Linkuri accesibilitate

Rassmussen: Ucraina poate intra în NATO dacă dorește și îndeplinește condițiile necesare


Potrivit secretarului general al NATO este clar acum că trupe și echipamente rusești au trecut ilegal granița în estul și sudul Ucrainei.

Vorbind după o reuniune NATO de urgență dedicată crizei din Ucraina, secretarul general al NATO Anders Fogh Rassmussen a afirmat că, fără să se implice în discuțiile politice din Ucraina, vrea să reamintească de decizia NATO luată la summitul care a avut loc în 2008 la București, potrivi căreia Ucraina va deveni membră a Alianței dacă dorește asta și dacă îndeplinește criteriile necesare.

Rassmussen a făcut această declarație după ce premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a anunțat că guvernul său va cere parlamentului de la Kiev să abandoneze statutul de țară nealiniată a Ucrainei și să facă demersurile necesare pentru intrarea în NATO.

Referindu-se la situația din estul Ucrainei, unde forțele guvernamentale luptă cu rebelii pro-ruși, secretarul general al NATO a mai spus la Bruxelles că în ciuda negațiilor „subțiri” ale Moscovei, este clar acum că trupe și echipamente rusești au trecut ilegal granița în estul și sudul Ucrainei.

Reuniunea NATO de urgență de la Bruxelles a avut loc după ce joi Washingtonul a pus întreaga vină pentru conflictul din Ucraina pe seama Rusiei, spunînd că Moscova a mințit în legătură cu rolul pe care îl joacă.

Pe de altă parte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că acuzațiile lansate de Occident cu privire la implicarea armatei ruse în luptele din estul Ucrainei sînt presupuneri:

„Nu ni s-au prezentat nici un fel de dovezi ale unei ... invazii.”, a spus Lavrov.

În același timp, armata ucraineană a dat publicității o declarație în care se spune că apelul președintelui Vlaidmir Putin privind crearea unui coridor umanitar care să permită retragerea trupelor ucrainene încercuite în est e o dovadă că rebelii sînt conduși și controlați direct de la Kremlin.

Comisia Europeană a dat publicității o declarație în care se spune că situația din Ucraina este subiect de îngrijorare serioasă și globală.

Potrivit declarației citite vineri de purtătorul de cuvînt Jonathan Todd, obiectivul Comisiei Europene este de a găsi o soluție la criza din Ucraina care să se bazeze pe integritate teritorială, suveranitate și independență și cu respectarea strictă a standardelor internaționale.

În declarația de la Bruxelles se mai spune că Uniunea Europeană a fost fermă în a arăta că comportamentul recent al Rusiei este contrar standardelor și principiilor internaționale.

„Trebuie să ne continuăm dubla abordare - să ținem deschis canalul diplomatic și să menținem presiunea asupra Rusiei”, se spune în încheierea declarației Comisiei Europene legată de criza din Ucraina.

Națiunile Unite au prezentat vineri la Geneva și la Kiev un raport în care se spune că în conflictul din Ucraina au fost uciși aproape 2.600 de oameni din luna aprilie încoace.

Raportul ONU notează și o serie de abuzuri serioase în domeniul drepturilor omului, precum și încălcări comise de armata ucraineană în încercarea de a recuceri teritorii de la rebelii pro-ruși.

ONU spune că creșterea masivă a numărului de victime - aproximativ 36 de pe zi - se explică prin faptul că luptele au loc în zone dens populate.

Raportul mai spune că nu e cunoscut numărul exact al celor ținuți în captivitate în Ucraina, dar că pînă la 17 august se știa de cel puțin 468 de persoane despre care se crede că sînt deținute de diverse grupări armate.

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului Navi Pillay a afirmat că luarea ca țintă a civililor în mod deliberat este o încălcare a legislației internaționale și că trebuie făcut mai mult pentru protejarea acestor civili.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG