Linkuri accesibilitate

G8 - 1 discută Ucraina, Moldova, Georgia


„Destabilizarea este o amenințare la fel de mare pentru Georgia și Moldova”, a declarat președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.



În urmă cu 15 ani, grupul G7, care reunește națiunile cele mai bogate, industrializate și influente de pe planetă devenise G8 prin cooptarea Rusiei. Era vorba inițial de un gest mai mult politic, pentru a încuraja apropierea Moscovei de occident. Anexarea Crimeii de către Rusia a pus capăt acestei situații.

Summitul anual G8 trebuia să se țină, astăzi și mâine, la Soci, in complexul olimpic, continuând ceea ce ar fi fost un an special pentru Rusia. S-a decis însă încă din luna martie că summitul va avea loc la Bruxelles, in incinta instituțiilor europene, și că Rusia va fi suspendată pe termen nedefinit, deși președintele Consiliului European Herman Van Rompuy a precizat astăzi că nu e vorba de o excludere permanentă:

„Suspendăm participarea Rusiei în Grupul G8 până când Rusia va renunța la tendința sa actuală și se va reveni la situația anterioară. Nu putem vorbi însă deocamdată de o excludere definitivă a Rusiei.”

Tot Van Rompuy a anunțat:

„Suntem gata să cooperăm cu președintele Poroșenko și cu guvernul Ucrainei, să sprijinim integritatea teritorială a Ucrainei, dar și autorităţile ucrainene trebuie să facă eforturi în direcția regiunilor și a minorităților.”

La rândul său, președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a spus:

„In chestiunea Ucrainei suntem gata să ne menținem politica actuală, care include presiuni credibile asupra Rusiei.”

Temele inițiale, care trebuiau stabilite de Rusia pentru acest summit, au fost abandonate. Se va vorbi in special despre Ucraine, in seara aceasta, iar mâine despre modalitățile de a pune capăt dependenței energetice de Rusia de care suferă o bună parte a țărilor UE.

Înainte de a porni spre Bruxelles, Barack Obama s-a întâlnit la Varșovia, unde s-a aflat ieri și astăzi, cu noul președinte ucrainean Petro Poroșenko, a cărui victorie in alegeri nu a fost încă recunoscută oficial de Moscova.

La Varșovia, Obama a promis că va debloca 1 miliard de euro pentru staționarea temporară de trupe americane in estul Europei.

În sfârșit, președintele Consiliului European Herman Van Rompuy a mai anunțat o temă, legată tot de securitatea răsăritului Europei:

„Destabilizarea este o amenințare la fel de mare pentru Georgia și Moldova. Acordurile de asociere cu aceste țări vor fi semnate cu ocazia summitului din Bruxelles de pe 27 iunie.”

Se speră că prin consolidarea ostentativă a Moldovei și Georgiei se va pune o limită apetitului Rusiei, rămânând chestiunea rezolvării actualei crize ucrainene.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG