Linkuri accesibilitate

Francesco Bastagli: „vigilenţa sporită corespunde situaţiei reale care este în Ucraina...”


Un interviu cu noul șef al misiunii EUBAM despre situația de la frontiera cu Ucraina și acuzațiile fără fundament ruse.



De opt ani, UE asista Moldova si Ucraina sa-si gestioneze hotarul, inclusiv segmentul transnistrean, printr-o misiune pe care a trimis-o acolo, EUBAM. Cine ar cunoaste mai bine daca exista sau nu la acest hotar o blocada instituita de Ucraina pentru regiunea transnistreana, asa cum afirma Rusia si Tiraspolul, dar neaga ca ar fi Moldova si Ucraina? Proaspat numitul sef al acestei misiuni, Francesco Bastagli, a oferit un prim interviu Europei Libere, in care a negat existenta blocadei.

Francesco Bastagli: „Vorbim doar despre o sporire a intensităţii controlului. A fost mărit numărul de personal - de grăniceri ucraineni care lucrează la această frontieră; este adevărat că persoanele fizice care intră în ţară sunt supuse unui control mai aprofundat, se practică aşa numitul control de linia a doua, adică anumite persoane sunt selectate şi li se adresează anumite întrebări adiţionale.

Noi considerăm că această vigilenţă sporită corespunde situaţiei reale care este în Ucraina. Însă nu putem vorbi despre o blocadă. Blocadă înseamnă o întrerupere totală a fluxului de persoane şi mărfuri. Noi avem în cazul de faţă doar o intensificare a controlului asupra persoanelor şi mărfurilor care ies din Transnistria, dar nici într-un caz o stopare. Suntem în teren, vedem ce se întâmplă, operăm cu fapte. Cât priveşte speculaţiile, o misiune internaţională nu comentează speculaţii.
Francesco Bastagli în studioul Europei Libere de la Chișinău
Francesco Bastagli în studioul Europei Libere de la Chișinău
Pot să vă dau şi unele cifre. În luna martie, per total le-a fost refuzată intrarea în Ucraina dinspre regiunea transnistreană cam la 1,2% de cetăţeni ruşi care doreau să intre. Ar fi cam 160-165 de persoane din 12,5 mii de solicitanţi. Deci nu este o cifră chiar atât de semnificativă. În primele săptămâni ale lui aprilie, le-a fost refuzată intrarea la 18 persoane din 2200 care au trecut. Deci, noi considerăm aceste cifre rezonabile în situaţia actuală.

Din câte cunoaştem noi, motivele refuzului au fost tipice, nimic specific, legat de situaţia din Ucraina. Cel mai des aceste persoane nu puteau justifica scopul călătoriei. Însă graţie intensificării acestui control, a crescut numărul de refuzuri şi faţă de cetăţenii altor state. În ultima săptămână din aprilie, bunăoară, în total 32 de cetăţeni au primit refuz, din ei 56% ruşi, 31% cetăţeni moldoveni, un afgan, un american şi un georgian.

La fel nu putem vorbi despre perturbarea circuitului marfar.”

Europa Liberă: Presa de la Chişinău, cu trimitere la relatările din presa ucraineană, a vorbit despre faptul că săptămâna trecută ar fi fost descoperite cartuşe şi grenade fumigene care ar fi fost transportate dinspre regiunea ucraineană spre Ucraina. Puteţi confirma aceste informaţii?

Francesco Bastagli:
„Noi cunoaştem două incidente de acest gen. Primul a avut loc pe 16 aprilie. Deci, într-un autobuz care se deplasa
La frontiera cu Ucraina
La frontiera cu Ucraina
pe ruta Bender-Odesa, prin punctul de trecere Cuciurgan, a fost descoperit un bagaj neînsoţit în care era o geantă de la un lap-top şi înăuntru erau anumite muniţii şi fumigene. Şoferul de autobuz ne-a comunicat că cineva i-a transmis aceste bunuri, pentru ca cineva să le ridice în Odesa.

Apoi, pe 17 aprilie într-un autocar care circula din Tiraspol spre Ucraina a fost descoperit un bagaj din nou pe care nimeni nu l-a revendicat şi în el au fost găsite materiale explozive şi câteva grenade dezasamblate. Din câte cunoaştem noi, pe ambele cazuri a fost începută urmărirea penală.”
XS
SM
MD
LG