Linkuri accesibilitate

Luhansk şi Doneţk, în încercuire


Un militant pro-rus pe un drum în apropiere de Doneţk, 18 august 2014
Un militant pro-rus pe un drum în apropiere de Doneţk, 18 august 2014

Confruntările armate continuă în estul Ucrainei, iar în zonele de luptă lipseşte apa şi curentul electric.

Guvernul de la Kiev a anunţat că forţele sale se lupta la Luhansk cu separatiştii pro-ruşi, iar forţele guvernamentale au încercuit şi Doneţkul, prin preluarea controlului asupra unui oraş din apropiere.

Luptele ar împiedica recuperarea cadavrelor celor morţi ieri, când un convoi cu refugiaţi a fost atacat cu rachete. Guvernul ucrainean spune ca atacul a fost lansat de separatistii pro-rusi si cu armamente provenite din Rusia. Moscova neaga acuzaţia, iar separatistii o caracterizeaza drept „propagandă curata”. Oficialităţile ucrainene au anuntat şi că au descoperit 15 cadavre in urma actiunilor de ieri.

„Geniştii au găsit primele 15 cadavre de civili. Ciocnirile armate intre terorişti si antiterorişti au inceput în acest raion. De aceea, operaţiunea a fost acum suspendată.”

Si purtatorul de cuvint al Consiliului National de Securitate si de Apărare al Ucrainei Andri Lisenko a dat citeva informatii si despre operaţiunile in desfăşurare de la Luhansk.

„Un raion din Luhansk a fost eliberat. Acum au loc lupte de strada in centrul oraşului.”

Un purtator de cuvint al ministerului ucrainean de interne a anunţat reţinerea unui comandant al rebelilor - Semion Hodakovski.

Agentia Reuters relateaza că pe site-ul preşedinţiei ucrainene s-a anuntat că presedintele Petro Proşenko se va intilni cu lideri ai Uniunii Europene, Rusiei, Kazahstanului si Belarusului la Minsk pe 26 august.

Ultima intilnire între presedintii Ucrainei si ai Rusiei a avut loc la inceputul lunii iunie.

Oficialităţi ucrainene au anunţat si ca luptele intre forţele guvernamentale si separatistii pro rusi din estul Ucrainei au facut pina acum peste 2000 de victime.

La Moscova, intre timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov si presedintele Crucii Rosii Internaţionale au cazut de acord ca „in orele urmatoare sa ia masuri active” pentru a se lamuri asupra convoiului cu ajutoare umanitare trimise de Rusia catre estul Ucrainei.

XS
SM
MD
LG