Linkuri accesibilitate

Joe Biden la București: „Țările noastre sunt alături în sprijinul suveranității Moldovei, integrității teritoriale, dezvoltării democratice și aspirațiilor ei europene”


Vicepreședintele american la Palatul Cotroceni la București
Vicepreședintele american la Palatul Cotroceni la București

Ultima zi a vizitei întreprinse la București de vicepreședintele Statelor Unite.




Vicepreședintele american, Joe Biden a dat asigurări de securitate României și a spus că Statele Unite sprijină împreună cu ea suveranitatea, integritatea și aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Biden a vorbit la București, de unde a transmis un nou avertisment Rusiei în legătură cu criza ucraineană.

„Țările noastre sunt alături în sprijinul suveranității Moldovei, integrității teritoriale, dezvoltării democratice și aspirațiilor ei europene”, a spus vicepreședintele american la București, după convorbiri cu premierul român, Victor Ponta.

La conferința de presă de la Palatul Victoria
La conferința de presă de la Palatul Victoria
Joe Biden a încurajat conectarea Republicii Moldova la sistemul românesc de gaze: „Extinzând rețeaua de conducte românești, România poate fi parte a soluției energetice pentru Moldova, o țară care depinde actualmente, în mod covârșitor, aproape sută la sută de energia rusească”.

Vicepreședintele Statelor Unite a mai spus la sediul guvernului român că țara sa sprijină întărirea securității energetice a întregii Europe și diversificarea surselor.

Mai devreme, în compania președintelui român Traian Băsescu, Joe Biden a avertizat Rusia să nu submineze alegerile prezidențiale din Ucraina de la 25 mai, spunând că, în caz contrar, Moscova se poate confrunta cu sancțiuni occidentale și mai aspre.
Joe Biden avertizează Rusia de la București să nu submineze alegerile din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00


Biden a repetat angajamentele de apărare în cadrul NATO, spunând că agresiunea rusă din Crimeea aflată la câteva sute de kilometri de granițele României arată de ce articolul 5 din tratatul Alianței rămâne necesar.

Vicepreședintele american făcuse o declarație asemănătoare, marți, în fața militarilor români și americani care participă la exerciții comune la o bază din apropierea aeroportului de la București: „Agresiunea din Crimeea la mai puțin de 250 de mile de teritoriul românesc și granițele NATO ne reamintește de ce avem nevoie de NATO și de ce locul României este în NATO”.

„Ceea ce a făcut Rusia violează nu doar suveranitatea Ucrainei, dar și un principiu fundamental pentru care am luptat în secolul 20 și crezusem că l-am stabilit clar: granițele Europei nu mai trebuie schimbate vreodată cu pistolul la tâmplă. Tocmai de aceea continuăm să condamnăm ocuparea ilegală a Crimeii de către Rusia. Cât timp vor continua eforturile Rusiei să destabilizeze Ucraina, trebuie să rămânem fermi în privința impuneri unor costuri mai mari pentru Rusia, să le impunem împreună”.

Ca membră a Uniunii Europene, România a sprijinit sancțiunile impuse Rusiei de Bruxelles, în cooperare cu Statele Unite. La începutul lunii, România i-a interzis vicepremierului rus Dmitri Rogozin, aflat pe lista sancționaților, să-i survoleze teritoriul, când acesta intenționa să facă un ocol prin România la întoarcerea din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unde sărbătorise 9 mai. Statele Unite au salutat atunci reacția Bucureștiului, spunând că sancțiunile occidentale funcționează.

Joe Biden adresîndu-se presei la Palatul Cotroceni
Joe Biden adresîndu-se presei la Palatul Cotroceni
Astăzi, președintele român Traian Băsescu a adus mulțumiri Statelor Unite pentru reacția promptă în timpul crizei ucrainene: „În discuții, am mulțumit vicepreședintelui Biden pentru reacția imediată pe care au avut-o Statele Unite la momentul declanșării conflictului din Ucraina și anexării ilegale a Crimeii prin suplimentarea de forțe aeriene, forțe navale și forțe terestre care să fie gata să participe la orice fel de misiune, în mod deosebit la misiunea de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietică”.

Vicepreședintele american a mai spus în cursul vizitei la București, care a început ieri și se încheie astăzi, că Statele Unite sunt îndatorate României pentru românii căzuți în luptă în Afganistan. „Puteți conta pe noi. Punct”, a spus Joe Biden.

El a lăudat România pentru mărirea bugetului apărării în vederea atingerii țintei pentru țările NATO de două procente din Produsul Intern Brut. Biden a adăugat că scutul antirachetă construit de Statele Unite în România, la Deveselu, va fi inaugurat anul viitor.

Criza ucraineană și securitatea regională nu au fost singurele teme ale vizitei vicepreședintelui american. În declarații repetate, Joe Biden a vorbit despre corupție, pe care a comparat-o cu o formă de tiranie, și a spus că lupta cu ea înseamnă patriotism. Vicepreședintele american a spus că el și președintele Barack Obama apreciază eforturile personale ale președintelui Traian Băsescu, a cărui mandat se încheie la toamnă, pentru a întări și apăra statul de drept în România așa încât cetățeanul să aibă încredere că nimeni nu este deasupra legii.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG