Linkuri accesibilitate

Partidele din Bulgaria și criza ucraineană


Președintele Rosen Plevneliev
Președintele Rosen Plevneliev

Președintele Rosen Plevneliev: „Noi nu suntem și nu vom fi calul troian al Rusiei în Europa”.



În timp ce președintele Rosen Plevneliev și partidele de centru dreaptă au condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina, liderul socialist și presedinte al PSE, Serghei Stanișev, a avertizat că țara nu se va număra printre cei care vor saluta aplicarea unor sancțiuni economice Moscovei ca un răspuns la referendumul ilegal.

Stanișev a mai spus că Bulgaria are o atitudine emoțională fața de Rusia ce diferă de cea a Poloniei sau a republicilor baltice. „În Ucraina trăiesc între 250 și 300.000 de etnici bulgari, nu francezi sau englezi,” a adaugat liderul socialist.

„Niciodată împotrivă Rusiei, niciodată împotrivă Uniunii Europene”. În acest mod au definit politica foștilor comuniști alți lideri ai partidului. Ei au criticat poziția exprimată de șeful diplomației Cristian Vighenin privind nerecunoașterea referendumului pentru secesiunea Crimeii.

Net de partea Rusiei se situiază ultranaționaliștii din „Ataka”. Liderul acestora a cerut convocarea de urgență a unei ședințe extraordinare a parlamentului având ca tema situația din Ucraina.

Premierul Plamen Oreșearski a declarat că poziția guvernului fața de criza ucraineană se bazează pe trei puncte – sprijin pentru minoritatea bulgară, menținerea integrității teritoriale a Ucrainei și aplicarea unei politici de apropiere și unire a tuturor cetățenilor acestei țări. Primul ministru a adăugat că, împreună cu alte câteva state membre ale Uniunii, Bulgaria este cel mai puțin interesată în aplicarea de sancțiuni economice împotrivă Rusiei.

Criza va putea fi soluționată numai pe cale politică.
Categoric împotrivă acțiunilor Moscovei s-a pronunțat președintele Rosen Plevneliev. Într-un interviu pentru „Al Jazeera” el a recomandat Rusiei „să nu tragă dracul de coada și să respecte dreptul internațional”.

Plevneliev a salutat mesajele clare adresate liderilor de la Cremlin de Statele unite ale Americii și Uniunea europeană. „Noi nu suntem și nu vom fi calul troian al Rusiei în Europa”, a subliniat șeful statului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG