Linkuri accesibilitate

„Rusia este bună la alergări de 100 de metri, la sprint, iar UE și SUA sunt bune la alergat maratoane...”


Efigia Iuliei Timoșenko spînzurată, înălțată de agitatorii pro-ruși în fața sediului Serviciului de Securitate ucrainean de la Lugansk
Efigia Iuliei Timoșenko spînzurată, înălțată de agitatorii pro-ruși în fața sediului Serviciului de Securitate ucrainean de la Lugansk

Despre ultimele evolutii din Ucraina, Valentina Ursu a discutat cu Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev.



Europa Liberă: Domnule Litra, să ne referim la evoluțiile de ultimă oră din Ucraina. Putem să spunem că se produce o transnistrizare în țara vecină Moldovei?
Leonid Litra: „Este, mai degrabă, vorba de o încercare de a transnistriza Ucraina. Și nu avem răspunsuri certe dacă acest lucru va reuși sau nu pentru că ne aflăm în plin teatru de acțiuni, vom vedea cum vor fi două luni pentru a înțelege dacă acest lucru are șanse să se producă sau nu. Dar cert este că se încearcă, prin diferite acțiuni, ca fie să se producă o transnistrizare, fie chiar și mai mult, să se schimbe granițele care sunt acceptate.”

Europa Liberă: Despre federalizare se discută în Ucraina? Cine sunt părtașii acestei idei? Cine sunt inamicii ei?

Leonid Litra: „Bineînțeles că se discută. Discuția, într-un format mai larg, a început odată cu propunerea lui Lavrov, dar ceea ce este important, în acest moment, vedem câteva aspecte: în primul rând, federalizarea este un subiect care este impus din afară, din partea Moscovei, bineînțeles. Din această cauză, sprijinul pentru federalizare este unul foarte scăzut, peste toată Ucraina ar fi cam maxim 20%, dacă e să luăm în ansamblu cei care ar sprijini o astfel de idee. Din această cauză acest scenariu de federalizare nu este popular în Ucraina pentru că el nu s-a născut aici, pe loc.

Și aceasta este o problemă, mă rog, dacă facem linii paralele cu Republica Moldova, cred că avem aceeași situație: planul Kozak. Mai mult ca atât, mulți oameni nu înțeleg de ce a apărut această necesitate privind federalizarea. Nu putem explica deocamdată necesitatea federalizării.

Bineînțeles că sunt tot felul de modele de federalizare, unii spun că aceasta va proteja minoritatea rusă, alții spun că vom avea mai multe scenarii. Toate aceste lucruri se pot întâmpla și fără federalizare pentru că, de fapt, în realitate, dacă mergeți la Donețk
Demonstranți pro-ruși manifestînd la Odesa
Demonstranți pro-ruși manifestînd la Odesa
sau în Odesa, toată lumea vorbește limba rusă și nimeni nu este împiedicat să facă acest lucru. Iar descentralizarea poate fi un substituent foarte bun pentru o justiție fiscală, aș spune eu, în ceea ce privește distribuirea banilor din bugetul central.”

Europa Liberă: Câtă dreptate au cei care spun că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, va merge până la capăt, să refacă imperiul, dacă ne referim la situația creată în Ucraina?

Leonid Litra: „Bineînțeles că intenția este aceasta, probabil, dincolo de acțiunile lui, dar, ca să faci acest lucru, trebuie să poți. Cred că există o problemă aici pentru că Rusia este bună la alergări de 100 de metri, la sprint, iar Uniunea Europeană și SUA sunt bune la alergat maratoane; pentru că Rusia are capacitatea de a lua decizii foarte rapid, fără consultări pentru că toate deciziile sunt concentrate, în principiu, în puterea unui om, Vladimir Putin.

În UE, în SUA totuși există un grad mai scăzut de rapiditate, dar deciziile sunt mult mai ferme și mult mai controlate. Până în acest moment, din toată criza din Ucraina, Rusia a ieșit cu mai multe avantaje, trebuie să recunoaștem acest lucru. Ea a reușit să destabilizeze situația în Ucraina, în estul Ucrainei, în sudul Ucrainei, dar ceea ce s-a planificat special eu înțeleg că a fost o anexare a estului Ucrainei.

Nu a avut loc pentru că totuși lumea nu sprijină acest lucru. Iar o federalizare forțată ar însemna, de fapt, un război de gherilă. Lumea de aici așa și îi spune: „Budet partizanskaya voina”. Chiar în regiunile de est, Donețk, Lugansk, Harkov, doar 18 la sută din populație văd un stat comun, ceea ce înseamnă foarte puţin. Din această cauză cred că Putin va avea mari dificultăţi.

