Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: „Polonezii întotdeauna au fost mari susținători ai R. Moldova mai ales pe calea integrării europene”


Vasile Bumacov alături de comisarii europeni Dacian Ciolos și Stefan Füle în ianuarie la Chișinău
Vasile Bumacov alături de comisarii europeni Dacian Ciolos și Stefan Füle în ianuarie la Chișinău

Cu ministrul agriculturii despre Acordul semnat cu Polonia și creditul primit pentru modernizarea sectorului agrar.




Guvernul de la Varșovia acordă Republicii Moldova un credit de 100 de milioane de euro pentru o perioadă de 25 de ani, cu rată anuală de 0,15% şi o perioadă de graţie de cinci ani. Banii sunt destinaţi modernizării sectorului animalier. Acordul va permite restructurarea și modernizarea agriculturii. Ministrul agriculturii Vasile Bumacov a oferit mai multe amanunte Europei Libere.

Europa Liberă: Domnule Bumacov, s-a semnat acest acord referitor la oferirea unui credit de 100 milioane de euro pentru agricultura Republicii Moldova. Vă rugăm să ne spuneți de ce sunt atât de generoși polonezii și cum vor fi administrate aceste resurse financiare.

Vasile Bumacov: „Polonezii întotdeauna au fost mari susținători ai Republicii Moldova, mai ales în calea integrării europene și au făcut acest gest de solidaritate. Pe de altă parte, este și un interes, fiindcă polonezii își vor promova produsele în Republica Moldova. De aceea eu cred că este o inițiativă foarte bună.

Cât privește implementarea, eu am primit indicația primului ministru ca, în două săptămâni, să prezint la guvern mecanismele de implementare. Pentru noi este destul de clar, avem experiența necesară cum am putea implementa repede și eficient acest proiect. Rămâne partea de aprobare și de ratificare a acestui acord. Aceasta va fi partea mai importantă. Odată ratificat acordul, noi vom pune în aplicare acest mecanism astfel încât producătorii agricoli să aibă, în sfârșit, acces la resurse mult mai ieftine. ”

Europa Liberă: Accesul acesta, am înțeles tot de la dumneavoastră, nu va fi realizat prin intermediul băncilor.

Vasile Bumacov: „Aceasta a fost și condiția polonezilor. Și aceasta a fost marea noastră dorință. Dacă noi spunem că nu este realizat prin bănci, aceasta nu înseamnă că nu este și în interesul băncilor. Pentru bănci deschide o posibilitate reală de a acorda credite mai mici pentru potențialii beneficiari ai proiectelor pentru că utilajul va fi achitat în rate. Și atunci când un agricultor merge la bancă după un credit și creditul acesta este cu un procent atât de mare, și creditul este destul de mare, și se cere gaj de trei ori mai mare decât costă acest utilaj, sigur că este un blocaj total și nu câștigă nici băncile și nu câștigă nici producătorul agricol.

În situația dată, va câștiga și producătorul agricol care va avea o rată a dobânzii mult-mult mai mică, și vor câștiga băncile pentru că vor avea deja clienți reali care vor putea să plătească aceste 20-25%, exact așa cum proiectul 2KR a demonstrat că fără implicarea băncilor mult mai repede s-a dezvoltat și mult mai repede a ajutat să mecanizăm țara.”

Europa Liberă: Domnule Bumacov, cine și cum selectează agricultorii care ar putea să aibă acces la aceste resurse financiare?

Vasile Bumacov: „Noi vom aplica metodologia pe care am avut-o anterior și la proiectul 2KR, vom selecta grupuri astfel încât procurările să nu fie, pur și simple, de unele utilaje, dar de cele care sunt mai întrebate, mai urgente, în cantități mai mari, ca să avem prețuri mai bune. Noi știm ce avem de făcut, avem nevoie ca această decizie să fie ratificată.”

Europa Liberă: Eu am înțeles că agricultorii moldoveni ar trebui să aibă parteneriate cu agricultori din Polonia, astfel le va fi mult mai ușor să inițieze afaceri.

Vasile Bumacov: „Parteneriatele, mai ales, cu cei care au experiență sunt ceva benefic.”

Europa Liberă: Dar nu aceasta cere acest acord?

Vasile Bumacov: „Nu, acordul cere altceva: 95% din surse sunt din fonduri poloneze, 5% vor fi fondurile noastre locale, adică vorbim de 105 milioane de euro și unica cerință este ca, cel puțin, 60% din utilaj să fie de origine poloneză.

Spre norocul nostru, polonezii produc utilaj foarte bun în ceea ce ține de zootehnie, de legumicultură, așa că nu vom avea o problemă aici. Noi am avut mai multe proiecte și am vizat mai multe sectoare, însă două sectoare rămăseseră absolut descoperite și foarte importante – zootehnia și legumicultura. Până acum acestea nu au fost abordate, să spunem, în cadrul proiectelor altor donatori sau ale altor parteneri de dezvoltare. Și foarte mult ne-am dorit să găsim o soluție și pentru aceste două sectoare, cu atât mai mult că acum sectorul zootehnic este în creștere, este un moment bun să le dăm celor care au îndrăznit, și-au asumat responsabilitatea să investească în acest sector, să beneficieze și de susținerea statului. De câțiva ani, tot căutăm surse și pentru aceste două sectoare și, iată, în sfârșit, au venit polonezii și ni le-au oferit.”
XS
SM
MD
LG