţia, fiind neîncrezatori atât în Kiev cât şi în separatişti.

Previous Next

XS
SM
MD
LG