Linkuri accesibilitate

Cărți pentru sala de limbă engleză a bibliotecii „B.P. Haşdeu”


Serbia - National Library of Serbia, illustrative photo, students, library, books, university, a growing number of educated young people leave Serbia, Belgrade, 28Feb2012.
Serbia - National Library of Serbia, illustrative photo, students, library, books, university, a growing number of educated young people leave Serbia, Belgrade, 28Feb2012.

Un eveniment organizat cu susţinerea primei doamne Margareta Timofti.


Peste 3 mii de cărţi academice şi de literatură artistică în limba engleză, colectate de moldoveni stabiliţi în SUA şi Canada au fost donate Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hasdeu” de la Chişinău, unde a fost lansată astăzi o sală de cărţi în limba engleză.


Discuţiile cu studenţi din Republica Moldova, care s-au plâns de insuficientă literatură, mai cu seamă academică, în limba engleză au inspirat-o pe preşedinta fundaţiei Moldova AID, organizaţie care are drept scop susţinerea sistemului educaţional moldovenesc, Elena Drăgălin reprezentanta diasporei moldoveneşti din SUA să deschidă la Chişinău o sală de cărţi exclusiv în limba engleză. Cu ajutorul moldovenilor stabiliţi în SUA şi Canada timp de jumătate de an Elena Drăgălin a reuşit să colecteze 3 mii de cărţi, dar şi resurse financiare pentru a le transporta peste ocean. Întrucât literatura artistică în engleză e accesibilă şi pe internet, Elena Drăgălin spune că şi-au concentrat atenţia pe literatură didactică, cărţi de specialitate în tehnologii informaţionale, biologie, chimie, economie, filosofie etc.:

„Limba engleză e destul de răspândită în Republica Moldova. Eu am plecat de aici în 1993. Situaţia este cu totul diferită acum. Generaţia tânără vorbeşte foarte bine limba engleză, chiar îmi face plăcere să-i aud cât de bine vorbesc limba engleză. Deficitul pe care l-am văzut noi nu este atât în limba vorbită, cât în literatura de specialitate. Poţi să vorbeşti foarte bine limba engleză, dar dacă nu ştii în matematică sau chimie vocabularul ca să te exprimi, dacă nu poţi să prezinţi în limba engleză la o conferinţă în domeniul respectiv, nu te ajută că conversezi foarte bine.”

Lotul colectat de diaspora moldovenească a umplut rafturile proaspăt deschisei săli de cărţi în limba engleză din cadrul Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Haşdeu” de la Chişinău. Până acum din colecţia bibliotecii municipale doar 4 la sută constituiau cărţi scrise în limbă străină. O ofertă mult sub aşteptările şi solicitările venite din partea cititorilor care vor să lectureze într-o limbă modernă sau să o studieze, spune directoarea bibliotecii Mariana Harjevschi. De altfel, biblioteca municipală nu şi-ar fi putut achiziţiona asemenea cărţi nici în următorii 15 ani, sugerează Mariana Harjevschi:

„Este o colecţie costisitoare pentru că include cărţi publicate de cele mai cunoscute edituri din străinătate, cărţi pe care o bibliotecă nu şi le poate permite. Valoarea acestor cărţi poate fi până la şi o mie de dolari. Mă refer aici la cărţile din domeniul chimie, biologie, matematică, statistică. Cartea academică este în general foarte scumpă pe piaţa editorială şi ea nu este pusă în acces deschis pe internet. Este o colecţie scumpă şi pentru că include cărţi de referinţă: enciclopedii, atlasuri, dicţionare. Acest tip de cărţi sunt foarte scumpe pe piaţă.”

Pasionat de literatura engleză Daniel Vodă, student la relaţii internaţionale, spune că în Moldova sunt puţine instituţii sau centre care oferă literatură din ţările anglofone, cum ar fi bunăoară Centrul american de resurse al Ambasadei SUA de la Chişinău. Prin urmare, salvarea celor care doresc să se conecteze cu lumea anglofonă rămâne internetul, unde găseşti multe, dar nu toate. Daniel Vodă spune că anume pasiunea pentru literatura engleză l-a şi ajutat să se adapteze mai uşor în SUA, unde a studiat în 2010 printr-un program de schimb academic al Guvernului SUA:

„Pasiunea mea pentru literatura engleză, pasiunea mea pentru cărţi în limba străină mi-a oferit avantaj, pentru că eu înţelegeam sau cel puţin ştiam cum arată acele modele de gândire vestice. Mi-a fost mult mai uşor să mă integrez. Atunci când am fost în SUA am văzut cu ochii mei partea teoretică pe care o citeam în cărţi. Pentru că avem tineri care vorbesc în limba engleză şi pentru a o vorbi cât mai eficient, într-un mod cât mai apropiat limbajului uzual, obişnuit a celor care vorbesc limba engleză de zi cu zi trebuie să aibă acces la astfel de resurse.”

Întrucât cărţile în limbi străine aproape că lipsesc în bibliotecile instituţiilor de învăţământ, sala de cărţi în limba engleză din cadrul bibliotecii municipale, care este accesibilă tuturor, va fi de mare folos tinerilor care studiază toate disciplinele în limba engleză, îmi spune un alt student, Petru Iarmaliuc, preşedintele Senatului studenţesc de la ULIM.

Victor Lutenco directorul Biroului pentru relaţii cu diaspora care a contribuit la deschiderea acestei sălii de cărţi în limba engleză a promis extinderea proiectului, astfel ca în câţiva ani să existe o sală de cărţi în limbile ţărilor unde prezenţa migranţilor moldoveni este una impunătoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG