Linkuri accesibilitate

Tensiuni crescînde în estul Ucrainei


Activiști pro-ruși la Donețk
Activiști pro-ruși la Donețk

Arseni Iațeniuk: „Se pune în aplicare un nou plan anti-ucrainean, în baza căruia trupele străine vor trece granița și ocupa teritorii ale țării noastre”.



Demonstranții pro-ruși care ocupă clădirea administrației regionale din Donețk în estul Ucrainei au proclamat acolo o așa-numită „republică populară”, iar autoritățile de la Kiev au spus că proclamația e parte dintr-un plan al Rusiei de a-și continua agresiunea împotriva Ucrainei.

Kievul a spus că ocuparea de către demonstranți a clădirilor administrative din Donețk, Harkov și Lugansk, în inima industrială a țării, sunt o repetare a evenimentelor din Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată luna trecută de ruși.

„Se pune în aplicare un nou plan anti-ucrainean, în baza căruia trupele străine vor trece granița și ocupa teritorii ale țării noastre”, a declarat la o ședință de guvern premierul Arseni Iațeniuk, adăugând: „Noi nu vom permite acest lucru”.

Mulțimi pro-ruse au intrat cu forța duminică și astă-noapte în clădirile administrative din cele trei orașe ucrainene, cerând organizarea de referendumuri de felul celui care a precedat anexarea Crimeei de către Rusia.

Poliția spune că la Harkov clădirea a fost evacuată de demonstranți, dar că la Lugansk ei ar fi luat arme din arsenalul serviciului de securitate SBU și au blocat străzi din centrul orașului.

Premierul Iațeniuk a spus că împotriva celor care ocupă clădirile administrative vor fi luate „măsuri ani-teroriste”. Poliția a oprit circulația din și înspre Lugansk, unde astă-noapte în confruntări au fost răniți nouă oameni.

La Donețk, orașul natal al președintelui alungat de la putere Viktor Ianukovici, aproximativ 120 de activiști pro-moscoviți care se autointitulează „Sovietul Republican al Poporului din Donețk” au ocupat sala parlamentului regional. Un activist neidentficat, bărbos, a citit în fața unui steag rusesc așa-numita „declarație de independență”. În text se spune că dacă autoritățile de la Kiev se opun secesiunii Donețkului, activiștii pro-ruși vor cere Rusiei să trimită „pacificatori”. Apoi activiștii au citit la megafon declarația unei mulțimi de o mie de oameni în fața clădirii.

Între timp la Kiev Ministerul Apărării a anunțat că astă-noapte un ofițer naval ucrainean a fost ucis cu focuri de armă în Crimeea. Militarul de 33 de ani care se pregătea să plece din Crimeea a fost împușcat de un marinar rus, într-o cazarmă din motive încă neclare.

Premierul Arseni Iațeniuk a spus că activitatea radicalilor din orașele estice este coordonată cu serviciile de informații rusești, adăugând că Kievul are „un plan clar de acțiune”. Iațeniuk a mai spus că face apel la „oamenii și elitele din est” să nu se lase atrași în scenariul separatist al Moscovei.

Uniunea Europeană s-a arătat îngrijorată de evenimentele din estul Ucrainei. Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a șefei politicii externe europene, Catherine Ashton, a spus că în Ucraina orice revendicări trebuie făcute în mod neviolent, și că ar fi preferabil ca oamenii să-și exprime opțiunile politice la apropiatele alegeri prezidențiale.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG