Linkuri accesibilitate

Eduard Șevardnadze, o evocare


Eduard Șevardnadze și Mihail Gorbaciov în vizită oficială în Statele Unite, 1987.
Eduard Șevardnadze și Mihail Gorbaciov în vizită oficială în Statele Unite, 1987.

Tamara Grejdeanu în dialog cu fostul președinte al Moldovei Petru Lucinski despre fostul lider de la Tbilisi și rolul pe care l-a jucat in regiune

Europa Liberă: Cum l-aţi cunoscut pe primul preşedinte al Georgiei independente, Eduard Șevarnadze, aveţi vreo amintire aparte legată de numele lui?

Petru Lucinschi: „În 1974, aici în Moldova a avut loc o mare festivitate legată de ziua republicii, atunci în octombrie se sărbătorea. Au venit delegaţii din toate fostele republici, Eduard Șevarnadze din Gruzia. Noi ne-am repartizat, cine le arată republica, toţi care au venit aveau însoţitori din Moldova, şi eu l-am însoţit pe Șevarnadze. Iată aşa noi ne-am cunoscut 40 de ani în urmă. Şi pe parcursul acestor 40 de ani, de fapt relaţiile noastre nu s-au întrerupt, la diferite etape şi în diferite situaţii. Nu ştiu dacă a mai vizitat Moldova după aceasta, dar pe urmă eu am fost transferat în Moscova şi am venit în Georgia cu familia. Deşi după toate treptele ierarhiei sovietice de atunci eram cu trei-patru trepte mai jos, el a găsit de cuviinţă să vină la Piţunda, unde ne odihneam noi. S-a întâlnit cu familia, am fost o zi întreagă împreună. El era foarte atent, era foarte calculat, deci putea prevedea situaţii şi avea sentimentul acesta de a vedea ceva nou, mai ales când el a fost transferat la Moscova în calitate de ministru de externe. Atunci a fost în general ca o bombă, el nu a lucrat în domeniul acesta, dar se cerea un om care să schimbe mentalitatea. Erau în căutarea oamenilor cu mentalitate nouă care să schimbe ceva în Uniunea Sovietică, s-a numit Perestroika.

Europa Liberă: Cum apreciaţi dumneavoastră rolul liderului politic Eduard Șevarnadze în destrămarea blocului comunist şi încheierea războiului rece?

Petru Lucinschi: „Unii îl condamnă că şi-a adus aportul la distrugerea Uniunii Sovietice, că nu a procedat corect, dar eu vreau să vă zic că este clar că el avea această tărie de caracter. El era un om care încă în timpurile Uniunii Sovietice, în cadrul unui partid, el de fapt a pornit în mod serios lupta cu corupţia, cu cumătrismul. Şi venind în Moscova el era un om foarte curat din punctul acesta de vedere. Şi el a avut nevoie să procedeze tot cam aşa în sistemul Ministerului de externe. Da, au fost lucruri care au schimbat cursul istoriei şi el şi-a adus aportul său. Fiecare are aprecierea lui, dar aceasta rămâne un fapt pentru istorie. El a putut să aplice în realitate acele idei care au fost lansate atunci de Gorbaciov şi în cadrul acelei perestroici.”

Europa Liberă: Dar ce părere aveţi despre destinul fostului preşedinte al Georgiei, apreciat în occident şi înlăturat de la conducere de Revoluţia Rozelor, condusă de Mihail Saakashvili?

Petru Lucinschi: „Eduard Șevarnadze, eu ţin bine momentul acela, eram pe teritoriul Kremlinului când au avut loc evenimentele din 90, din Tbilisi, cu un răsunet mondial. El avea multe emoţii, nu demult plecase din Georgia, dar mi-a spus aşa o frază: „în situaţia aceasta eu trebuie să fiu cu poporul meu”. Erau lucruri noi, zeci de mii de oameni în stradă, dar el, fiind un comunist exemplar , a putut să se transforme, să înţeleagă spiritul oamenilor din timpul acela. El s-a întors într-un moment mult mai dramatic decât suntem în situaţia Ucrainei de astăzi. Grupurile acelea de aşa numiţi „hoţi în lege” aveau formaţiuni militare, deci el a venit într-o situaţie foarte dramatică, dar a reuşit să stabilească o linişte în Georgia. Da, cu acţiuni foarte dure, dar mă rog. Deci el a activat într-o perioadă foarte complicată. A fost şi Revoluţia Rozelor, bine, dar el tot a procedat ca un democrat. S-a înlăturat de la putere, dar conducerea Georgiei a procedat omeneşte. L-au lăsat în vila în care el trăia, nu l-au atacat, el îşi exprima opinia. În memoria poporului, eu cred că e o mare parte a istoriei Georgiei şi în istorie el va rămâne ca un om progresist care a făcut foarte multe pentru dezvoltarea acestei ţări.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG