Linkuri accesibilitate

Ce spune votul de marții despre partidele parlamentare care se pregătesc de alegerile generale dar mai ales despre viitorul Moldovei


Alla Ceapai a stat de vorbă cu comentatorii Cristian Tabără si Vitali Andrievschi.

La Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a remarcat atât rapiditatea cu care a fost ratificat acordul cât şi faptul că votul reprezintă decizia „suverană” a Republicii Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană. Parlamentul georgian va vota săptămâna viitoare asupra ratificării, în Ucraina nu se ştie când va aduce preşedintele Acordul cu UE în faţa legislativului. Relatează de la Chișinău Alla Ceapai.

Comentatorul Cristian Tabără, moderatorul unei emisiuni de dezbateri la postul Publika TV, spune că procedura de ratificare a Acordului de Asociere a fost mai mult decât o simplă formalitate, chiar dacă aproape că au lipsit discuţiile în esenţă. Atât majoritatea parlamentară pro-europeană, cât şi opoziţia ezitantă au folosit prilejul pentru a-şi reconfirma propriile opţiuni, aruncând pietre în grădina adversarului:

„Şedinţa Legislativului mi s-a părut o combinaţie între demersul ratificării propriu-zise şi încă un duel între putere şi opoziţie, în continuare, încercări de a convinge asupra unuia sau altuia dintre punctele de vedere. Chiar şi la momentul ratificării propriu-zise în ciuda faptului că deputaţilor li s-a cerut explicit să spună doar pentru sau contra, am asistat fie la tentative de confiscare electorală a demersului propriu-zis, fie la momente de propagandă împotriva ratificării şi împotriva Acordului de Asociere. Cu certitudine lucrurile cu adevărat abia acum încep, atât din perspectiva implementării tuturor reformelor, cât şi din perspectiva bătăliei încă în jurul necesităţii, utilităţii sau beneficiilor Acordului de Asociere.”

Cristian Tabără atrage atenţia şi la gestul care i s-a părut sincer şi neimpus a miilor de persoane adunate în faţa Legislativului pentru a-şi exprima sprijinul faţă de ratificarea Acordului.

„Nu mi s-au părut nici chinuiţi, nici neapărat aduşi cu forţa, nici puţi în situaţia de a face altceva decât ceea ce chiar simt sau doresc. Dacă există suspiciunea unei organizări, chiar nu văd nimic rău în asta. în orice loc din lume partidele politice îşi mobilizează susţinătorii uneori în sprijinul diverselor demersuri. Dar una este să mobilizezi susţinători, alta este să manipulezi masele. Or în acest moment mi se pare că cei care manipulează îngrozitor şi folosesc o sumedenie de argumente care ţin nu numai de zona minciunii, dar chiar de zona relei voinţe cred că sunt mai degrabă cei din opoziţie.”

Bucurie în fața Parlamentului de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00

Comentatorul Vitali Andrievschi, directorul portarului informaţional Ava.md, opinează că ratificarea Acordului de Asociere nu este un motiv de sărbătorit, ci de suflecat mânicile şi de muncit:

„Aş privi calm această şedinţă a Legislativului la care s-a ratificat Acordul de Asociere şi nu aş folosi epitete precum că e un eveniment istoric. Trebuie să înţelegem că semnând şi ratificând acest Acord noi nu am susţinut un examen de absolvire, ci un examen de admitere. Noi am fost admişi în această instituţie de învăţământ superioar care se numeşte UE, unde vom învăţa să trăim după reguli noi. Va fi un proces de studiu foarte complex şi de durată. Cu cât mai repede va trece această atmosferă de euforie legată de semnarea Acordului şi de regimul fără de vize, cu atât mai bine va fi pentru noi. Atât guvernarea cât şi fiecare cetăţean în parte trebuie să muncim din greu, în caz contrar nu vom obţine nimic.”

În opinia lui Vitali Andrievschi comportamentul opoziţiei comuniste, care nu a participat la ratificarea Acordului părăsind sala de şedinţe a Legislativului, a fost previzibil, la fel ca şi retorica socialiştilor, care şi cu această ocazie au denunţat Acordul.

„Nu trebuie să uităm că suntem într-o perioadă preelectorală. Opoziţia se comportă în aşa fel pentru că vrea să transmită un semnal clar electoratului său şi anume că nu susţine cursul european, dar pledează pentru aderarea la Uniunea Vamală. În această situaţie, îmi este oarecum clară poziţia lui Dodon, dar pe cea a comuniştilor nu o pot înţelege. Comuniştii au o conştiinţă dedublată. Ei nu pledează împotriva Europei, şi nici împotriva UE nu o fac foarte ferm. Cred că Vladimir Voronin, care din 2002 a început procesul de eurointegrare, ar trebui să înceteze aceste jocuri duale şi să revină la ceea ce promova în anii în care s-a aflat la guvernare, adică la cursul european.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG