Linkuri accesibilitate

Mircea Snegur: „Factorul american este prezent în R. Moldova pe toate dimensiunile şi este benefic. La fel şi Uniunea Europeană”


Valentina Ursu în dialog cu primul președinte al R. Moldova.

Europa Liberă: În 23 de ani Moldova a reuşit să se afirme ca stat?

Mircea Snegur: „Da, cu siguranţă. Eu doresc să afirm cu toată certitudinea că Republica Moldova pe parcursul acestor ani s-a afirmat ca stat democratic, bazat pe drept, cu economie de piaţă, stat recunoscut de către toată lumea, devenind membru plenipotenţiar al tuturor organismelor şi organizaţiilor internaţionale şi europene, politice, economice şi de securitate. Vă dau dreptate numai vizavi de integritate. Dar este stat suveran, este stat independent, este stat care îşi hotărăşte de unul singur soarta, ia decizii de sine stătător, îşi alege partenerii de dezvoltare. Şi dacă nu ar fi stat, nu s-ar bucura de aprecieri şi de susţinere pe arena internaţională.”

Europa Liberă: Se zbate Moldova între Est şi Vest?

Mircea Snegur: „Odată cu semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, această zbatere îşi pierde complet din intensitate şi vectorul european jinduit de noi imediat după proclamarea independenţei, iată că este pe cale să se realizeze definitiv.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Europa Liberă: Mai sunt forţe suficiente care face să penduleze ţara între UE şi Uniunea Vamală, de exemplu.

Mircea Snegur: „Aceste forţe eu le-aş caracteriza ca nepatriotice, forţe dăunătoare Republicii Moldova, poporului Republicii Moldova, forţe care vor să ne atragă iarăşi într-o uniune în care, a propos, noi am mai fost şi de care ne-am săturat – URSS. De aceea, eu zic că până la urmă poporul se va lămuri în intenţiile acestor forţe şi le va da dreptate celor care ne duc în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: A rămâne sau nu Moldova în CSI?

Mircea Snegur: „Deci, este o problemă care urmează a fi analizată. Şi dacă se decide că la ora actuală deja procesele pe linia bilaterală cu ţările membre CSI sunt puse la punct, Moldova poate părăsi CSI. Graţie faptului că această procedură este una foarte şi foarte simplă, e de ajuns să anunţi că părăseşti această comunitate ca peste un an să nu te mai consideri membru al ei.”

Europa Liberă: Moldova, conform Constituţiei, este un stat neutru. Să rămână ţara cu acest statut de neutralitate sau ar avantaja-o dacă s-ar apropia de Alianţa Nord-Atlantică, aşa precum o face Georgia?

Mircea Snegur: „Este o temă care se discută foarte mult şi foarte aprig în societate şi nu numai în ultimul timp, deja de câţiva ani. La momentul când a fost adoptată Constituţia, situaţia social-politică era de aşa natură că fixarea statutului de neutralitate a fost un compromis.”

Europa Liberă: Se cereau garanţii din partea cuiva?

Mircea Snegur: „Nu-mi amintesc de acest capitol, de garanţii. De aceea a şi fost fixat statutul de neutralitate, dar trebuie să vă spun că noi n-am rămas neutri şi faţă de colaborarea cu NATO, pentru că noi am fost primii din spaţiul ex-URSS care am aderat la Parteneriatul pentru Pace, iniţiat de Statele Unite în cadrul alianţei. Şi această aderare a devenit foarte benefică, am încheiat un plan individual de colaborare cu NATO. Și deja pe parcursul anilor ne folosim din plin şi de mecanismul de consultări în caz de ameninţare la integritate şi independenţă, ne folosim deplin de posibilităţile de creare a unei armate profesioniste şi moderne de colaborare în domeniile ştiinţei, conversiunii, protecţiei mediului înconjurător ş.a.m.d.”

Europa Liberă: De ce Rusia nu respectă neutralitatea Moldovei?

Mircea Snegur: „Păi, ruşilor aşa le este năravul, ca să se manifeste că au forţă, că nu se tem de nimeni şi că au forţă imperială, să numim lucrurile pe nume, că au forţă care nu respectă angajamentele luate faţă de comunitatea internaţională. Şi aici, în primul rând, mă refer la retragerea contingentului de militari din Transnistria şi evacuarea armamentului care se află încă în cantităţi enorme pe teritoriul nostru. Şi aşa se poate de adus şi alte argumente, ca să dovedim că ruşii se comportă ca o forţă de care ar trebui să se teamă.”

Europa Liberă: Autorităţile de la Chişinău pe ce ar trebui să-şi concentreze dialogul cu Moscova, ca să fie respectate reciproc ambele părţi care se aşează la masa negocierilor?

Mircea Snegur: „Eu zic că autorităţile de la Chişinău procedează anume în aşa mod. Ceea ce vorbim noi, ceea ce criticăm etc., în niciun caz nu trebuie să se răsfrângă asupra relaţiilor. Pentru că oricum noi trebuie să păstrăm relaţiile cu Federaţia Rusă, dat fiind faptul că în primul rând aceasta este o piață imensă de desfacere a produselor agroalimentare care sunt cultivate la noi în Republica Moldova și ea va rămâne și pe viitor. Eu zic că aceste restricții și aceste embargouri sunt vremelnice și până la urmă responsabilii se vor dumeri că populația Federației Ruse nu se poate dezice așa de ușor de strugurii noștri, de fructele noastre, de legume, de conservele din fructe și legume și lucrurile se vor aranja. Așa e acum un fel de nedumerire…”

Europa Liberă: Sunt elemente de șantaj: ba veți îngheța la iarnă, ba vă vom trimite muncitorii moldoveni acasă, ba nu mai acceptăm producția de legume și fructe, vinurile.

Mircea Snegur: „Aşa este năravul lor, dar aceasta în niciun caz nu trebuie să ne sperie. Şi chiar şi în cadrul tratativelor care se duc cu Federaţia Rusă, nu trebuie să ne sperie în aşa mod ca noi să ne răzgândim vizavi de integrarea europeană. Calea noastră este una justă şi în acest context eu apreciez insistenţa actualei guvernări.”

Europa Liberă: La ceas aniversar, rolul şi sprijinul Statelor Unite ale Americii şi al UE cât de mult contează pentru Moldova şi cetăţenii ei?

Mircea Snegur: „Contează enorm şi doresc şi cu acest prilej să reiterez convingerea mea că factorul american, începând cu 18 februarie 1992, de la prima întâlnire a subsemnatului cu preşedintele Statelor Unite, George Bush senior, de atunci şi până în prezent factorul american este prezent în Republica Moldova pe toate dimensiunile şi este benefic. La fel şi Uniunea Europeană. De aceea, noi trebuie să rămânem recunoscători atât Statelor Unite, cât şi Uniunii Europene, în speranţa că această susţinere va continua, că vor fi nu numai dublate, dar mărite substanţial cotele de export a producţiei noastre în Uniunea Europeană, astfel ca nu numai să circulăm liber în Europa, dar să ne simţim europeni cu toate actele în regulă.”

Europa Liberă: Vă mândriţi că sunteţi cetăţean al Moldovei?

Mircea Snegur: „Mă mândresc. Sunt cetăţean al Republicii Moldova şi mă mândresc că am stat la leagănul creării mai întâi a statului Republica Moldova cu toate atributele şi mai apoi la consolidarea ca stat.”

XS
SM
MD
LG