Linkuri accesibilitate

Anexiunea Crimeii și turismul bulgăresc


Vedere a portului Varna
Vedere a portului Varna

Sunt șanse ca o parte din cei aproximativ două milioane de ucraineni care și-au petrecut vacanțele în Crimeea să vină în Bulgaria.



Criza din Ucraina își face simțite efectele asupră economiei bulgare. Companiile de transport suferă pierderi în urmă situației instabile în regiunile din Estul și Sudul Ucrainei. Sunt probleme în relațiile comerciale, plățile întărzie. Experții din energetică se pregătesc pentru o posibilă întrerupere a livrărilor de gaze.

Firmele din turism însă așteaptă ca evenimentele din Ucraina nu vor avea un impact negativ. În ultimii ani, în medie, numai pe aeroportul din Varna în sezonul estival aterizau 500 000 de ruși și 200 000 de ucraineni. Pînă la 1 aprilie cu Rusia au fost contractate 2800 de zboruri cu 400 000 de călători.

Sunt șanse ca o parte din cei aproximativ două milioane de ucraineni care și-au petrecut vacanțele în Crimeea, aflată acum sub ocupație rusească, se vor îndrepta spre litoralul bulgăresc al Mării Negre. Bulgaria are avantajul apropierii geografice și a prețurilor mai mici.

Geșo Liubenov, managerul Agenției de turism „Tural” cu poziții foarte bune în fostele republici sovietice, consideră că în vara această în Bulgaria vor veni mai mulți ucraineni. Pînă acum înscrierile în Rusia merg în ritmul din anul trecut.

Ucrainenii sunt însă mai reținuți. Operatorii turistici din aceasta țara au lansat o campanie de publicitate în care Bulgaria este prezentată drept noua Crimee, care oferă servicii ieftine de calitate. Experții în materie amintesc că de regulă turiștii ucraineni preferă înscrieri pe ultima sută de metri.

Uniunea Proprietarilor de Hoteluri anunță că pînă acum nu a fost anulată nici-o înscriere. Unele probleme au apărut în urmă limitării plăților în Ucraina. Scăderea cursului rublei și grivnei a scumpit cu aproximativ 20% costul vacanțelor pe litoralul bulgăresc. Sunt speranțe însă că situația pe piețele valutare ale celor două țări va reveni la normal.

Criza ucraineană se resimte și pe piața bulgară a caselor și apartamentelor de vacanță, unde rușii și ucrainenii sunt printre jucătorii cei mai importanți. În primavara această însă vânzările au scăzut brusc.
Previous Next

XS
SM
MD
LG