Linkuri accesibilitate

Movits!


Neo-swing și hip-hop.

Movits!
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00

Movits! e o trupă suedeză cu o poveste de succes ieșită oarecum din comun în lumea anglo-saxonă a muzicii de top.

Ieșită din comun în primul rând pentru că au țîșnit dintr-o provincie suedeză total obscură direct în topurile americane de hip-hop.

De hip-hop, dar interpretînd swing.

În al doilea rând, pentru că au făcut asta cântând în limba lor maternă - iar ăsta nu-i puțin lucru, dacă ne gândim că hip-hop-ul atrage în primul rînd prin cuvinte, adică prin ce spune în cîntec un interpret sau altul.

Și cum e puțin probabil ca mulți americani să știe suedeză, putem să ne gîndim că Movits! fac parte din categoria acelor interpreți și trupe ce folosesc, conștient sau nu, limba lor maternă ca pe un alt instrument muzical, atunci cînd se adresează unui auditoriu străin, care nu înțelege limba respectivă.

Un exemplu asemănător e francezul MC Solaar, foarte popular și el în America, sau în acele țări europene unde franceza nu face neapărat parte din cultura generală, cum e de pildă Cehia.

Movits! sînt frații Johan și Anders Rensfeldt și Joakin Nilsson. Fac muzică de la începutul anilor 2000 și la început au cîntat un fel de folk acustic cu influențe reggae.

Când lucrau la primul lor album, apărut în 2008 și care se numește „Äppelknyckarjazz”, s-a întîmplat să audă vestita piesă a lui Benny Goodman „Sing sing sing”, iar asta a schimbat cu totul sunetul și destinul trupei.

Succesul de peste ocean a venit în 2009 când Stephen Colbert, realizatorul unui popular show de televiziune numit „The Colbert Report” i-a invitat în emisiune după ce a dat din întîmplare peste videoclipul piesei „‪Fel Del Av Gården‬”.



După apariția în emisiunea lui Stephen Colbert, vânzările albumului „Äppelknyckarjazz”, care pe vremea aceea era disponibil numai ca import via Amazon.com au crescut cu 85.000 la sută (sau cel puțin așa susțin băieții de la clubul Reggis din Chicago).

Când iTunes a lansat același album în Statele Unite, el a urcat instantaneu pe locul întîi la categoria hip-hop, înaintea unor grei americani ai genului cum ar fi, între alții, Eminem.

Și asta, repet, cântând swing în limba suedeză.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG