Linkuri accesibilitate

O săptămână din viața unui viceministru al mediului


Jurnal săptămânal cu Dorin Dusciac.

Dorin Dușciac: s-a născut la 10 septembrie 1981 în orașul Chișinău. A studiat la Liceul „Mircea Eliade”, unde a luat bacalaureatul în anul 1999. În acelaşi an pleacă în Franţa să studieze la Institutul Naţional pentru Ştiinţe Aplicate (INSA) la Lyon. În 2004 obţine diploma de inginer de la această instituţie. În paralel, ia două diplome de Masterat (Cercetare şi Profesional), în inginerie şi fizică aplicată. În 2005 este admis la Ecole Polytechnique, într-un program de Doctorat în Fizică. Îşi susţine teza de doctor în fizică la Ecole Polytechnique la finele anului 2008. Din 2009 este angajat în calitate de inginer-cercetător la Comisariatul pentru Energie Atomică din orăşelul Saclay, în apropierea Parisului. Recent, printr-o decizie a Guvernului, a fost numit viceministru al Mediului.

Luni

Ziua de lucru a început cu tradiţionala adunare de dimineaţă cu responsabilii direcţiilor şi ai instituţiilor din cadrul Ministerului Mediului. Doamna ministru a prezentat principalele priorităţi din activitatea curenta a Ministerului, s-a referit şi la anumite perspective pe termen mediu şi îndelungat. Indicaţiile de ordin practic se îmbină armonios cu o serie de considerente ce ţin de liniile majore de activitate.

Domeniul nostru de activitate este unul dinamic şi necesită multă ingeniozitate, idei noi, preluarea celor mai avansate practici din ţările occidentale şi o abordare serioasă. În acest sens, mă bucură mult sinergia pe care o constat în interacţiunea cu colegii din minister. Avem multe de făcut, suntem ambiţioşi si acest lucru ne dă încrederea în reuşita misiunii pe care urmează să o îndeplinim.

Marţi

Interacţiunea cu partenerii de dezvoltare ai ţării noastre este o parte integrantă a actului de guvernare. La amiază am o întrevedere foarte interesantă cu șeful Misiunii Organizaţiei Mondiale pentru Migraţie în Republica Moldova, dl Antonio Polosa, şi cu coordonatorul de proiecte din cadrul organizaţiei, dl Ghenadie Creţu. Sunt încercat de anumite sentimente contradictorii. Este oarecum bizar sa te pomeneşti „de cealaltă parte a baricadei”, să discuţi despre perspective de colaborare din punctul de vedere al unei instituţii de stat. Discuţia este foarte instructivă şi îmi inspiră un sentiment de optimism.

Spre seară, primesc o noutate îmbucurătoare: Consiliul Director al Băncii Europene de Investiţii a aprobat o tranşă de finanţare în valoare de 10 milioane de euro pentru construcţia apeductului Soroca-Balţi. În câţiva ani, lucrările vor fi finalizate şi locuitori din şase raioane din nordul țării vor avea acces la apă potabilă de cea mai bună calitate.

Miercuri

În absenţa doamnei ministru, care se află într-o vizită oficială în Republica Cehă, particip la şedinţa de guvern. Deşi nu este pentru prima dată, totuşi sunt copleşit de un sentiment al responsabilităţii fata de cetăţenii acestei ţări.

Activitatea în cadrul Ministerului Mediului presupune o strânsa conlucrare cu instituţiile subordonate, dar şi cu autorităţile publice locale. Delimitarea rolurilor şi responsabilităţilor între autorităţile locale şi serviciile de stat din teritoriu nu este întotdeauna evidentă.

Pentru a pune capăt unui debut de conflict de acest gen, întreprindem împreuna cu șeful Inspectoratului Ecologic de Stat o vizită de lucru în unul dintre centrele raionale. Cum se întâmplă deseori în viaţa de toate zilele, are loc o discuţie cumpătata cu toate părţile. Înţelegerea manifestată faţă de poziţiile divergente este în măsură să aşeze lucrurile într-o albie firească. Plecăm liniştiţi spre Chişinău. Conlucrarea inteligentă şi respectuoasă este posibilă, oricând exista suficientă bunăvoinţă şi bun simţ.

Joi

Agenda zilei de joi este deosebit de încărcată, dar, în acelaşi timp, foarte interesantă. De dimineaţă am câteva şedinţe de lucru cu responsabilii de direcţii şi de agenţii din cadrul ministerului. La amiaza, împreună cu o echipa formată din specialişti ai ministerului, întreprindem o vizită la Hânceşti, unde are loc o şedinţă a grupului de lucru care a fost creat recent pentru a identifica o soluţie în problema reluării lucrărilor la proiectul de aprovizionare cu apă potabilă a oraşului Hânceşti şi a câtorva comune din apropiere. În urma unor incoerenţe de ordin administrativ, lucrările în cadrul acestui proiect au fost în pericol de a fi sistate. La şedinţa grupului de lucru, a fost ascultată părerea tuturor părţilor implicate în proces. În urma unui schimb de idei, am identificat o soluţie convenabilă pentru toţi, în corespundere cu prevederile legislaţiei şi, lucrul cel mai important, care va reimpulsiona proiectul. În aproximativ jumătate de an locuitorii din Hânceşti şi din împrejurimi vor avea apă de cea mai bună calitate.

După-amiază am o întrevedere cu reprezentanţi ai Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, care îmi permite să înţeleg aspectele tehnice legate de derularea proiectelor gestionate de această organizaţie. Asistenţa tehnică şi financiară administrată de PNUD adresează o serie de problematici diverse şi interesante pentru Republica Moldova. Avem încă mult de lucru şi asta mă motivează şi mai puternic.

Vineri

Implementare prevederilor Acordului de Asociere în domeniul protecţiei mediului este una dintre priorităţile majore ale ministerului pentru următorii câţiva ani. În acest sens, interacţiunea cu experţii din străinătate este de mare utilitate.

De dimineaţă am discuţii cu doi dintre aceşti experţi, pregătim împreună o şedinţă ce va avea loc după-amiază, şi la care vom solicita colegilor din minister să vină cu idei noi de proiecte şi colaborări susţinute inclusiv din fonduri externe, care îşi propun drept obiectiv traducerea în viaţă a Acordului de Asociere, pe dimensiunea de mediu.

În mod evident, se face simţită necesitatea unui seminar practic, care va orienta specialiştii din minister în formularea unor propuneri calitative.

La amiază particip la o emisiune radiofonică, unde discutăm în direct despre conferinţa deschisă Republica Moldova – Contribuţia Diasporei la dezvoltarea ţării de origine, care va avea loc la Chişinău în august curent.

Este vorba despre o idee inovatoare, o platformă interactivă prin care Diaspora îşi va transmite ideile şi bunele practici acumulate în Occident, care în ţara de origine se vor transforma în politici publice.

XS
SM
MD
LG