Linkuri accesibilitate

Cum văd moldovenii posibilitatea de a circula fără vize în Europa?


Un interviu cu Corneliu Ciurea, expert la IDIS Viitorul.



Senzaţia - a unora cel puţin - este că un efort atât de enorm și o realizare crucială pentru viitorul european al Republicii Moldova este trecut cu vederea de către numeroşi cetățeni simpli. Prin ce se explică aparenta apatie întâlnită la unii moldoveni faţă de obţinerea acestei importante libertăţi? Vor aprecia ei, măcar peste un timp această realizare? Şi ce efecte vor avea călătoriile fără vize în Europa asupra opţiunilor electorale din toamna acestui an? Un interviuc cu expertul de la IDIS Viitorul Corneliu Ciurea.

Europa Liberă: Dle Ciurea, spuneaţi la un moment dat că aveţi impresia că cetăţenii Republicii Moldova nu au apreciat la justa valoare importanţa liberalizării vizelor europene. Aveţi aceeaşi convingere acum, când faptul s-a şi împlinit, când au avut loc, iată, un şir de manifestaţii de consemnare a evenimentului, iar unii oameni au şi început să profite de această liberate?

Corneliu Ciurea: “Am acelaşi sentiment, dar această senzaţie este cauzată nu atât de pasivitatea şi inerţia oamenilor, cât de supralicitarea procesului de liberalizare a regimului de vize. Aşteptările guvernanţilor au fost prea mari şi ele au vizat nu doar oferirea unor avantaje pentru cetăţeni, dar au avut în vedere, şi din păcate probabil în primul rând, obţinerea unor beneficii electorale. Or, din acest punct de vedere, reacţia cetăţenilor noştri nu este pe măsura aşteptărilor guvernanţilor. S-a contat prea mult că cetăţenii vor uita, în urma liberalizării regimului de vize, toate păcatele anterioare, comise de guvernanţi. Era o aşteptare naivă care, vedem, nu se confirmă în perioada post-liberalizare.”

Europa Liberă: Poate că s-a nesocotit faptul că o bucurie este cu adevărat bucurie dacă există… dar întrebarea mea este dacă nu cumva este o libertate obţinută prea târziu ca să producă o bucurie mai mare? Că dacă se întâmpla la începutul acestui mileniu, când moldovenii plăteau şi câte 3 mii de euro pe o viză obţinută prin uşa din spate pentru a ajunge să muncească în UE, iar salariile din UE care încă nu era bântuită de criză erau mult mai generoase, poate ar fi fost o altă poveste…

Corneliu Ciurea: “Totuşi bucuria este un sentiment care nu prea poate imitat. El trebuie să fie sincer, să

izvorască din adâncul sufletului. Probabil, beneficiile oferite de liberalizare nu vizează întreaga populaţie, ci doar o parte… probabil populaţia republicii Moldova are şi alte preocupări pe lângă călătoria fără vize în ţările europene. Deci, există o sumedenie de factori care diminuează impactul acestui gest al UE. Sigur că dacă am fi primit anterior acest drept de a călători fără vize, poate că ne-am fi bucurat mai mult. Dar ar şi trecut mai devreme bucuria noastră. Acum am fost deja obişnuiţi cu călătoria fără vize în statele UE şi ea nu ar mai fi contat deloc la alegeri. Impactul electoral chiar ar fi fost nul. Din punctul meu de vedere, acum totuşi există un anumit impact şi guvernarea are anumite argumente, din păcate ele nu sunt decisive, dar totuşi sunt argumente de folosit în perioada campaniei electorale, pentru a explica că s-au realizat anumite lucruri. ”

Europa Liberă: Care sunt totuşi categoriile de cetăţeni care vor profita de acest regim?

Corneliu Ciurea: “Cu siguranţă tinerii care pleacă la studii. Cu siguranţă oamenii înstăriţi, cu resurse financiare care vor putea călători fără oprelişti în UE. Cu siguranţă un anumit număr, nu cred foarte mare, de cetăţeni care vor dori să caute un loc de lucru. Nu trebuie să neglijăm nici acest aspect. Şi un anumit număr, la fel nu foarte mare, de oameni în etate, care vor merge în Europa pentru a-şi vedea rudele. Nu consider că va fi un număr covârşitor. Va fi eu cred cam o jumătate de milion de cetăţeni.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, o majoritate a gastarbeiterilor moldoveni au lucrat până recent în Rusia, există cifre de peste 60% din totalul celor care muncesc peste hotare. Rusia, până la modificarea legislaţiei migraţionale, a fost o destinaţie mult mai accesibilă pentru numeroşi moldoveni. Ce se va întâmpla cu această categorie de cetăţeni care se vor pomeni „fugăriţi” din localităţile ruseşti şi vor trebui să găsească o soluţie pentru a-şi câştiga o bucăţică de pâine?

