O echipa de negociatori economici a Chişinăului se află la Moscova. Într-un interviu cu Europa Liberă, şefa diplomaţiei Natalia Gherman ne-a spus că delegaţia va fi condusă de la nivelul ministerului de externe şi din ea fac parte experţi de la ministerul economiei. Cu ce mesaj şi mandat au plecat moldovenii la aceste negocieri?
Chișinăul rămâne deschis dialogului cu Moscova – aceasta a fost declarația șefei diplomației de la Chișinău, Natalia Gherman care preciza într-un interviu cu Europa Liberă că un grup de experți va discuta la Moscova starea relațiilor bilaterale, inclusiv recentele restricții comerciale impuse Moldovei de către Federația Rusă. Experți de la Ministerul de Externe, de la Ministerul Economiei și de la Ministerul Agriculturii au încercat ieri și azi la Moscova să discute cu colegii lor din Federația Rusă subiectul aplicării restricțiilor la importul fructelor și legumelor din Moldova după semnarea și ratificarea Acordului de Asociere.
Surse demne de încredere au declarat Europei Libere că partea moldavă consideră că interdicțiile impuse de Moscova sunt pripite și negândite. În opinia acestor surse, Rusia trebuie să aștepte intrarea în vigoare a Acordului de Asociere care cuprinde și Acordul de Liber Schimb și după aceasta să evalueze impactul. Deși nu este legal, Moscova unilateral a aplicat acest embargou pentru fructe și legume. Se pare că Rusia consideră suficiente estimările sale interne pentru excluderea produselor moldovenești din comerțul liberalizat fără a aștepta o anumită perioadă cât Acordul de Liber Schimb va începe să fie aplicat și să producă efecte.
Chișinăul s-a angajat să transmită date statistice privind capacitățile de producere, import și export pentru categoriile de produse incluse în lista rușilor. Partea moldavă mai speră că analiza acestor date le va permite celor de la Moscova să se convingă că nu există riscuri pentru majorarea considerabilă a importului acestor mărfuri pe piața Rusiei.
Se pare însă că pe cei de la Moscova mai puțin îi interesează argumentele Chișinăului și, așa cum spun analiștii, deciziile sunt luate la cel mai înalt nivel politic și nimeni nu poate influența asupra schimbării acestora la moment.
Amintim că delegația Uniunii Europene la Chișinău a precizat cu mai multe ocazii că Acordul de Asociere nu a urmărit scopul de a poziționa Moldova împotriva Federației Ruse, dimpotrivă, se dorește promovarea stabilității și cooperării la nivel regional, iar Acordul de Liber Schimb va stimula economia țării, generând apariția mai multor oportunități, de pe urma cărora vor beneficia partenerii economici ai Republicii Moldova, inclusiv cei din Federația Rusă.