Vestul a calculat pierderile economice ale Rusiei, în urma crizei din Ucraina, este vorba de 179 de miliarde de dolari, în trei luni ale acestui an. Cifrele, bineînţeles, se vor adânci, odată cu înăsprirea sancţiunilor, şi cred că prin ceea ce se întâmplă acum, scenariul anexării este unul posibil, dar improbabil, în acest moment. Deci posibilitatea acestui scenariu scade, pe zi ce trece, pentru că Rusia înţelege că şi-a asumat poate prea mult în raport cu Vestul şi în raport cu revizuirea normelor existente. Din această cauză, Rusia va fi, într-un fel, forţată să înceapă un dialog cu Vestul pe rezolvarea crizei ucrainene. Pentru că, până acum, ce am văzut este clar că fiecare rămâne cu poziţia lui și se despart cu ideea că deocamdată nu s-au înțeles între ei.”

Europa Liberă: Unii spun că Ucraina, autorităţile de la Kiev, trebuie să manifeste cât mai multă răbdare. Acum este important să reziste. Felul cum gestionează treburile interne noua putere de la Kiev este înţeles de către populaţie?

Leonid Litra: „Este înţeles, dar într-o măsură moderată totuşi. Eu cred că lumea şi-a dat seama că nu există miracole în ceea ce priveşte readucerea la o formă acceptabilă a Ucrainei, pentru că avem în continuare Maidanul, care încă există. Şi acesta este un indicator foarte clar al neîncrederii faţă de actuala putere.
O demonstrație astăzi la Kiev...
O demonstrație astăzi la Kiev...
Pe de altă parte, avem un guvern care este totuşi minoritar, nu este o majoritate parlamentară instituționalizată în Rada Supremă din Kiev. Există foarte multe constrângeri pentru acest proces de aşa-numită lustraţie, care au început ei să o facă și lupta contra corupției fiindcă, pentru a porni acest proces, la modul practic, este nevoie şi de acordul deputaţilor din fosta majoritate. Iar noi ne dăm seama că anume mulţi dintre ei sunt vizaţi în acest proces.

Din această cauză eu cred că Ucraina nu va putea face reforme rapide, din păcate. Iar ceea ce este important acum pentru Ucraina este, în primul rând, să asigure un scrutin electoral echitabil, imparţial pe 25 mai, la alegerile prezidenţiale, este să evite escaladarea situaţiei din estul Ucrainei şi aceste entități care fac dezordini în masă în estul Ucrainei şi sunt încercări şi în sud, cu ajutorul Rusiei, pentru că există deja probe care au fost prezentate că, într-adevăr, Rusia este inițiatoarea acestor tulburări sociale.

Ucraina are acum riscul să nu permită să aibă loc aceste referendumuri care se intenţionează a fi făcute. Şi aici, probabil, şi
La punctul de frontieră de la Cuciurgani, un grănicer ucrainean controlează fluxul de automobile venite din regiunea transnistreană
La punctul de frontieră de la Cuciurgani, un grănicer ucrainean controlează fluxul de automobile venite din regiunea transnistreană
pentru Republica Moldova ar fi bine să urmărească îndeaproape cum are loc aici procesul, pentru că suntem şi noi în preajma anumitor probleme. Şi, bineînţeles, după cum am spus, să aibă loc alegeri într-o manieră care să nu fie puse sub semnul întrebării. Pentru că dacă, de exemplu, nu se va vota în trei regiuni, să admitem, din cauza proceselor, din cauza că nu va fi lucrul acesta posibil, vor fi considerate alegerile ca fiind legitime şi ca fiind o expresie cu adevărat a întregii ţări sau nu? Votul cetăţenilor din Crimeea iarăşi este o întrebare.”

Europa Liberă: Domnule Litra, până acum, Ucraina a pierdut teritoriu, păstrând vieţile omeneşti. Ar putea situaţia să se schimbe şi invers?

Leonid Litra: „Eu mă îndoiesc că s-ar putea să se schimbe şi invers. Ucraina nu prea are capacitate, chiar dacă este o ţară extrem de mare, nu prea are capacitatea şi nu cred că îşi doreşte un război, în situaţia în care se află. Cei care se află la guvernare în Ucraina au fost destul de înţelepţi în a evita orice provocări.

Pentru că, dacă facem o paralelă între 2008 şi 2014, atunci ne amintim că, în 2008, Georgia a răspuns la provocările Rusiei. Şi vă amintiţi că nu exista un consens asupra faptului că Rusia este un stat agresor. Se vorbeşte despre Georgia ca fiind iniţiatoarea acestui conflict. În cazul Ucrainei, anume din considerentul că s-a evitat utilizarea forţei, există un consens, la nivel internaţional, că Rusia se face responsabilă de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Din această cauză, eu cred că beneficiile pe care le-a extras actuala putere din comportamentul ei îi încurajează să urmeze acelaşi scenariu pe viitor. În al doilea rând, capacitatea Rusiei de a interveni în Ucraina depinde foarte mult de sancţiune pe care le va impune Vestul. Bineînţeles că Rusia nu este o ţară care poate suferi imediat, în urma sancţiunilor Vestului, dar rezistenţa Rusiei poate fi erodată, dacă Vestul va avea un răspuns comun, puternic şi bine targetat, bine direcţionat.”
XS
SM
MD
LG