Istorie fără viză
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00



Corneliu Ciurea: “Deocamdată de la Chişinău nu putem observa această fugă a gastarbeiterilor noştri din Rusia. Eu cred că modificările operate în legislaţia rusească deocamdată nu schimbă datele problemei. În continuare cetăţenii noştri pot munci în Rusia şi nu sunt izgoniţi în mod dramatic. Vor trebui să respecte anumite proceduri, la fel cum e nevoie să fie respectate aceste proceduri în raport cu UE. Eu nu cred că se va schimba dramatic echilibrul şi nu vor merge masiv gartarbeiterii din Rusia spre UE. Ar fi tragic dacă acest lucru se va întâmpla, pentru că în aceste condiţii UE ar fi invadată de gastarbeiteri moldoveni, ceea ce ar putea schimba atitudinea Bruxellesului faţă de Chişinău. Deocamdată, însă, cred că nu avem temeiuri să credem că cetăţenii noştri din Rusia se vor orienta spre alte destinaţii pentru a obţine un loc de muncă.

Europa Liberă: Ce se poate spune despre rezidenţii regiunii transnistrene, mulţi dintre care, după cum se ştie, nu au încă actele în regulă de cetăţeni ai Republicii Moldova?

Corneliu Ciurea: “Ne putem aştepta, şi acest lucru deja se întâmplă, la un aflux de cereri pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova, obţinerea paşaportului biometric, ceea ce este un lucru pozitiv, chiar dacă nu cred că este decisiv pentru ameliorarea relaţiei dintre Chişinău şi Tiraspol. Dar cu siguranţă va apărea un interes sporit pentru cetăţenii noştri din Transnistria să obţină paşapoarte.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, mulţi dintre ei au cetăţenia Federaţiei Ruse, care nu admite dubla cetăţenie. Cum credeţi că se poate rezolva această dilemă pentru mulţi dintre cetăţenii moldoveni aşezaţi în raioanele nistrene?

Corneliu Ciurea: “Admit posibilitatea ca aceşti cetăţeni să aibă mai multe paşapoarte. Din câte cunoaştem, există mulţi cetăţeni din Transnistria care deţin, prin mijloace cunoscute doar de ei, mai multe paşapoarte şi beneficiază de drepturi în diferite state ale lumii. În fond, eu cred că această tendinţă de paşaportizare se va menţine şi Chişinăul poate profita de pe urma acestui lucru.”



Europa Liberă: Sugeraţi mai devreme că guvernarea mai degrabă vede „o armă electorală” în această liberalizare a regimului de vize cu UE. Din punctul dvs. de vedere, vor ajuta succesele pe plan internaţional ale actualei guvernări partidele ce o constituie să se menţină la putere după alegerile din toamnă?

Corneliu Ciurea: “Eu cred că e un element important al viitoarei campanii şi, de fapt, campania electorală pentru partidele din coaliţia de guvernare va fi construită în jurul acestui subiect, poate şi în jurul subiectului legat de acordul de asociere. Această victorie, sau succes raportat de actuala coaliţie reprezintă un argument puternic şi pe parcursul campaniei electorale care va începe în toamnă acest mesaj va căpăta valenţe noi, va fi promovat, va fi amplificat şi s-ar putea ca bucuria inexistentă pentru moment , sau puţin vizibilă a cetăţenilor în momentul actual să crească, chiar dacă în mod artificial, pe căi de tehnologii de piar, în toană, atunci când va exista un bombardament mediatic. ”

Europa Liberă: Citeam în ajunul acestui interviu un articol scris de o bună cunoscătoare a realităţilor din republica Moldova şi ea remarca că nu atât moldovenii ar trebui duşi în UE, ci Europa ar trebui adusă în Moldova. Cum vi se pare această abordare? E suficient de rezonabilă, luând în consideraţie că dacă aici pe loc lucrurile nu se vor pune la punct sub multe aspecte, atunci s-ar putea întâmpla ca revenirea în patrie să fie m ai puţin îmbucurătoare…

Corneliu Ciurea: “E o abordare extrem de pertinentă. În general, aş spune că subiectul liberalizării regimului de vize este destul de mitizat, pentru că chiar decurg nişte beneficii clare de pe urma călătoriei fără vize în UE, dar noi aşteptăm ca situaţia să se îmbunătăţească în ţară şi să nu avem prilej prea des să călătorim peste hotare, doar cu prilej de odihnă să plecăm. Deci, liberalizarea regimului de vize în termeni reali este un gest tehnic, o posibilitate, un drept, care ni se oferă în plus faţă de ceea ce avem. Şi din acest gest nu decurg de exemplu beneficiile economice despre care se vorbeşte foarte mult în ultimul timp. În general, există o tendinţă de a pune la grămadă toate lucrurile bune ca derivând din liberalizarea regimului de vize. Nu mi se pare corectă această abordare, dar trebuie să o acceptăm ca un element într-o ecuaţie politică, o ecuaţie care trebuie să-şi spună cuvântul în luna noiembrie, atunci când cetăţenii se vor prezenta la urnele de vot.”

XS
SM
MD
LG