Linkuri accesibilitate

R. Moldova va primi cel târziu la 27 august gaze de la România prin gazoductul Iași-Ungheni, la prețuri mult mai bune


Întîlnire Iurie Leancă - Victor Ponta la Sculeni.



Criza din Ucraina dar, cum scria recent un comentator în „New York Times”, şi încăpăţânarea guvernului de a nu devia de la cursul integrării europene, au ridicat mult cota diplomatică Republicii Moldova: marți la Chişinău s-au aflat preşedintele Parlamentului georgian, David Usupașvili, Georgia fiind alături de Moldova cea mai activă membră a Parteneriatului Estic; şi premierul român Victor Ponta, a cărui vizită are desigur şi o componentă electorală - în România în 25 mai au loc alegerieuro-parlamentare, urmate de cele prezidenţiale. Iar Ponta nu uită că preşedintele Traian Băsescu şi orice candidat pe care acesta îl sprijinăse bucură de mult sprijin în rîndul electoratului din Republica Moldova. Relatează Valentina Ursu.

Aflat la Sculeni, alături de omologul său de la Chișinău, Iurie Leancă, pentru a marca eliminarea vizelor UE pentru cetățenii moldoveni, șeful guvernului de la București, Victor Ponta, Ponta a arătat că România trebuie să fie alături de Republica Moldova nu doar din punct de vedere economic, ci și din cel din punct de vedere al securității:

Victor Ponta: „Pentru că în acest moment Moldova se confruntă în regiune cu o foarte mare criză de securitate, produsă de ceea ce se întâmplă în Ucraina, de agresiunea din Crimeea, eu nu cred că România poate să spună pur şi simplu că stăm cu mâinile încrucişate. Orice s-ar întâmpla cu Moldova, îi spuneam şi domnului prim-ministru că România a crescut şi va creşte în perioada imediat următoare alocările pentru Ministerul Apărării Naţionale. Într-o situaţie de criză trebuie să fim mai bine pregătiţi pentru toate provocările de securitate. România trebuie, dincolo de sprijinul pentru integrarea europeană, de sprijinul pentru proiecte economice, de infrastructură, să spună Moldovei nu doar că partea de securitate nu putem să facem nimic sau nu ne priveşte. Ci, dimpotrivă, să dăm toate asigurările şi guvernul de la Chişinău să fie cât mai independent şi mai sigur în a-şi apăra integritatea, suveranitatea şi independenţa.”

Dependența mare a Moldovei de sursele primite din Rusia o face vulnerabilă ca stat, a mai spus Victor Ponta.

Victor Ponta: „Cred că esenţial pentru Moldova ca să-şi continue drumul spre Europa este tocmai capacitatea reală de a fi conectată cu România şi Europa. Altfel, degeaba vorbim de Moldova în Europa, dacă toată energia şi gazul, şi energia electrică vine din Est. Guvernul României şi România susţin în totalitate acel proiect anunţat de primul-ministru al Poloniei, domnul Tusk, şi anume Uniunea Energetică Europeană, în aşa fel încât să nu fim 28 de ţări care fiecare negociază cu Gazprom, căci atunci suntem nişte negociatori slabi.”

Premierul moldovean, Iurie Leancă, a menționat că nu vede cum prezența capitalului rusesc poate să afecteze parcursul european al țării.

Iurie Leancă: „Țin să recunosc că în ţările membre ale Uniunii Europene e prezent capitalul rusesc, inclusiv în România. Şi dacă vă uitaţi pe ponderea în comerţul exterior al Republicii Moldova, comerţul cu Uniunea Europeană, este peste cincizeci la sută. Deci, eu nu văd cum prezenţa capitalului rusesc ar putea să ne împiedice pe noi să avansăm cu obiectivele pe care le-am trasat. Nu-mi dau seama de ce pe Zona de Liber Schimb, pe care urmează să o instituim ar putea fi prejudiciată de astfel de prezenţe.”

Victor Ponta: „Ideea este să investească cât mai mulţi. Companii mari europene, care sunt deja prezente în România m-au întrebat care este perspectiva pentru Moldova, vor să investească, vor să creeze aici locuri de muncă, dar, evident îi interesează dacă guvernul Republicii Moldova păstrează acest drum european, dacă se semnează Acordul de Asociere, dacă avem o îmbunătăţire a instituţiilor care funcţionează în Moldova. Fiecare dintre aceşti paşi pe care Moldova îi face spre integrarea europeană, înseamnă o poartă mai mare deschisă pentru investiţiile din Europa şi din România. În primul şi în primul rând,am adoptat legislaţia care permite tuturor autorităţilor locale din România – consiliile judeţene, consiliile locale, primării – să facă parteneriate, să investească în proiecte comune cu raioanele, cu oraşele din Moldova. De asemenea, Ministerul de Finanţe va avea o linie de garanţii de aproape un miliard de lei româneşti – două sute şi ceva de milioane de euro – pentru societăţile şi companiile din România care investesc în Moldova şi creează locuri de muncă. Vom putea spune că se investeşte mai puţin din Est, când vor veni mai multe investiţii din Vest. Şi cu cât Moldova este mai hotărâtă şi mai stabilă în drumul spre Europa, cu atât mai mult vor veni investiţiile din România, din Germania, din Franţa, din Italia.”

În contextul cooperării moldo-române, Victor Ponta a mai declarat că marile companii românești din domeniul energetic la care acționar majoritar este statul român au planuri de investiții în infrastructura energetică de peste Prut și de interconectare între România și Moldova atât la infrastructura de gaze, cât și cea electrică.

Europa Liberă: Domnule Ponta, ce poate face guvernul de la Bucureşti pentru a îmbunătăţi micul trafic la frontieră?

Victor Ponta: „Trebuie să facem, în primul rând, un lucru esenţial şi, anume, să construim mai multe poduri, ca să avem mai multe puncte de trecere a frontierei. Pentru că altfel, totul se gâtuie în două-trei locuri. În momentul în care ai zece puncte de trecere peste Prut, evident că aglomeraţia, dacă la aceasta vă referiţi, se împarte între toate punctele de frontieră. Şi poliţia noastră de frontieră va lucra cu poliţia de frontieră din Moldova, la fel şi direcţiile de vamă, pen tru ca toate procedurile, pe măsură ce devin informatizate, pe măsură ce bazele de date le interconectăm, toate procedurile vor dura din ce în ce mai puţin.”

Și o declarație care face trimitere la o dată fixă: Republica Moldova va primi cel târziu la 27 august gaze de la România prin gazoductul Iași-Ungheni, la prețuri mult mai bune. Aceasta crede premierul Iurie Leancă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG