Linkuri accesibilitate

Comuniştii îşi pun speranţa în Curtea Constituţională


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Opoziţia comunistă consideră că unele din legile pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea conţin scheme de fraudare a banilor publici.

Opoziţia comunistă a anunţat, astăzi, la o conferinţă de presă, că va contesta la Curtea Constituţională unele din cele 11 legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Deputaţii comunişti susţin că parte din aceste legi sunt în contradicţie cu prevederile Constituţiei şi că ar conţine scheme de fraudare a banului public şi vor stimula comerţul tenebru. Liderul PCRM, Vladimir Voronin a spus că va expedia şi o scrisoare Comisiei Europene în care va informa despre cum Guvernul încălca legislaţia, în special, Constituţia prin promovarea acestui pachet de legi.

Deputaţii comunişti au ajuns la concluzia că Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru legi care conţin aşa zise scheme de fraudare a banilor publici şi de înstrăinare a bunurilor din proprietate statului. Terminologia folosita de opoziția comunistă seamănă izbitor cu expertiza prezentată de deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniţă. Acuzațiile sale au fost respinse categoric de Guvern. Totuși spicherului parlamentului, Igor Corman, a solicitat Executivului să examineze detaliat aceste legi şi la necesitate să fie revăzute. Deputaţii opoziţiei comuniste i-au dat dreptate lui Ioniţă, care estima un posibil prejudiciu de peste 1 miliard de lei în urma adoptării acestor legi.

Dincolo de schemele obscure care s-ar fi strecurat în acest pachet de legi, unele din legi, spun comuniștii, încalcă prevederile Constituţiei, iar Guvernul nu ar fi respectat aspecte de procedură atunci când şi-a asumat răspunderea. Comuniştii au anunţat că vor ataca parte din aceste legi la Curtea Constituţională, dar şi că vor înştiinţa, printr-o scrisoare, Comisia Europeană, despre ceea ce ei consideră că ar fi o încălcare a legislaţiei, în special a Legii Supreme. Deputatul comunist Igor Vremea:

„Mai mult de jumătate dintre aceste legi enumeră alte termene de intrare în vigoare, peste un an, peste un an şi jumătate. observăm că Guvernul a ocolit norma legală care stabilea că legile trebuiau să intre în vigoare obligatoriu la data publicării. Constatăm că Guvernul, prin ocolirea normelor legale. A încălcat norma constituţională.”

Şi deputatul Oleg Reidman: „Este absolut eronată justificarea Guvernului că Parlamentul sau Comisia economie a blocat aceste proiecte de lege. Pachetul de legi nu avea o expertiză anticorupţie, respectiv nu putea trece de comisie întrucât elementele coruptibile erau pe faţă.”

În opinia liderului PCRM, Vladimir Voronin, Guvernul a recurs la această procedură de excepţie asumându-şi responsabilitatea mai degrabă din lipsa de consens din interiorul majorităţii, decât de nevoia de a urgenta adoptarea acestor legi. Voronin a sugerat că din cauza opoziţiei faţă de legile respective şi-a dat demisia ministrul economiei, democratul Valeriu Lazăr, iar deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniţă a fost marginalizat.

De ce având rezerve faţă de acest pachet de legi comuniştii nu au înaintat o moţiune de cenzură cabinetului de miniştri, din moment ce asumarea răspunderii comportă riscul căderii Guvernului? Iată cum argumentează Vladimir Voronin:

„Dar când să înaintăm moţiunea de cenzură, dacă ei au făcut după perdea toată chestia asta. nici nu au închis sesiunea parlamentului, nici nu a fost intonat imnul de stat.”

Am solicitat reacţia purtătoarei de cuvânt a premierului Leancă, Liliana Viţu, despre acuzaţiile aduse de comunişti:

„Prim-ministru Iurie Leancă a furnizat toate argumentele care să arate de ce guvernul a fost nevoit să-şi angajeze răspunderea, de altfel o procedură absolut legală. Riscau să fie amânate legi importante pentru reforma justiţiei, pentru protejarea sistemului bancar, dar şi pentru transformarea acestui sistem în unul transparent, previzibil, care să contribui la dezvoltarea economică a ţării. Din cauza blocajelor s-ar fi ajuns în situaţia în care unele angajamente, pe care Guvernul le-a făcut în faţa cetăţenilor, angajamente sociale în primul rând, dar şi angajamente în faţa partenerilor externi, ar fi fost imposibile de realizat.”

Deşi expertiza anticorupţie este obligatorie, CNA anunţase adineauri că doar 7 din cele 11 legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea au fost expertizate la capitolul coruptibilitate. Din cele neexpertizate se numără şi legea privind majorarea de pensii şi salarii, despre care comuniştii spun că este nerealistă, întrucât în bugetul de stat nu sunt prevăzuţi aşa bani. Pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat responsabilitatea deocamdată nu a fost promulgat de şeful statului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG