Linkuri accesibilitate

Nicolae Toma: „Eu cred că Crimeea trebuie să rămână cum este”


Foto: Tatiana Ețko.
Foto: Tatiana Ețko.

Diana Răileanu în dialog cu redactorul-șef al ziarului „Zorile Bucovinei” din Cernăuți.


Colega noastră Diana Răileanu a fost recent la Cernăuţi să vadă cum reacţionează comunitatea vorbitorilor de română la criza prelungită din ţară şi mai ales la intervenţia rusă din Crimeea. Şi a stat de vorbă cu Nicolae Toma, redactor-şef la ziarul „Zorile Bucovinei” pe care l-a întrebat cum îşi explică faptul că în Cernăuţi protestele de pe Maidanul local au fost paşnice?

Nicolae Toma: „Lumea se aduna aici, în Piaţa Centrală, lângă monumentul lui Taras Şevcenko, au fost şi zece mii şi 15 mii. Aici s-a luat cu asalt numai Administraţia Regională de Stat, sediul Administraţiei, sau cum i se mai spune: „clădirea cu lei”. Atunci s-au deteriorat puţin uşile de la intrare, grele, făcute pe timpul Austriei. În rest, nu a fost nicio violenţă, nu a fost nimic. Consider că putere, conducere la Cernăuţi încă nu există. Preşedintele Consiliului regional, Mihai Găiniceru, a depus chiar cerere de demisie, însă deputaţii nu i-au permis până când nu va fi ales alt nou preşedinte al Consiliului regional.”

Europa Liberă: În prezent, Patidul Regiunilor este interzis aici?

Nicolae Toma:
„Da, este interzis, însă eu consider că nu trebuia interzis partidul. Ei toţi au scris cerere de a demisiona din acest partid şi, ca atare, acesta s-a dizolvat, nu există. Eu nu cred că prin interzicerea partidului ceva se schimbă, deoarece a doua zi ei denumirea o schimbă, dar rămân aceelaşi persoane.”

Europa Liberă: Dle Toma, din punctul Dvs de vedere, dacă vorbim despre noua putere din Ucraina, este ea legitimă?

Nicolae Toma: „Eu consider că e legitimă. Dacă preşedintele nu fugea nicăieri, rămânea, în tot cazul rămânea preşedintele ţării. Parlamentul a rămas unicul organ al puterii şi până când va fi ales noul preşedinte la 25 mai, împuternicirile sale sunt îndeplinite de preşedintele Radei Supreme. Noi, cei de la „Zorile Bucovinei” nu suntem adepţii nici ai noii puteri, nici, cu atât mai mult, ai celei vechi.”

Europa Liberă: Dacă vorbim despre schimbarea puterii, din punctul Dvs de vedere, cât de justificată este schimbarea puterii aşa cum s-a produs în Ucraina?

Nicolae Toma:
„Sincer, noi vorbeam pe la servici şi chiar acasă, în familie, de ce ucrainenii nu se ridică odată? A ajuns corupţia din ţară în toate domeniile: învăţământ, medicină etc. În plus, era cumva împletită cu organele de stat, cu cei de la putere. Lumea s-a ridicat brusc, deodată. Nu m-am aşteptat la aşa ceva.”

Europa Liberă: Nu este pentru prima dată când la guvernare ajung forţe pro-democratice, a fost Revoluţia Portocalie, au venit la putere Victor Iuşcenko, Iulia Timoşenko şi, totuşi, au dezamăgit oamenii şi nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor populaţiei. Ce îi face pe oameni să creadă acum că această nouă putere de la Kiev nu va călca pe aceleaşi urme sau că va fi diferită?

Nicolae Toma:
„Atunci a fost un fel de revoluţie, dar paşnică. Poporul a fost nu pentru Iuşcenko, că nici nu îl cunoştea, dar a fost pentru o persoană care credeau că o să facă ceva. Dar pentru ei, toată reforma s-a rezumat la lupta pentru putere, care este mai puternic şi care mai multe împuterniciri are...”

Europa Liberă: Timoşenko şi Iuşcenko?

Nicolae Toma:
„Exact şi cu asta s-a terminat. De aceea şi pesimismul oamenilor a durat patru ani de zile. Ştiţi, e o perioadă destul de lungă şi nu s-a schimbat nici odată cu venirea noii puteri, absolut cu nimic.”

Europa Liberă: Cum vedeţi Dvs plecarea sau retragerea preşedintelui Victor Ianukovici în Federaţia Rusă?

Nicolae Toma:
„El nu s-a retras, el pur şi simplu a fugit. Mişeleşte şi i-a trădat pe adepţii lui, care erau la putere, că ei în primele zile nici nu voiau să creadă că aşa ceva s-a întâmplat.”

Europa Liberă: Dacă ne referim la evoluţiile din pensinsula Crimeea, la ce se poate aştepta Ucraina?

Nicolae Toma:
„Eu cred că Crimeea trebuie să rămână cum este. Dacă Ucraina sau altă ţară ar ceda de fiecare dată, Ursul rus, cum îi spunem noi, are pofte mari. Dacă azi rupe o bucată, mâine alta, el şi aşa Abhazia a luat-o, a ruinat-o. În Transnistria este armata a 14-a. Deci, zilele acestea am înţeles că Ucraina, la frontieră a mai pus nişte blocuri, deoarece se teme şi de acolo să nu vină anumită provocări, de la armata de acolo. Deci, Moldova a păţit-o cu ursul. Până la urmă nu ştiu ce o să se întâmple, cu toate că ar trebui şi obştimea mondială să-şi spună cuvântul. Declaraţii sunt multe şi ajutoare, dar cu ajutoare şi bani aici nu ştiu dacă faci ceva. La fel şi cu anumite sancţiuni financiare, nu ştiu, nu cred.”

Europa Liberă: Dar ce credeţi că ar rezolva situaţia?

Nicolae Toma:
„Eu cred că ar trebui mai multe tratative diplomatice, însă ruşii nu sunt de acord să discute cu noua conducere a Ucrainei, deoarece o consideră naţionalistă, teroristă etc. Nu ştiu cum va fi la alegerile din mai, cu toate că noua putere spune că totul va fi corect, nu ştim. Eu nu cred niciunei puteri. Eu am puţini ani, am trecut prin mai multe generaţii, prin mai multe perioade de timp, am văzut mulţi preşedinţi, deci nu cred niciunei puteri. Trebuie să treacă mai mulţi ani să vedem ce poate actuala putere. Eu am spus încă după Vilnius, bravo Republicii Moldova, conducerea a fost de partea poporului, a parafat Acordul de Asociere. Cred că degrabă o să semneze şi asocierea cu Uniunea Europeană. Dă Doamne, noi la asta sperăm. Puterea îşi schimbă culoarea, însă, cu părere de rău, situaţia economică rămâne aceeaşi, poate chiar mai dificilă.”
XS
SM
MD
LG