Linkuri accesibilitate

Un decret stalinisto-orwellian la Tiraspol


Documentul intitulat „Despre unele măsuri menite să contracareze activităţile extremiste şi răspândirea materialelor care incită la dezordine în masă” permite Procuraturii locale să blocheze accesul spre mijloacele de informare.

Preşedintele autoproclamatei republici nistrene, Evgheni Şevciuk, a emis un decret prin care ii invita la delaţiune pe locuitorii regiunii. Ei vor fi obligati sa anunţe KGB-ul despre potenţiale acţiuni subversive de care ar avea cunoştiinţă. Un decret ce pare sa fie desprins din cartea lui George Orwell, 1984 El obligă oamenii să denunţe aşa numitului KGB transnistrean apelurile care cheamă, între altele, la întruniri publice. Prevederea se referă mai ales la îndemnurile lansate pe internet. Documentul intitulat „Despre unele măsuri menite să contracareze activităţile extremiste şi răspândirea materialelor care incită la dezordine în masă” permite Procuraturii locale să blocheze accesul spre mijloacele de informare, inclusiv de pe Internet, care au distribuit informaţia considerată a fi periculoasă pentru securitatea regiunii. Experţii cu care a stat de vorbă Diana Răileanu califică decretul ca o încercare de a limita puţinele voci critice din stânga Nistrului:

Documentul semnat de Evgheni Şevciuk declară drept ţintă activităţile extremiste, incitarea la ură sau acţiuni de natură să pună în pericol securitatea regiunii transnistrene. Doar că la categoria acţiuni periculoase, pe care cetăţenii sunt obligaţi să le denunţe KGB-ului local, se regăsesc şi apelurile la întruniri publice sau criticile în adresa reprezentanţilor puterii din stânga Nistrului.

Andrei Safonov
Andrei Safonov

Decretul vizează, mai ales, apelurile lansate pe Internet. Politologul de la Tiraspol, Andrei Safonov, notează că decretul lasă loc de tălmăciri, prin urmare, şi pentru abuzuri. Analistul se arată convins că scopul acestui document este, de fapt, blocarea vocilor incomode puterii:

„Adoptarea acestui decret a coincis cu înrăutăţirea situaţiei politice din regiune. De asemenea, sunt tot mai multe ştiri despre un posibil conflict armat în zonă. Cred că puterea încercă să-şi lustruiască imaginea în interiorul ţării, scopul final fiind câştigarea următoarelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare. De asemenea, observ că documentul a fost adoptat în august, când deputaţii locali sunt în vacanţă, prin urmare nimeni nu va putea reacţiona la prevederile incluse în decret, cel puţin până la începutul lunii septembrie.”

Decizia de a bloca în interiorul regiunii transnistrene accesul spre pagini de Internet considerate a fi „periculoase” va fi luată de un aşa numit Consiliu de experţi din care fac parte reprezentanţii KGB-ului local şi aşa numitelor ministere de justiţie, educaţie şi de interne.

Nu este pentru prima dată când liderii din stânga Nistrului iau decizii restrictive în privinţa accesului la informaţie. În mai anul trecut, accesul spre mai multe pagini de internet ce găzduiau forumuri şi reţele de socializare a fost blocat. Liderul din Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a avut atunci o replică scurtă pe Facebook, numind cele mai populare forumuri din regiune drept „o gunoişte anonimă”. Jurnalistul din Tiraspol, stabilit la

Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Chişinău, Ernest Vardanean, nu exclude că decretul semnat de Şevciuk reprezintă, de fapt, o nouă măsură de control asupra mass mediei: „Eu nu ştiu cine dintre reprezentanţii mass-media şi cei ai organizaţiilor non-guvernamentale de acolo mai doresc să critice echipa lui Evgheni Şevciuk? Dacă însă el a procedat aşa cum a procedat, înseamnă că mai este ceva sau cineva care nu îi este pe plac şi, respectiv, îşi continuă campania de presiune.”

Ion Manole
Ion Manole

Preşedintele Asociaţiei Promo-Lex, organizaţie care monitorizează încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului, Ion Manole, se arată îngrijorat mai ales de prevederea din decret care obligă oamenii să denunţe KGB-ului din regiune îndemnurile considerate periculoase pentru puterea din regiune. În opinia sa, o asemenea obligaţie aminteşte de perioada sovietică, cand era încurajată delaţiunea:

„Acest decret nu ar fi nimic altceva decât răspândirea unei panici în rândul populaţiei din stânga Nistrului. Există foarte multe probleme de ordin economic şi social. Vedem că Federaţia Rusă va aloca din ce în ce mai puţini bani regimului de la Tiraspol, iar problemele acestui regim vor fi foarte grave dacă nu vor fi în continuare susţinuţi financiar de către Rusia. Pentru a sustrage atenţia populaţiei de la aceste probleme sociale şi economice ei au nevoie de această frică pe care să o transmită populaţiei de acolo.”

După ce a introdus cenzura pe Internet şi a închis forum-urile sociale unde răsunau critici la adresa liderilor transnistreni, administraţia lui Evgheni Şevciuk a decis la începutul acestui an să nu mai prelungească acreditarea pentru jurnaliştii agenţiei ruse de ştiri Novîi Region, care relatau de la Tiraspol. Observatori independenţi de la Chişinău şi Tiraspol spuneau că Novîi Region era singura în regiune care respecta într-o măsură mai mare principiul echidistanţei şi difuza şi puncte de vedere critice la adresa administraţiei lui Şevciuk.

Previous Next

XS
SM
MD
LG