Linkuri accesibilitate

Bulgaria în campanie electorală


18 partide, 7 coaliții și 5 independenți s-au înscris în alegerile parlamentare anticipate de la 5 octombrie.

Favorit necontestat în sondaje este partidul centrist GHERB - Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei, al ex-premierului Boiko Borisov. El conduce în fața foștilor comuniști cu un avantaj de la 10 până la 15%. Cu aproximativ 7% din preferințe urmează MDL – partidul etnicilor turci și musulmanilor, și Blocul reformator - dreapta tradițională. Naționaliștii moderați din Blocul patriotic, noul partid „Bulgaria fără cenzură” și ultranaționaliștii din „Ataka” vor putea trece bariera de 4%.

Se conturează o coaliție postelectorală de centru dreaptă între GHERB și Blocul reformator.

Pentru prima dată în 500 de secțiuni se va putea vota cu mașini speciale după modelul american.

Vor fi deschise un număr record de secțiuni pentru cei peste 2 milioane de bulgari ce lucrează în străinătate.

Alegatorii vor putea schimba ordinea candidaților în lista partidului preferat. În acest mod cei din capătul listei vor putea lua locul favoriților. Așa s-a întămplat în alegerile europene în care primul loc pe lista foștilor comuniști rezervat liderului Serghei Stanișev i-a revenit unui tânăr pus pe locul al 15-lea.

Printre temele electorale se situiază războiul din Ucraina și în general relațiile cu Rusia. Majoritatea partidelor cu șanse de a intra în parlament se situiază pe poziții proeuropene. Numai ultranaționaliștii din „Ataka” sprijină într-un mod deschis Moscova și separatiștii proruși.

XS
SM
MD
LG